В студа: 13 инцидента с газови бутилки за дни

При тях са пострадали шестима души, за щастие без жертви
2
В студа: 13 инцидента с газови бутилки за дни
Снимка: архив, БулФото

13 инцидента с битови газови бутилки има от началото на годината.

"При тях имаме 6 пострадали, нямаме загинали хора, което е добре. За краткото време от 20 дни при тези ниски температури инцидентите са доста спрямо останалото време на годината", каза в интервю за "Фокус" комисар Георги Толин, началник на отдел "Държавен контрол" в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Бутилките с пропан бутан, които са най-масови сред населението, се зареждат на нерегламентирани места – на автомобилни газоснабдителни станции, което е недопустимо и забранено. При ниските температури, след като бъде заредена там битовата бутилка и се внесе в дома, от стайната температура неимоверно се повишава налягането в нея, което води до изпускане на газ. Вследствие на това може да възникне взрив или пожар“, коментира Толин. Той посъветва да се вземат само такива бутилки, които са заредени от оторизирани фирми.

От началото на годината до този момент служителите на пожарната са реагирали на 1902 пожара, от които 1170 са без материални загуби и 732 са с преки материални щети.

"Спасените хора са 120 души. Основните пожари са в битовия сектор, вследствие на късо съединение и неправилно използване на отоплителни или нагревателни уреди, както и употребата на технически неизправни отоплителни уреди", коментира комисар Толин.

По думите му най-рисковите отоплителни уреди, които водят до възникването на пожари, са тези, които се използват в нарушение на техническите инструкции за употребата им и не са резултат на производствен контрол.

"Например, електрически нагревателни уреди, които са с открити реотани. Когато се поставят без надзор в близост до горими предмети като пердета, ламперия, домакинско оборудване, възникват пожари с последствия от материални загуби за имуществото на дома", поясни той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
@3 преди 7 години
Нека помислят, защо хората предпочитат да зареждат на колонка, а не на кантар!