Кои са нерешените проблеми на жилищния фонд в България

Кои са основните параметри на новата национална жилищна стратегия
17 фев 2017 14:30, Екип на Bloomberg
4
Кои са нерешените проблеми на жилищния фонд в България
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Един от основните проблеми за страната ни е липсата на социален жилищен фонд, който към момента е под 3% от общия. Със социални жилища трябва да бъде подпомагана една по-голяма група хора, а не само крайно бедните. Това обяви Минчо Бенов, координатор на Коалиция "Достоен дом", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира основните параметри по новата национална жилищна стратегия. Според него държавата трябва да обвърже жилищните със социалните и икономическите политики, да създаде специализирани финансово-кредитни и финансово-спестовни инструменти и да намери решение за облекчаване на достъпа на определени категории семейства до собствени жилища.

Кои са инициативите на Коалиция "Достоен дом" и как тя подкрепя хората, които нямат възможност да придобият собствено жилище по обичайния начин?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Безлихвен заем на преди 7 години
всяко семейство под 40 г., за купуване на собствено жилище. Но само при условие, че и двамата съпрузи имат минимум средно образование.При раждане на първо дете да им се опрощава една трета от цената на жилището.При раждане на второ дете - да им се опрости още една трета от цената.Ако родят трето дете - жилището им се дава като подарък от държавата, а всички пари, които до момента са внесли за погасяване на кредита, да им бъдат възстановени с лихвите (все едно, че са били на спестовен влог).
2
0
 
4
 
! Отговори
Продължение преди 7 години
на "Задължително!"ако те са били отгледани в това жилище или ако са получили някакво наследство от покойния съсипател на общинското жилище.2. Лице, което е съсипал общинско жилище, ДА НЯМА ПРАВО да получи друго такова, ако не е заплатило щетите, нанесени на първото социално жилище, което е било получено и съсипано!С предимство да се дават жилища на перспективни за нацията млади хора (с образование и професия), защото те ще възпитат подобни на себе си деца!Стига дарове за лу_мп_ени!
1
0
 
4
 
! Отговори
Задължително! преди 7 години
Нужна е и промяна в закона.Защото, предоставянето на жилище от социалния жилищен фонд, не означава, че то се подарява някому.Онзи, който го ползва, е длъжен да го поддържа и, ако го напусне, да го остави приблизително в такъв вид, в какъвто го е получил. Затова в закона трябва да се предвидят и стриктно да се спазват две неща:1. Който съсипе общинско жилище, ще заплати или отработи щетата. Ако вече не е жив, задължението му се прехвърля върху неговите наследници, ако те са отгледани в това