Радев вика спешно Цацаров и службите, темата - Турция

Съвещанието е за усложнените отношения със съседката ни
Обновена: 20 мар 2017 16:04 | 20 мар 2017 15:55, Веселина Йорданова
168
Радев вика спешно Цацаров и службите, темата - Турция
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев свиква спешно съвещание във връзка с усложнените отношения с Турция.

В него ще участват главният прокурор Сотир Цацаров и шефовете на специални служби, съобщи "24 часа".

Съвещанието започва в 16 часа на "Дондуков" 2.

Още по темата
Сбирката е точно седмица преди предсрочните парламентарни избори у нас.

Напрежението с Турция възникна в началото на месеца след опитите на турски политици да агитират български изселници предизборно в полза на партията на Лютви Местан ДОСТ.

Впоследствие по тази причина в МВнР беше извикан турският посланик Сюлейман Гьокче.

Служебният премиер Огнян Герджиков призна, че има напрежение със съседката ни и изрази надежда да не се стига до крайности като скъсване на дипломатическите отношения между София и Анкара.

Българският посланик в Република Турция Надежда Нейнски също бе извикана на консултации в МВнР, за да докладва за обстановката в Турция и във връзка с подготовката на вота.

В съседна Турция ще бъдат открити 35 изборни секции - максимално допустимият брой за страна извън ЕС. Тя бе посочена от правителството ни сред страните, в които се очакват опашки в изборните секции от желаещи да пуснат бюлетина. Традиционно от там за гласуване у нас пристигат автобуси с изселници, което пък предизвиква задръствания по ГКПП-тата със съседката ни.

Въпреки напрежението от МВнР обявиха, че ще поддържаме конструктивен диалог с Турция. Председателят на коалиция "Обединение ДОСТ" Лютви Местан пък заяви, че няма турска намеса в изборите в България, а се подготвя патриотарско мнозинство.

Междувременно обаче трима турски граждани вече са с наложена забрана да влизат в България за срок от 5 години. Сред тях е главният секретар на валийството в Одрин Ибрахим Таранджъ.

Стана ясно и че в последната седмица в Турция на турски език се върти рекламен клип, насочен към изселниците от България, който, връщайки мъчителните спомени от Възродителния процес, насърчава да се гласува за ДОСТ.

Прокуратурата в Кърджали пък бе сезирана от местната структура на ГЕРБ за публикувано изображение с чужд флаг и изписани години. Според партията така се прави внушение, че друга държава подкрепя коалицията и се правят асоциации с илюстрации за минали периоди от историята на България, свързани с нашествие на чужди войски на българска територия.

Родни политици неколкократно призоваха да се затворят секции в Турция извън дипломатическите представителства, както и границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
16
 
! Отговори
Кореспондент преди 7 години
Нещо извън контекста... "Германците и австрийците вече ще спят спокойно, тъй като Унгария загради ВЪНШНАТА ГРАНИЦА НА СЪЮЗА!" Разбирайте го, както желаете...
14
2
 
24
 
! Отговори
До 24 преди 7 години
На Цацаров работата е, когато някой тръгне да прави незаконна партия да се самосезира и да си мръдне дебелия гз. За противодържавната дейност на Местан има хиляди доказателства.
13
1
 
29
 
! Отговори
А ти коя си! преди 7 години
Не ги пускайте турци изобщо да стъпват тук да гласуват! Те идват в България само тогава! Помиярщина.
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошото е, че се натрупа прекалено много тор за изриване. Всички вкупом мълчаха и гледаха Борисов в очите, а сега изведнъж се сетиха, че са патриоти. И то не че са готови да правят нещо, пак някой трябва да свърши работата, а те да гледат.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е предизборно. Просто се случи по едно и също време с референдума на Ердоган. След 2 месеца пак ще е пълна тишина :)
10
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте за начало да спрем новините на турски по БНТ и турските сериали по босфорТВ и Нова!
9
0
 
20
 
! Отговори
474 преди 7 години
Тия решиха да излязат от летаргичната си дрямка и да се раздвижат! Ами хайде де , действайте! Направете поне веднъж нещо смислено и на време!
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пилотът трябвало да запретне ръкави и да изчисти всичко което надробиха за последните шест години Борисов и Плевнелиев. Как пък никой не се сети тогава да се оплаче от тия предатели. А всички много яко мълчаха. Правеха го защото го беше страх да шукнат. Сега започнаха да се оплакват, че трябвало да се работи. Защо не се възмутихте от Цацаров, когато си затвори очите пред действияъа на Местан?
7
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна трагедия, този *** е безпомощен, единственото, което прави е да ни излага пред ЕС с воплите си срещу санкциите против русия. Турците си развяват свободно байряка у нас, и никой нищо не знае.
6
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прекъсване на всякакви отношения с тази аборигенска страна ! Затваряне на посолството и прогонване на посланици и всички туркофилка !
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Radev,izgonete vsichki slujiteli na Dianeta v Bulgariq.Tova sa slujiteli na turskite slujbi i vodqt antidurjavna deinost.Razpitaite horata ot tezi raioni I te shte vi go kajat.Horata na MIT v Bulgariq sa stotici.Razpitaite Mustafa Hadji I Ahmed Ahmedov,te sushto sa v igrata.
4
19
 
13
 
! Отговори
Булгар преди 7 години
А за Русия кога????? Кремълски плъх!
3
23
 
8
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
ТУРЦИЯ , НЕ Е СЪЩАТА ТУРЦИЯ,ОБСТОЯТЕЛСТВАТА СА МНОГО РАЗЛИЧНИ И ПРЕДРАЗПОЛАГАТ ЗА КОНФЛИКТ !НЕЗНАМ , КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА , НЯКАКЪВ ВАЛИЯ НА ОДРИН ДА ПРИСЪСТВА НА СЪБРАНИЕ ОТ 50-100 ЧОВЕКА ?ПОДКРЕПЯМ ДПС, НО СТИГА С ТЕЗИ ИНАТЛЪЦИ,И ИЗБИРАТЕЛИТЕ ВИ СЕ СЪРДЯТ, ГУБИТЕ ГИ,ЩЕ ПОДПАЛИТЕ И ГРАЖДАНСКА ВОЙНА :(90 % ОТ ТУРЦИТЕ И ПОМАЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ИМАТ РОДНИНИ В ТУРЦИЯ,ТЕ СА БРАТЯ И СЕСТРИ, МАЙКИ И БАЩИ,, ПРИЯТЕЛИ!ТЕ СА ЕДНО И СЪЩО, ЕДНО ЦЯЛО, САМО ГИ ДРАЗНИТЕ ТАКА,ЗА ТЯХ ТУРЦИЯ Е ПОВЕЧЕ ОТ БРАТСКА
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NE BOITE SE, SRTA6NOTO PREDSTOI TEPARVA ! PROSPAHTE 27 GODINI , A SEGA SE SETILI ZA ZAPLAHITE.
1
4
 
35
 
! Отговори
Ечо преди 7 години
С голо дупе таралежи ще ловим. Да пази господ, грам не можем да им пръднем на комшиите...