Поскъпне ли газът, проблемите тръгват един след друг

Нова цена на тока и парното ще бъде непонослна, твърди омбудсманът
72
Поскъпне ли газът, проблемите тръгват един след друг
Снимка: Булфото, архив

Омбудсманът Мая Манолова прати да КЕВР писмо, в което призна, че е притеснена, защото готвеното драстичното поскъпване на цената на природния газ с 29%, ще повлече след себе си редица проблеми за хората и бизнеса.

Още по темата

Според нея с обсъждането на новата цена на синьото гориво на отрито заседание на регулатора се създава впечатление за хаос и замитане на следи от недалновидни решения или бездействия.

"Увеличението на цените на основни горива води след себе си увеличение на цените на стоките и услугите, но не и обратното. Увеличението на цената на природния газ неминуемо ще доведе до увеличение на цените на електрическата и топлинна енергия, на хранителните продукти, на транспортните и медицински услуги, фармацевтични продукти и т.н.", алармира омбудсманът.

Тя напомня, че при изпълнение на регулаторните си правомощия КЕВР следва да се ръководи и от принципите за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите, както и за създаване на гаранции за защита на крайните клиенти.

Според нея обаче в случая убеждението на хората е, че при взимане на решенията надделяват интересите на енергийните предприятия.

"Рязкото увеличение на цената на природния газ е поредният натиск върху българския народ и ще доведе до трудно преодолими, а за някои групи от хора – непреодолими проблеми", обобщава Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България страда защото в столицата и живеят селяни от шопските села които са тарикати на дребно , страхливи и нерешителни без гражданско чувство! Те трябва да защитават на площадите интересите на всички хора в държавата, но по еснафски си стоят в панелките и си траят!Ако столицата беше Пловдив , или В.Търново нещата щяха да бъдат други.
34
1
 
15
 
! Отговори
Оху преди 7 години
А защо нито един проблем не се разреши,когато цените на газта падаха- Путин ли не даваше,Груха Ганчев ли?
33
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От цялата управляваща пап.лач само Мая Манолова посмя да каже нещо за газта.
32
0
 
1
 
! Отговори
Помня преди 7 години
Грешка.Става въпрос за 26 и 27.Извинете.
31
2
 
18
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
до 33 анонименДали пък не е заради така наречената диверсификация дето газта пак е същата само, че ни я продава следващия по трасето то май за това беше цялата дандания.
30
9
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Руска република ли да станем?
29
0
 
39
 
! Отговори
Помня преди 7 години
Коментарите на 6 и 7 са най верни. Навсъкъде по света цените се вдигат. При соца също цените се вдигаха и това е част от пазарната икономика.На запад това се компенсира с повишаване на доходите с по висак % от инфлацията.У нас това не се случва.Тове е проблема.Така нар."работодатели" не искат да плащат и това е .
28
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радвам се като се ядосвате на лъжите на Мая :)))
27
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цената се намаляваше през годините, защото Газпром намаляваше цената на газта. А не Булгаргаз да го прави от филантропия. Сега рунаците, отново ще намаляват цената, а тук я вдигат с 30%. Що не обяснят защо се налага увеличение.
26
0
 
37
 
! Отговори
тя преди 7 години
Защо да не вдигат , всички политици в България ги направихме милионери!
25
2
 
36
 
! Отговори
тя преди 7 години
Докато народа не излезе на улицата , все ще ни го дигат!
24
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата ще вдигне цените на всичко, за да си отмъсти, че Цачева не стана президент.
23
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако това стане ,всички пред парламента с тояги в ръка!
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей искат да ни заличът като народ тези гадо..ве
21
1
 
32
 
! Отговори
Обективно преди 7 години
Цената ще се върне на нивата от по-миналата година, защото през 2016г. беше намалявана няколко пъти с общо около 25%. Проблемът е, че когато цената беше по-ниска търговците-производители не намалиха цените на стоките, а сега говорят за увеличение поради отразяването на тази цена в себестойността на продукцията им.
20
2
 
37
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
До колкото си спомням през 2015 г. цената на газа падна с над 30% и тогава без да им ставам адвокат на омразната "Топлофикация" единствено те свалиха цените въпроса е, че никой друг не ги последва. Разните му производители включително и хлебарите се изпокриха като мишки, а сега ревът, че трябва всичко да поскъпва защото цената расте. Какво се е променило и защо тогава си траеха???
19
1
 
12
 
! Отговори
до9 преди 7 години
не съм от герб бе човек и няма ида бъда сложих ти минус само заради грубия тон тоя път инак си прав .. ама то не само само герб , преди тях и бекепето краднаха на воля ся наред крадат и тия и ония аман вече
18
0
 
18
 
! Отговори
до 15 от славянин преди 7 години
''Демократите'' беснеят от собственото си слабоумие да режат постоянно клона на който седят!
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аа тиквара не може да обвини ореха така е ама ще обвини герджика ама нас кво ни грее ?
16
5
 
30
 
! Отговори
От 9 преди 7 години
Защо слагате минуси, герберуги? Вие да не сте на дотации от партията на Великияр мислител, Асфалт паша? Той ли ще ви внася разликата защото обедняването в жестоко? И се кефите на тази гадост? Разбирате ли, че България се унищожава от Асфалт паша, който толкова направи за нас, че намаляваме с бързи темпове. А вие обедняване но неговите сметки на Вирджински острови и Катар растат всеки ден. Станали сме за смях с това гласуване в цял свят. За трети път се избира австралопитека на републиката.