В Брюксел решени: Слагат край на винетките. Но какво значи това?

Всеки ще плаща спрямо това колко замърсява на въздуха
23 апр 2017 21:28,
124
В Брюксел решени: Слагат край на винетките. Но какво значи това?
Снимка: архив, Булфото

Eвропейската комисия подготвя предложение за промяна в пътните такси, така че автомобилите да плащат според нивата на вредни емисии, които изпускат. На практика това най-вероятно ще означава край за системата с винетките, която действа в България. 

Още по темата
Информацията бе потвърдена и от Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА), която заяви, че подкрепя плановете за диференцирани ставки според нивото на емисии, стига те да са на база реален разход. 

Идеята е събираните от пътни такси и винетки средства да се запазят в приблизително същите размери като досега, но да се разпределят така, че автомобилите с малки и икономични двигатели да плащат по-малко, а тези с големи и мощни - повече. 

Най-потърпевши от това ще са тежкотоварните автомобили, които са съвсем малка част от превозните средства по пътищата, но изпускат приблизително една трета от парниковите емисии. Повишаването на таксите вероятно ще принуди превозвачите да обновят флотилиите си. 

Това ще е и първият опит да се въведе единно законодателство за пътните такси за целия съюз. В момента съществува директива само за товарните превози, а за леките автомобили всяко правителство само определя законовата рамка. 

Евентуалната нова европейска директива също няма да принуждава отделните държави да въвеждат конкретни схеми и тарифи за пътните такси (тоест всяка страна сама ще определя колко ще се плаща), но ще въведе единни принципи и правила. 

Най-съществената последица от нея ще е отпадането на винетките - тоест на таксуването на база определен период, а не на изминато разстояние. 

Точният текст на подготвяните промени ще бъде публикуван на 31 май, след което те трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и от страните-членки. 

Повече подобни новини четете в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
12
 
12
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 6 години
Китай строи по един нов ТЕЦ на всеки 3 седмици, САЩ ще строят множество петролопроводи чак от Канада до Америка и са сключили концения за 500 млрд. $ в руска Антарктика за добив на нефт. Само люксембургския дебилеску юнкер се е засилил да спасява Земята. Значи от позицията на специалист по технологии в автомобилната индустрия мога да ви гарантирам, че няма да е скоро доминацията на електромобилите т.е няма да е в рамките на живота на никого, който е роден днес...
21
1
 
7
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
тез партенки как пък в неделя ги измислихте, някой днес работи в Брюксел и го обяви. Май забравяте че всичко се гласува с пълно Да. Поляци унгарци вече нв са от йес отбора ни. Тез бла бла чесалки на е,зици си ги запазете...
20
1
 
11
 
! Отговори
Който помни, ще се преди 6 години
сети: Меркел имаше идея как да нахрани горките бежанци в целия ЕС - да се въведял някакъв данък, най-удобно било да е върху храните. Обаче точно в онзи момент Орбан и други й се бяха озъбили за квотите на бежанците, и тя млъкна. Но това ... е "по-добро". Хем премахва такса, хем прави нова такава, която ще плащат пряко или косвено всички.
19
2
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Явно серийното производство на електромобили скоро ще започва. Явно трябва да се стимулира.
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махнат ли винетките, баце ви Боцо ще сложи каса с касиерка на всяка магистрала и честито ни.
17
0
 
27
 
! Отговори
КУКАрача преди 6 години
Искам да видя как ченге с болка в сърцето си плаща винетката ! А дано, ама надали...
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слагайте винетки и такси в цената на бензина. Ама нали трябва да има бюрократи за да се занимават с безсмислени неща.
15
2
 
27
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
А ако си сложа катализатор на изпускателната система,няма ли да плащам по-малко? Това също не е много правилно. По-правилно е според изминато разстояние и категорията път. Едни ще карат по магистрали,а други ще карат по пътища с дупки,където си разбиват предниците на колите,а ще плащат едно и също...
14
0
 
46
 
! Отговори
ууу преди 6 години
Ако не сте разбрали -- досега винетката беше за извънградско, а сега ще стане и за градско. Битият бит ........
13
4
 
41
 
! Отговори
Меркелтизма продължа преди 6 години
След като решиха проблема с кривината на краставиците и размера на тоалетните казанчета, брюкселските зелки измислиха нов начин на терор!
12
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И още нещо... Система за плащане тип данък се променя с една-единствена цел - да се събират повече пари! И като си ги знаем нашите, ще съжаляваме за винетките.
11
3
 
40
 
! Отговори
оня с бурканите преди 6 години
За винетките незнам, ама пекли ли сте люти чушлета на котлон? То няма изпичане, тя като е крива върви я опечи равномерно. Дано измислят нещо по въпроса, не се издържа
10
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мда. Богатите ще си карат новите коли и ще плащат по-малко. Бедните ... ще трябва ...да работят повече /за да си позволят да си купят от новите автомобили, с фалшивите показатели еко/. Превозвачите също ще се бръкнат, но ще си го върнат, като си вземат пак най-вече от бедните. Ето така се прави растеж на икономиките по ЕС. С измислени правила.
9
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Язък! Таман купиха на катажиите бинокли.
8
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що таралясници от Европата ни чакат още и що плащане.....
7
16
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е правилно не може 20 годишен голф да опушва всичко е да плаща 20 лв данък
6
4
 
49
 
! Отговори
христо преди 6 години
"така че автомобилите да плащат според нивата на вредни емисии, които изпускат."в смисъл по-старите автомобили ще плащат повече "данък път".Аз ако бях богат, нямаше да си купувам стара кола .Отново ще направят по-голям данък за по-бедното население.
5
0
 
22
 
! Отговори
хм преди 6 години
пак ще се плаща но винетката не е задължителна а емисиите са задължителни и това отваря път към пазара за електро мобили които ще са по скапи но катовземеш да плащаш във времето за изгорели газове ясно кое е по евтино и си гарантират производството в автомобилната индустрия за нас колелета
4
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как така слагат край на винетките бе,Свинетка питали ли са?
3
0
 
36
 
! Отговори
Добре преди 6 години
Няма проблем,това е хубаво за околната среда,ама като приемат такива закони мисля че трябва да кажат събраните пари за какво ги харчим?След като скубим обикновенния човек не е ли редно с тези пари да се субсидира плавно преминаване към ел.автомобили?Или това е поредното алчно лоби,което е измислило начин да граби от и без това ограбения народ?Не е ли редно да искаме сметка за какво се харчат нашите пари?