Гергьовденската плешка – по-евтина от Великденската

Много агнешко залежало по магазините и затова сега поевтиняло
28 апр 2017 08:00,
11
Гергьовденската плешка – по-евтина от Великденската
Снимка: архив, Булфото

С около 25% може да е по-евтино агнешкото месо по магазините за Гергьовден. Причината за спада на цените е, че много български агнета са останали непродадени преди Великден в кошарите на стопаните.

Според Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите, причината за спада на цените е и в нелоялния внос преди Воскресение Христово.

"Така във фермите останаха много непродадени агнета и сега търговците на едро натискат стопаните да им го дават и по 4 лв. за килограм живо тегло", обяснява браншовикът пред "Монитор".

По думите му хората са принудени да продават по-евтино, защото това е последният им шанс да си пласират отгледаната стока. По този начин обаче по-голяма печалба ще остане у прекупвачите, смята Синапов.

По Великден изкупната цена стигна 6 лв. Животновъдът смята, че е време държавата да вземе мерки за защита на родните производители.

2 дни преди Великден по месарниците на Женския пазар агнешката плешка се продаваше от 11,30 до 11,50 лв. кило, а бутчето бе около 13,50 лв. Според търговците преди Гергьовден цените се очаква да бъдат поне с лев-два по-ниски.

Има вероятност и в големите търговски вериги агнешкото да е по-евтино, отколкото по Воскресение Христово, когато цените варираха в широки граници от 14,90 за плешката до 20 лв. за бутче.

Отново се очаква по магазините да се появи и замразено месо, докарано от далечни земи, което да бъде представяно като родно производство, прогнозират от бранша.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Защото ти ще вземеш веднъж в годината едно агне или 10 кила домати... А търговеца примерно взима по 100 агнета и 1 тон домати на година. Това е.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, няма да пиша "cвинe", за да не ме цензурират. Да кажем гуцита или цър-пърчовци ;)Добре че не написах нищо за последователите на Мoxaмeд, щото направо щяха да ми изтрият коментара като на колегата по-долу. Абе не напразно сме на последно място в ЕС по свобода на словото, мaмaтa си тpaкa...
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз така със свинското. Някак си ми е по-вкусно. Все пак със свинете сме по-близки, щото и ние сме всеядни като тях :D Като стане агнешкото 5 лв., може и да пробвам.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лично на мен агнешкото ми накъртва.За Великдин бях взел една плешка и я ядохме 3 дена.Сега не ми се помирисва агнешко.Не ги знам *** как го ядат постоянно това месо
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Eto problema.Bg,ako nyama 100% pechalba,ne zapochva biznesa,niamalo dalavera.Eto tova e v osnovata.V Usa sled 20% zapochvat razsledvane kak e stanalo cenoobrazuvaneto,akp vie v Bg se popitate abe kaak adjaba tova cenoobrazuvane stava na vsichko,ste si otgovorili na vuprosa,ZASHTO BG YADE I PIE PO SKUPO OT EVROPA,CELIYAT ZAPAD????!!!!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великденското бутче го взех два дни по- рано, в опаковка със газ за защита. Като го извадих от хладилника за да го пека вече беше тръгнало.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
V kazarmata byah yal meso ot durjavniya rezerv s pechat 1977,tui che ne me uchudva zalejalostta,problema e drug v BG yadem vsichko po skupo ot eu
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз искам да подкрепям българското , Но не ми се получава . Отидохме в една кошара и агне живо 25кг стопанина го сметна 200лв. , а на прекупвача ще го даде за 100лв .Същото се случва и с череши,праскови ,мляко и домати - Защо ???
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много агнешко залежало по магазините..................ще го познаете по това,че сега ще се продава като "мариновано", " овкусено"..........за да не мирише на застояло.