Преговорите за Gripen – ще започнат от есента?!

Те били напълно съвместими със стандартите на НАТО
14 юни 2017 15:45, Виктория Тошкова
91
Преговорите за Gripen – ще започнат от есента?!
Снимка: Reuters, архив

Шведската компания Saab очаква преговорите с българското правителство по договора за доставка на 8 изтребителя Gripen да започнат от есента. Това заяви директорът на компанията за Европа Магнус Луис-Олсон на брифинг за медиите.

За момента компанията не е била официално уведомена, че офертата ѝ за обновяване на българските военновъздушни сили е печеливша, като информацията ѝ се свежда до наличната в медиите, поясни Олсон. Той обаче подчерта, че така или иначе Saab не е очаквала българското правителство да се свърже с компанията веднага след взимането на решение, тъй като е нормално първо да иска да се подготви за бъдещите преговори.

"Ако България иска да получи изтребителите бързо, то ще трябва и преговорите да се проведат бързо", заяви той, допълвайки, че според него в най-добрия случай те могат да бъдат приключени за около година.

Той подчерта, че едва когато се стигне до преговорите, ще се уточнява как точно ще се финансира поръчката, тъй като в първоначалното предложение фокусът е бил основно върху самолетите, които се предлагат, и обучението за тях.

Ако погледнем назад към предишни продажби на изтребители Gripen, много рядко клиентите плащат предварително, коментира Луис-Олсон. Често, например, има авансово плащане, с гъвкави вноски в рамките на по-дълъг период.

"Това е нещо, което ще продължи 40 години, това е дълъг разход за страната за дълго време, затова сме готови да обсъдим как ще се финансира", каза Олсон.

В момента има няколко страни, с които се водят преговори за доставки на изтребили Gripen, чието производство е започнато, но не поддържат наличности на склад. Тъй като все още няма финализирани преговори, първата страна, с която се сключи договор, ще бъде и тази, която ще получи първите произведени самолети.

Според Олсон, след сключването на договора първите самолети ще могат да бъдат доставени до 18 месеца, като броят им вероятно ще е 4 от общо осемте, а останалите ще бъдат доставени на по-късен етап.

На въпрос колко време ще е нужно, за да се приведат изтребителите в пълна оперативна готовност, представителят на Saab заяви, че периодът вероятно ще е най-малко три години, но по-вероятно е да е малко по-дълъг. В този времеви диапазон се включва времето, нужно за доставката на самолетите, както и обучението на персонала и на пилотите. Периодът ще варира и в зависимост от исканите от правителството оръжия, с които да бъдат снабдени изтребителите, както и от целите, които те ще изпълняват.

Във връзка с твърденията, че изтребителите Gripen не са съвсем оперативно съвместими със съюзническите стандарти в НАТО, Олсон заяви, че е точно обратното. Това е най-модерният и съвместимият със стандартите изтребител, включително от гледна точка на комуникации, данни, екраниращи системи и др., и това не е нещо, което се поръчва допълнително, а се включва по презумпция във всеки Gripen. Директорът на Saab поясни още, че не е задължително оръжията, с които ще бъдат снабдени изтребителите, да бъдат шведски.

По отношение на индустриалното сътрудничество Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saaб и директор за Централна и Източна Европа, заяви, че няма програма за доставката на Gripen по света, която да не включва индустриално сътрудничество. Вече е говорено както с държавни, така и с частни компании, каза тя, пояснявайки, че допълнителни визити ще бъдат направени, когато започне преговорният процес с България.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 34Абе откакто закараха тези установки в Сирия, Турските ВВС си стоят доста мирно в териториалното въздушно пространство. Истината е, че 90% от новата техника на суперсилите не е тествана в реална война с индустриализиран противник. Всичко се мята по джагали с ***, криещи се из разни лунни пейзажи.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера видяхме как свалят хеликоптер Пантер.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грипен е по-добър от втората ръка таралясници F-16ки. С чисто нови, модернизирани версии са горе-долу равни. Като цяло Грипен е може би най-доброто съотношение цена/качество, което може да се търси от 4то поколение боен самолет. Освен това, поддръжката и резервните части са голямо предимство, Шведите там дават по-добри условия. Швеция не е член на НАТО, само да ви светна, и който писа, че била слаба военно е пълен лаик или платен клакьор. Ако няма да се бием с F-22 или ПАК-ФА, Грипенът е супер.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
После една ескадрила руски самолети. За баланс. Не се знае кой ще ни нападне. Трябва диверсификация, както казваха реформаторчетата и герберушките за газа. И руска ПВО.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29Ще отговоря в стила на Анонимен 23: ти да си виждал грипен да сваля Су или изобщо каквото и да да е свалено от грипените...?..Ще съм честен - не съм! И никой не е виждал, доколкото съм чел. не са участвали в реална битка.
26
7
 
4
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Руснаците още от ветерана Ф-15 пълнят гащите........Кви Су, кви пет лева
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28Че така малко, като платени коментатори ...обоснове те се защо Грипена превъзхожда Ф16 ?..Гледал съм няколко "класации" на "най-добрите 10". винаги Грипена е в последната тройка от класацията, но винаги е преди Ф-16. Т.е. може да се счита, че технически е по-добър от него.Въпроса е друг - за какво ни е изобщо чак след 11 години, да имаме 8 парчета, като за 11 години - я камилата, я камиларя - света може да се промени до неузнаваемост и да се окаже, че от тях няма нужда
24
3
 
5
 
! Отговори
' преди 6 години
Грипен е перфектен за нуждите ни !!!F-овете,които ни се предлагат първо са стари 5-та ръка, второ са най-слабата модификация на Ф-15..но по'длогата Плевнелиев гледа първо да обслужи господарите си,а България за него не означава нищо !!!но не му минават номерата вече на тоя ла'кей и за това панически обикаля медиите да се обяснява
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26 Ох дано ги купим изхвърлим на *** руските...----------------------------Ще отговоря в стила на Анонимен 23: ти да си виждал грипен да сваля Су или изобщо каквото и да да е свалено от грипените...?
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой от отворковците тук , които превъзнасят Грипена може ли да копират текст : максимална височина , пробег с едно зареждане , оборудване . Че така малко, като платени коментатори ...обоснове те се защо Грипена превъзхожда Ф16 ?
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само руски и шведски самолети. Никакви американски.
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох дано ги купим изхвърлим на *** руските летящи сандъци сделани с теслата.На този, който твърди, че Грипен са слаби искам да му кажа, че са създадени за да свалят Су-тата.
19
4
 
10
 
! Отговори
eni4er преди 6 години
20 кила масло за хеликоптера нямате ,самолети ще ми копуват
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цената на грипена е 40 милиона. А изостава технически доста от Ф16. Може да проверите в гоогле има сравнителна таблица. Цената на Ф16 може да падне до 12 милиона при по голяма бройка. Разликата е огромна . А при войни трябва количество бомби и дълъг пробег , които е на страната на ф16.
17
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Anonymous 14да купят поне C-300 , ако не може C-400..Аз тия С-та съм ги виждал "в действие" само на клипче в тубата. Ти виждал ли си някое от С-тата да сваля нещо реално ?Виждали сме "игла" да сваля ниско летящ Ф-117 в Сърбия, виждали сме томахавки какво правят, говори се, че "Бук-ове са сваляли граждански самолет, който "свети" като бенгалски огън на радарите, ама С-тата никой не ги е виждал да свалят нещо, което "не се вижда" ?Ти виждал ли си?
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До само русияПо-скъпи ли??? Я ми кажи от кои изтребители са по- скъпи руските, че ми е интересно.
15
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея грипен са грешка . Първо че са слаби второ , купуваш самолети от слаба военно страна . Утре при проблеми сащ няма да ни подкрепят и то с право. Пазаренето на държавно ниво е основно политика и интереси. Това е поредна грешка от българските политици.
14
7
 
7
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
На нас ни трябват много стари и ефтини самолети , че пилотите ни си правят шегички като онзи с новия хеликоптер.И вместо да го понижат посмъртно, го повишават.Даже бил герой че съсипал 50мл. от глупост.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брех! Ще станат много, трябва да им вземем и самолетоносач, че няма къде да ги дяваме.
12
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12Да закупят С-400 Триумф и всякакви такива самолетчета ще падат без проблем!.и от това няма смисъл - доказано е и е подтвърдено полу-официално, че Раптора не го "виждат" :)