Занаятчийството – хит, но спъвано от закона

С родна диплома, спокойно може да се работи в чужбина
19 юни 2017 11:45, Екип на Bloomberg
6
Занаятчийството – хит, но спъвано от закона
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Светът се движи с висока скорост, занаятите също. В днешно време един колар например е в ролята на автомонтьор. Светът върви към автономия и всеки би искал да работи за себе си. Занаятчийството е един от най-лесните начини това да се случи, коментира в "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria членът на Националната занаятчийска камара Иван Влаев.

"България бе една от първите държави на Балканите, която имаше закон за занаятите. В момента имаме изоставане. Бих казал, че държави като Албания и Сърбия се движат доста по-напред от нас. При нас след промените в закона от 2011 нещата не са добре", коментира Влаев.

Проблемът се корени в самото занаятчийско обучение, във влизането на младите хора в гилдиите, допълни гостът в студиото.

Какво е решението - "завършвайки една гимназия с професионална специалност, младият човек директно да получи калфенско свидетелство и да се влее в гилдиите, където, дори и да не е научен колкото трябва във въпросното училище, много бързо би влязъл в час", посочи той.

"В сферата на услугите 80-90% от нещата, които се извършват, са чисто занаятчийски професии. Самите хора се отъждествяват като занаятчии, а ние не можем да реагираме", каза Влаев.

Със занаятчийска диплома, получена в България, спокойно може да се работи в чужбина.

"Това се отнася особено силно за немскоговорящите държави, но важи и за Норвегия и други страни в Европа. Това е един от най-лесните начини за доказване на квалификация", коментира гостът в студиото.

Видео с целия разговор вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
не син преди 6 години
Еми , ние сме си донори на здрави органи за болния разлагащ се запад !
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези само да се работи в чужбина , зорлем карат хората да напускат държавата..---Защо мислите им бяхме в ЕС? Единственото свястно нещо са децата ни. Готови безплатно образовани млади медици им идват на крака да им обслужват старците. Така ще е като сме разединени и оставихме най-долната част от обществото да ни управлява.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези само да се работи в чужбина , зорлем карат хората да напускат държавата..
2
2
 
9
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 6 години
Това е идеята на Ония - да изгонят българите от България с безумно ниски доходи високи европейски цени на стоки и услуги опасни луди които умишленно се пускат сред нормалните хора толериране на малцинствата да ограбват и убиват мнозинството щото те били малциство и имали нужда само от права без задължения умишленно заселване на икономически мигранти от четвъртият свят ...Сорос и Рокфелер си знаят работата !
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на тия вече няма кой да им работи закона им виновен шматки хората имат други виждания не да стават тенекеджии.