Колко души сте вкъщи? За едната "такса смет" питам

От догодина общините ще имат няколко варианта за определяне на налога
Обновена: 19 юли 2017 07:02 | 19 юли 2017 07:00, Веселина Йорданова
84
Колко души сте вкъщи? За едната "такса смет" питам
Снимка: архив, БулФото

До 30 юни 2018 г. всеки собственик на жилищен имот ще трябва да декларира в общините колко души го обитават.

Такова уведомление трябва да подадат и собствениците на нежилищни имоти, които се облагат с такса битови отпадъци. Това става ясно от внесените от Министерския съвет в парламента промени в Закона за местните данъци и такси, с които от 1 януари 2019 г. се променя начинът на формиране на такса смет.

Още по темата

Основната промяна в закона е отпадането на данъчната оценка на имотите като база за начисляване на налога и въвеждането на принципа "замърсителят плаща". Това означава цената на поддържането на чистотата в населените места да зависи основно от количеството изхвърлени отпадъци, а не от стойността на жилището, припомня в. "Сега".

Законопроектът обаче предвижда още една опция за формиране на такса смет - да се използва за база броят на живеещите в имота. Затова на практика всички собственици ще бъдат задължени да уведомят общината колко души в техните жилища са "ползвателите" на услугата сметосъбиране, сметоизвозване, третиране на отпадъка и поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване.

Авторите на законопроекта - Министерството на финансите, признават, че това ново задължение е допълнителна административна тежест за гражданите и бизнеса.

"За намаляване на разходите и недопускане на прекомерно натоварване на задължените лица е предложено уведомяването да се извършва еднократно", се казва в мотивите на законопроекта.

За новопридобитите след 30 юни 2018 г. имоти декларации за живеещите в тях трябва да се подадат до 31 декември 2018 г., а след тази дата - в двумесечен срок от придобиването им. Общините ще трябва да организират и възможността регистрацията да се извършва по електронен път.

Как ще става декларирането, ще бъде описано в специални наредби на общинските съвети по места. "При обсъждането на законопроекта имаше предложение за многоетажните сгради уведомленията за броя на живеещи в тях да се подават от етажната собственост, за да не се налага толкова много собственици да ходят до общината", посочи Добри Митев от БСК. Тази опция не е намерила място в законопроекта, но от работодателската организация заявиха, че ще настояват тя да бъде включена при обсъжданото на текстовете в парламента.

От 1 януари 2019 г. общините ще имат няколко варианта, от които ще избират как да формират такса смет. За събирането, транспортирането и третирането на битовите отпадъци ще се прави индивидуално измерване чрез торби и контейнери. Схемата с контейнерите е позната, докато за торбите се предвижда хората да бъдат задължени да купуват от общината определен минимален брой с определена вместимост всяка година.

В същото време се допуска такса смет да зависи и от броя на ползвателите на тази услуга в даден имот. За поддържането на чистотата на улиците и други територии за обществено ползване налогът ще се формира също според броя на ползвателите на услугата или според площта на имота.

Всяка община трябва да предложи за публично обсъждане кой вариант избира да прилага и колко ще струва той на хората. Очаква се в редица малки населени места и крайни квартали в големите градове такса смет да скочи поне двойно.

Според законопроекта е възможно в рамките на едно и също населено място общината да прилага различни методики за формиране на такса смет, което със сигурност ще се случи в големите градове. Освен това се допуска общините да определят и "други основи", върху които да начисляват такса смет, но само ако докажат, че реално не може да се приложи нито един от посочените варианти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам вила близо до София и за нея си плащам такса смет, сякаш живея там, а реално само лятото събота и неделя и то не всяка съм там. Смет изобщо не изхвърлям там, но плащам. Сега ако там стане на брой хора, нищо няма да плащам - нула живеещи, което значи че другите, които живеят там ще плащат повече от сега. Ако ме задължат да купувам някакъв минимум торби за смет, пак ще плащам без да ползвам, както е и сега на база данъчна оценка.
63
3
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Очевидно е, че е много различно в различните населени места. В малките населени места, където почти всички живеят в къщи с дворове, чувалите за смет биха свършили работа, ако не става дума за гето и живеещите там, за които никой вариант няма да свърши работа За София не виждам по-добро решение от досегашното - на база данъчна оценка. Вариантът според брой живеещи, рязко ще увеличи такса смет за най-бедните. Ако някой има 5 празни жилища и 1, в което живее, колко плаща сега и колко ще плаща за бр
62
1
 
9
 
! Отговори
Д оонези с магазина преди 6 години
Казвате, че ако аз си купя телевизор за 2000 лева, а вие си купите същите по големина телевизори за по 500 лева, аз трябва да плащам 4 пъти повече такса смет от вас. Как пък не. По-безумно предложение трудно ще се намери.
61
6
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Боклукопроизводител ти си гений. Не се майтапя - идеята ти трябва да стигне до общината и до народното събрание. Всичко което стига до кофите за *** е минало през магазин преди това. Облагай при магазина - по-лесно ще се събира и е сравнително справедливо.
60
2
 
7
 
! Отговори
до 69 преди 6 години
Ако общината продава чували, трябва да назначи и на всяка кофа пазач - да следи дали в кофите се изхвърлят само от нейните чували. И дори ако го направи, хората ще си хвърлят *** извън кофите директно на улицата. Тогава иска или не - ще го извозва, иначе градовете ще станат сметища. Затова ако ще се таксува за изхвърлен ***, трябва да плаща всеки по постоянен адрес.
59
6
 
3
 
! Отговори
Край преди 6 години
ДО БОКЛУКОПРОИЗВОДИТЕЛ. Идеята ти не е ***. Всеки килограм стока от магазина да се облага с такса още при покупката. Влезлите в магазина тонове трябва да са равни на килата на продадената стока. Идеята е перфектна. Облагаш магазините -те да си я начисляват в цената.
58
3
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
Проблема с чувалите дето да си ги плащаме е, че за да пестят нашенците ше заринат рекичките с ***. И сега са пълни с гуми и тоалетни чинии а като почнеш да им събираш пари направо некой нема да си фърлят буклука с години - ще си го зидат на терасите. Тая държава трябва да се направи наново - търси се народ.
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ураааа!Аз ще декларирам,че никой не живее в моето жилище и няма да плащам такса смет.
56
5
 
6
 
! Отговори
Боклуко производител преди 6 години
А не е ли най-лесно да се удържа този данък при покупка в магазините на територията на населеното място. Колкото повече купуваш толкова повече *** генерираш. Събираемостта е 100%.
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не е ли по-просто общината да продава чували и колкото чувала си напълнил,толкова да платиш?Какво ще ни питат колко сме?Днес може да сме двама,треима или четирима,а утре 1 или двама.Всеки път ли ще ходим в общината да декларираме бройката?Кой ще се занимава с подобни глупости?Малко ли са ни другите грижи,та ще ни занимават и с това?
54
4
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Много ми е смешно когато някой не иска да плаща услугата извозване на смет щото му била ниска заплатата. АААА нема да пиеш бира пред блока от 2л. в найлонова бутилка - и ще си плащаш - аз ли да ти плащам.
53
2
 
9
 
! Отговори
Край преди 6 години
Представяте ли си някой ром да плати такса смет. В София сега събират и такса смет за гараж и си я плащам като поп. Каква ли смет излиза от гаража. Все по-добре става.
52
1
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Бля бля, всичко е с идеята за смъкване на повече пари,въпреки намаляващото население.
51
3
 
17
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Това с декларирането е пълна глупост, как ще се контролира? А и нали всеки си има постоянен адрес по лична карта - нека там да си плаща и такса смет. След като гласуваш с регистрация на този адрес, значи твърдиш, че там живееш, и е логично там да плащаш смет. Като има на един адрес 250 регистрирани гласоподаватели, таксата ще е огромна и собственикът ще я дължи, защото той им е дал разрешение да се регистрират там, следователно приема, че ще живеят на адреса му.
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-справедливо е да се плаща на брой кофи за ***, защото има или няма *** в кофата фирмата от чистотата трябва да минава и проверява, което са много разходи. Ако никой не живее в имота да се откажат от кофите за ***, но ако живеят и правят много *** могат да си поръчат 2-3 и повече кофи.
49
2
 
22
 
! Отговори
Мдам преди 6 години
Като собственик на няколко жилища какво трябва да пиша? 0 жители и да не плащам явно. Закона е тъпо измислен това няма как да се случи
48
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този закон ще си остане само новина и нищо друго. Вместо да се стимулира разделното хвърляне, което с времето би трябвало да свали такса смет, те се занимават с безсмислени глупости. Да вемат да изхвърлят *** от централното сметище на България, "Народно събрание на република България".
47
2
 
15
 
! Отговори
фактите преди 6 години
До ННННе може да се правят паралели с Швейцария , нека заплатата ми е 3500 евро пък ще си купувам торбички за хвърляне на *** , а тук какво ->> взимаш чисто 550 лв , а ще искат 300 лв такса смет да плащам - няма как да стане .
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой ще контролира дали не си изхвърлям *** в торбата от Кауфланд? Т.е. не би трябвало да го приберат ако не е в определена торба. Ама то и сега е същото не би трябвало да се изхвърлят дивани и канапета, но тъй като никой не следи и не глобява бай *** си мисли, че общината трябва да му извозва строителните отпдъци и сметоизвозващите фирми си ги извозват. Та ще стане същото някой "будала" ще купува торбите от общината, друг ще си ползва, каквито има торби. Щото конторл няма.
45
1
 
17
 
! Отговори
extremist преди 6 години
За едната "такса смет" питам - ЕДНИЧКАТА МИ МОЗЪЧНА КЛЕКТА НАКРАЯ ГО ОСМИСЛИ (ИЗВИНЕТЕ ЧЕ ТОЛКОВА СЕ ПРОТОЧИ ПРОЦЕСА) : "ПИТАТЕ" КЪМ КОЯ ВЕЧЕ ДЕЙСТВАЩА ТАКСА, ДА ВНЕСЕТЕ, ПОРЕДНОТО НЕАДЕКВАТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ВИДОИЗМЕНЕНИЯ , С ЦЕЛ ГРАБЕНЕ НА ОЩЕ ПАРИ ОТ ПОНЕ ЕДИН ЧОВЕЧЕЦ, СИГУРЕН СОБСТВЕНИК НА ИМОТ ....