Колко души сте вкъщи? За едната "такса смет" питам

От догодина общините ще имат няколко варианта за определяне на налога
Обновена: 19 юли 2017 07:02 | 19 юли 2017 07:00, Веселина Йорданова
84
Колко души сте вкъщи? За едната "такса смет" питам
Снимка: архив, БулФото

До 30 юни 2018 г. всеки собственик на жилищен имот ще трябва да декларира в общините колко души го обитават.

Такова уведомление трябва да подадат и собствениците на нежилищни имоти, които се облагат с такса битови отпадъци. Това става ясно от внесените от Министерския съвет в парламента промени в Закона за местните данъци и такси, с които от 1 януари 2019 г. се променя начинът на формиране на такса смет.

Още по темата

Основната промяна в закона е отпадането на данъчната оценка на имотите като база за начисляване на налога и въвеждането на принципа "замърсителят плаща". Това означава цената на поддържането на чистотата в населените места да зависи основно от количеството изхвърлени отпадъци, а не от стойността на жилището, припомня в. "Сега".

Законопроектът обаче предвижда още една опция за формиране на такса смет - да се използва за база броят на живеещите в имота. Затова на практика всички собственици ще бъдат задължени да уведомят общината колко души в техните жилища са "ползвателите" на услугата сметосъбиране, сметоизвозване, третиране на отпадъка и поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване.

Авторите на законопроекта - Министерството на финансите, признават, че това ново задължение е допълнителна административна тежест за гражданите и бизнеса.

"За намаляване на разходите и недопускане на прекомерно натоварване на задължените лица е предложено уведомяването да се извършва еднократно", се казва в мотивите на законопроекта.

За новопридобитите след 30 юни 2018 г. имоти декларации за живеещите в тях трябва да се подадат до 31 декември 2018 г., а след тази дата - в двумесечен срок от придобиването им. Общините ще трябва да организират и възможността регистрацията да се извършва по електронен път.

Как ще става декларирането, ще бъде описано в специални наредби на общинските съвети по места. "При обсъждането на законопроекта имаше предложение за многоетажните сгради уведомленията за броя на живеещи в тях да се подават от етажната собственост, за да не се налага толкова много собственици да ходят до общината", посочи Добри Митев от БСК. Тази опция не е намерила място в законопроекта, но от работодателската организация заявиха, че ще настояват тя да бъде включена при обсъжданото на текстовете в парламента.

От 1 януари 2019 г. общините ще имат няколко варианта, от които ще избират как да формират такса смет. За събирането, транспортирането и третирането на битовите отпадъци ще се прави индивидуално измерване чрез торби и контейнери. Схемата с контейнерите е позната, докато за торбите се предвижда хората да бъдат задължени да купуват от общината определен минимален брой с определена вместимост всяка година.

В същото време се допуска такса смет да зависи и от броя на ползвателите на тази услуга в даден имот. За поддържането на чистотата на улиците и други територии за обществено ползване налогът ще се формира също според броя на ползвателите на услугата или според площта на имота.

Всяка община трябва да предложи за публично обсъждане кой вариант избира да прилага и колко ще струва той на хората. Очаква се в редица малки населени места и крайни квартали в големите градове такса смет да скочи поне двойно.

Според законопроекта е възможно в рамките на едно и също населено място общината да прилага различни методики за формиране на такса смет, което със сигурност ще се случи в големите градове. Освен това се допуска общините да определят и "други основи", върху които да начисляват такса смет, но само ако докажат, че реално не може да се приложи нито един от посочените варианти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
21
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ДО СОФИЯ СМЕ НАПРАВИЛИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЗАВОД ЗА ПРЕРАБОТКА НА ОТПАДЪЦИ В ЕВРОПА (БОРИСОВ И ФАНДАКОВА ОСНОВНО ПРЕЧЕХА И СПЪВАХА РАБОТАТА) , ТА ИСКАМ ДА ПИТАМ КОЛКО ЩЕ МИ ПЛАЩА ТОЯ ЗАВОД ЗА ДА МУ ДАВАМ МОЯ *** ??? ВСЕ ПАК ОТ ТОЗИ *** СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ПЕЛЕТИ, БИОГОРИВО , И ДОСТА ДРУГИ СКЪПИ МАТЕРИАЛИ ????
43
1
 
14
 
! Отговори
extremist преди 6 години
За събирането, транспортирането и третирането на битовите отпадъци ще се прави индивидуално измерване чрез торби и контейнери. - ПОНЕЖЕ СЪМ ДОСТА ***, НЕ РАЗБРАХ КАКВО ЩЕ МЕРИМ ИНДИВИДУАЛНО: ОБЕМА, ТЕГЛОТО...? ТИПА НА ОТПАДЪЦИТЕ КОИ ЩЕ ГО ТЕГЛИ ??????
42
1
 
14
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Авторите на законопроекта - Министерството на финансите, признават, че това ново задължение е допълнителна административна тежест за гражданите и бизнеса. - КОНКРЕТНИТЕ ЛИЦА ПОИМЕННО ДА ПРОЧЕТЕМ И КОИ ПРЪВ В ПАРЛАМЕНТА ПОИСКА ТАКЪВ "ЗАКОНОПРОЕКТ" ? ЯВНО СЕ НАЛАГА НАЗНАЧАВАНЕ НА ОЩЕ ОБШИНСКИ ЧИНОВЦИ, ВЕРОЯТНО ЗАРАДИ МНОГОТО РАБОТА НА ВЕЧЕ НАЗНАЧЕНИТЕ, И ПРИ ТАКИВА НИСКИ ЗАПЛАТИ.....ХАХАХАХАХХА
41
1
 
11
 
! Отговори
Българка преди 6 години
Да попитам какво ще декларират жителите на селата, дето *** се събира уж веднъж на ДВЕ седмици, но и това не се прави!? И където фирмите за сметопочистване си обраха контейнерите, та изборът е или изхвърляш където ти падне, или караш *** до близкия град?
40
1
 
14
 
! Отговори
extremist преди 6 години
До 30 юни 2018 г. всеки собственик на жилищен имот ще трябва да декларира в общините колко души го обитават. - ТОВА СЕ ПРАВИ ОТ ГОДИНИ,ПИШЕ СЕ В ДОМОВИТЕ КНИГИ, КОИТО СТОПИНИСВА ВСЕКИ ДОМОУПРАВИТЕЛ, ЯВНО ОБЩИНСКИТЕ ЧИНОВЦИ ИМ ИДВА МНОГО РАБОТАТА, И ПРИ ТАКИВА НИСКИ ЗАПЛАТИ НЕ ЧЕТАТ КНИГИТЕ...ИЛИ МОЖЕ И ДА НЕ МОГАТ ДА ЧЕТАТ....ХАХАХАХАХАХА
39
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Очакваме появата на хиляди нови нерегламентирани сметоща. Това е.
38
1
 
20
 
! Отговори
ННН преди 6 години
В Швейцария е с марки, които се купуват и се залепят върху торбите със смет. Колкото торби смет, изхвърлиш, толкова плащаш. Ясно и справедливо. Облагането на брой живущи е по-добро от облагането върху жилището, но пак е тъпо. Хората отсъстват, емигрират, местят се, всеки път ли ще декларират къде са? Виждам. че държавата разчита да й наливат пари и тези, дето ги е изгонила в чужбина, но найното задължение е да създаде нормални условия тук.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Справка в ГРАО е изгодна само за собственици в новопостроени сгради, дошли от село и запазвайки регистрацията си там, просто защото плащат по ниски данъци. В други апартаменти обаче, си стоят бивши наематели, които не искат да си сменят адреса и от ГРАО в прав текст ти казват, че нищо не може да се направи, за да не се водят на там, освен ако те самите не поискат смяна.
36
1
 
24
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Ами ромите 10 на адрес данъка ше им е повече от колкото струва незаконната къща. Казани не трбва да им се слагат.а техните мизерии няма да плащам
35
2
 
26
 
! Отговори
Вълк и Картофка преди 6 години
Ами, сега, драги гласоподаватели, на Вълка спортните коли и *** му струват вече по-скъпо и трябва да се вдига цената. На Картофка и Тиквуууун семействата растат - имат вече внучета. Трябва да подсигуряват вече имане за правнуците на техните внуци. Ще платим, няма проблеми. Малко ли ни дерат 30 години. Още една кожа от гърба сега...
34
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук не става дума за по-справедливо заплащане! Цялата работа е да се направи врътка и да се събират повече пари от населението и по-малко от "бизнеса". Това си е отново увеличение на преките вземания, а иначе увеличение на данъците и таксите "няма". Не се питайте после защо никой не остана да живее и работи в тази държава!
33
1
 
24
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
И аз това си мислех. Слагам торбата в колата и на път за работа спирам и я пускам в кофата в съседния квартал. Може пък да избия парите за гориво... :DИдеята е добра, но ще стане както всяка добра идея у нас - ще я приложат недомислено и ще има парадокси та свят да ти се завие!
32
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в Тикволандия законите важат само за простолюдиетоза това е и канализацията на Европакойто е под 30 години и има 500 евро да се насочва към Терминала
31
4
 
28
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
А защо да става с деклариране? Не е ли по правилно да се види колко души са регистрирани на един адрес и това е - постоянен, временен и т.н. Иначе защо да не се пиша в чужбина и да не плащам нищо? Ако дойдат на проверка ще кажа че съм си дошъл за 5 дена.
30
2
 
10
 
! Отговори
Re: Панел преди 6 години
Това са Ваши отношения с наематили, никой не ви е длъжен с нищо. Още повече, че вие имате договор с тях, съответно неустойки и една месечна сума в началото, която ви гарантира, че ако си тръгнат си плащате разходите. Освен ако не сте в БГ, но винаги можете да помолите роднина, или съсед, или по телефон да проверявате жилището си.В момента се опитвате да прехвърлите Ваш проблем на останалите ви съседи и общински власти. Освен ако не плащате данъци от наем в общината, и минават стотици в апартаме
29
2
 
19
 
! Отговори
Bit преди 6 години
Живея сам ама гледам прасе, 3 кокошки, едно куче и дузина мачки. Колко трябва да плащам за да знам от кой първи ще се превърне на паржолки?
28
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте как е в Германия,там няма човек без адресна регистрация и банкова сметка ,а тук имаш един адрес по лична карта и той за 50%от населението не е актуален,никой не знае кой къде живее,говорим за АКТУАЛЕН НАСТОЯЩ АДРЕС,това трябва да е задължително за всеки в България,защото тук няма глоби и санкции,а като няма наказание има анархия и хаос!
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А как ще контролирате кой и къде ще изхвърля сметта,добре декларирам точно ,а съседът не ,и той къде ще си остави ***?а ромските махали,те какво и колко ще декларират ,или дори тези които си плащаха данък смет,сега и този данък за законните ди къщи няма да плащат!
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМА ПАНЕЛНИ АПАРТАМЕНТИ,КОИТО СЕ ДАВАТ ПОД НАЕМ,НО НАЕМАТЕЛИТЕ НЕ СПАЗВАТ ЕДНОГОДИШНИЯТ ДОГОВОР ЗА НАЕМАНЕ И ВМЕСТО 3-а,апартамента стои без нито един обитател 3-4 месеца ,а може и 6,как да декларираш някакво бъдещо несигурно събитие!Говорим за хазяи, които декларират и плащат данъците си за доходите от наем!
25
2
 
27
 
! Отговори
Мара преди 6 години
"Всичко Мара втасала,само не се сресала." Стара българска поговорка,но важаща за с пълна сила в настоящето.