1,5 млрд. от КТБ – в пликчета, торбички и чувалчета

Кредити са отпускани на дружества, които не генерират парични потоци
20 юли 2017 17:07,
49
1,5 млрд. от КТБ – в пликчета, торбички и чувалчета
Снимка: Булфото

Между 1 и 1,5 млрд. лева са раздадени в пликчета, торбички и чувалчета, става въпрос за корупция в най-общия смисъл. Това каза административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг във връзка с внесения обвинителен акт по досъдебното производство за КТБ, предаде "Фокус".

Още по темата

"Аз лично се надявам като гражданин в хода на съдебния процес за КТБ да се положи началото на края на съществуващите в обществото ни политико-икономически и финансови зависимости", заяви Гешев.

"Прегледани са 162 кредити, които представляват около 3,6 милиарда от усвоените кредитни средства. От тях са установили експертите, че повечето са предоставени на дружества, които не генерират парични потоци от оперативна дейност, както към момента на предоставяне на кредитите, така и след това. 74% от общата сума на предоставените кредитни средства се отнасят към новоучредени дружества.

На следващо място някои дружества са отчитали приходи от лихви в по-голям размер, отколкото от оперативна дейност. Според експертите липсата или малкият размер на парични потоци от оперативна дейност при кредитополучателите означава, че за погасяването на предоставените кредити банката е разчитала на парични потоци, генерирани от дейности, извършени извън получателите на кредити", поясни Иван Гешев.

Той допълни, че при проверката на кредитните досиета е установено, че липсват документи, с които са били задължени да предоставят съответните кредитополучатели.

"Липсват документи за ключови вътрешни процедури при одобрението на кредити – при 75% от прегледаните кредити", разясни още той.

Гешев обърна внимание, че при 8 случая общо за 116 милиона лева липсват каквито и да е документи.

"Тоест, просто са отпуснати едни 116 милиона лева без да съществува какъвто и да е договор за кредити и каквито и да е други документи", отбеляза прокурорът. По думите му кредитите са одобрявани средно за 1,7 дни.

"При 70 от случаите тези кредити са одобрени за 0 дни. При 53% кредитните средства не са използвани за целта, предвидена, по договор. При 82% усвоените средства са били превеждани на някоя от 11-те бизнес групи, които са обслужвали бизнеса на мажоритарния собственик", допълни още Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНЧО преди 6 години
До ?!?: КАТО ДОКАРАТ ВАСИЛЕВ /ПЕПЕЛ МИ НА УСТАТА/ В БЪЛГАРИЯ ,ЗАПОЧНЕ ИСТИНСКО ДЕЛО И ТОГАВА ЩЕ ВИДИТЕ ЩО НАРОД ОТ ПРАВИТЕЛСТВА ,ПАРЛАМЕНТИ И КАКВИ ЛИ НЕ ХУБАВЦИ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ НА МЕГДАНА.ДА , АМА НЕ -КАКТО КАЗВАШЕ ЕДИН ИЗТЪКНАТ "ДЕМОКРАТ". НИКОЙ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ ИСКА ЗАВРЪЩАНЕТО И СЪДЕНЕТО НА ВАСИЛЕВ. ЗАЩОТО . О . О .-ЩЕ СЕ ПРОСТЯТ И С ВЛАС И С МИЛИОНИ И КАКВО ЛИ НЕ.
41
0
 
2
 
! Отговори
American dreams преди 6 години
Бушоните са на дръвника Пари и Активи продължават да се връткат!Нищо се Не връща отникъде!Така се получава,че Българите са със сметки по Африка и Азияотрочетата са по Лондон и Швейцария да се изучът а Имоти ,Яхти,Самолети и какво ли още Не по цял свят..... И се конкурират с Руските олигарси и Петролните Шейхове!Живота продължава!Водата е студена....Оградата е 4-ри редова,а НДК ще поотлежи,ще позаглъхне и ще Мине и То!Вива ла Бойко Вива Милиардери с по 3 000 000 под дюшеци из Бистрица
40
3
 
4
 
! Отговори
фон дьо преди 6 години
Хайде стига с това КТБ!!! Втръсна ми всеки ден да слушам КТБ това КТБ онова!!! Толкова време не ви омръзна да дъвчете тази дъвка! Имало пари сега няма. Край по въпроса. Който глътна вода да започва да събира пак. И аз минах по това но живота не свършва с КТБ!!
39
0
 
1
 
! Отговори
Дон преди 6 години
До Вуйчо Да,така се отговаря на главния въпрос,ама повечето"бизнесмени"не ги интересува,защото знаят,че няма народ, а ***.ххххххНа всички крадци им казват бизнесмени
38
1
 
1
 
! Отговори
Хехеее преди 6 години
Какви имена искате бе хора?Само ако са от "етноса"както ги наричате щеше да има имена ,.интервюта снимки рокерски и други протести..а в този случай няма проблеми..няма протест няма имена всичко е на ред ...тъпо клошарско,карунарско племе,РОБИ!
37
0
 
3
 
! Отговори
Ей преди 6 години
А къде са били многобройните и скъпи служители на службите когато са изнасяни парите!?некадърни и не работещи но все пари искат....
36
0
 
12
 
! Отговори
?!? преди 6 години
Срам ме е от прокуратурата и следствието! Няма отговори къде са парите, няма имена макар и кухи фирми имена на собственици?!? Няма обвиняеми длъжностни лица: заклети одитори, от комисията за финансов надзор, не се разследва покровителство на длъжностни лица в финансови и правозащитни структури. Обвинението не е ясно и конкретно, за сметка на това е обемно и невъзможно за доказване - срам!
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя Василев е бил като дедо Коледа баси меча честно ако го пипнеш само и оп ... ставаш дебел
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой вярва на плешивия пумпал на снимката значи е КРЪГЪЛ ***-ОТ!
33
2
 
9
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
Каква корупция- това е пореден транш на червените Луканови куфарчета,щото някои от първите ползуватели били поизчерпали авоарите и сега трябвало да им бъдат позахранени. Не се чудете- без румънски сценарий ще бъде така и занапред.
32
0
 
10
 
! Отговори
маке преди 6 години
представете си само идва цветанчо в съда и адвоката казва на съда ами требе да се запознаем с обвинението и кат падне едно четене 15-20 годин дали ке му стигнат хи хи хи
31
0
 
4
 
! Отговори
маке преди 6 години
ееееееее признавам си ама не съм зел ного само 2-300 милиона
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Вуйчо Вуйчо,20 млн $ тежат към 200 кг.Какви са тези куфарЧЕТА по 200 кг всяко/
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите щели да се върнат обратно в България!Ами те се връщат всяка година и емигрират обратно.
28
2
 
3
 
! Отговори
ет водопроводчик преди 6 години
Всичките тези наречени дружества,, агенции, са си КРАДЛИВИ КОЛЕКТИВИ С ЦЕННОСТИ И МЕТОДИ ОТ СОЦИАЛИЗМА.ИМА за крадене и в земеделската земя. НЕ Е ОТ ЕВРОПА
27
0
 
11
 
! Отговори
Ваньо кажи си преди 6 години
Ванка,Гешев,ще ти повярвам ако кажеш кой е взел тези пликове,торбички и чували!!! Всичко друго е въздух под налягане/демек балон/ . Вдигане на пушилка. А ние ти плащаме много,много голяма заплата да казваш истината!
26
0
 
10
 
! Отговори
ет земеделец преди 6 години
освен КТБ друга такава финансова измама се прави от купилите цесиите на длъжниците към банки оператори. Така например без да бъда уведомен за незакрита карта от 8лв.СУЛТАНКА ОТ ФИРМА ЗА КРЕДИТИ МИ ИЗПЛАЩА КЪМ ПОЩЕНСКА БАНКА /закрит служебно от банката/ ОСТАТЪКА ОТ 8ЛВ.!!!! И мен ме подвежда. Султанка със салтанати и докато се усета платих 688лв.Никога БНБ и Султанка ще ми ти върнат откраднатото..
25
0
 
17
 
! Отговори
Mindreader преди 6 години
Осъдителни присъди няма да има,помнете ми думата!
24
0
 
22
 
! Отговори
Idealist преди 6 години
Нищо няма да стане с тези 12 000 страници. 99 % от т.н. доказателства ще се окажат неприемливи даже от нашия съд. Виновни ще се окажат: някоя мизерна касиерка, някой охранител или накой, който вече се е преселил в отвъдното. Никой няма да пострада от онези, които натъпкаха банката с държавни пари, правиха цесии, пушиха пури с Цветан Василев и накрая му взеха всико.. Да живее Пеевски!
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А вярвате ли, че това е единствената банка, в която се е крало? Някой от тогава насам да е чул БНБ да е направило ревизия или забележка на някоя банка? Наистина ли всички останали са толкова идеални?