Не искам да пия бирата от времето на баща ми!

Или германски поглед към родните крафт бири
173

Снимка: Димитър Станишев

Как изглежда българският пазар за крафт бира през погледа на германски посетители? Впечатленията си познавачите Рюдигер Руос, дългогодишен консултант в индустрията за напитки в Германия и ценителят на пивото Гунтер Ени описват в статия от пет страници, която ще бъде публикувана в специализираното списание за напитки "Getränkefachgrosshandel" през август. Акценти от нея бяха предоставени ексклузивно на Dnes.bg от Димитър Станишев, докторант в "Стопанско управление" в ЮЗУ, Благоевград, който е организирал посещението им у нас.

С истории на и за бирата България все още не е толкова известна. Страната е позната предимно със своите вина. Консумацията на бира в България се дължи основно на големите производители, които са част от семействата на световни гиганти в този бранш.

Крафт бирите в България обаче печелят все повече почитатели. Трите посетени производители на крафт бира имат една обща черта. Те са с успешен бизнес в други браншове и така създават необходимия капитал, за да финансират хобито си за производство на собствена бира. Те са новодошли от други сфери, като търговията с автомобили, хуманитарните науки и строителството и ще поставят нови акценти - ще променят бирения бранш и ще привлекат немалко ценители на ракията и виното към насладата от бирата.

Разговорите с търговци и производители на напитки показват, че в България бирата се превръща в истинска алтернатива на виното и ракията. В почти всички магазини за напитки срещу респектиращи цени се предлагат познати брандове от различни страни като Белгия (Chimay), САЩ (Sierra Nevada) и Германия (Braufactum, Radeberger, Hacker-Pschorr, Schöfferhofer, Krombacher, Schneider Weisse и др.).

В повечето случаи те дори са на най-предно място на витрините. Според познавачи на сцената за крафт бира в България, в момента тук работят общо 11 производители на крафт бира, като броят им се очаква да стане 15 към края на годината.

"Революция в бирена чаша"

През последните години в България се е развил един висококачествен пазар за крафт бира. Макар и да расте с едноцифрени темпове, той често бива окачествен като "революция в бирена чаша". Началото му в повечето случаи следва една тривиална формула: От домашното пивоварство, произлизащо като хоби или експеримент, към създаването на една "мини пивоварна" и производството на крафт бира, която може да засенчи много ентусиасти, т.нар. "Gypsy Brewer". Преди да се срещнем с конкретни производители, се огледахме в някои специализирани магазини.

На 70 кв.м. в близост до ул. "Шишман" в София намираме един огромен избор от различни международни брандове. Това, по думите на консултант-продавача, се обуславя и от големия брой туристи в София. Виждаме обаче и много етикети на кирилица, което според дизайна и опаковката им подсказва тяхната принадлежност към кръга на крафт бирите.

Такава, например, е "Ромбус", която е поставена на височината на "баварското пивоварно изкуство". "Ромбус" посещаваме и в Пазарджик. Баща и син Темелко и Стойчо Пампови, един хармоничен екип, ни представят една нова и оборудвана с най-модерни технологии пивоварна. Подовата настилка е изключително висококачествена, а голяма част от операциите се извършват ръчно. Един от моделите за Стойчо е "Хайнекен": "Би ми било достатъчно да притежавам 1 процент от тази компания".

Уговаряме си среща в магазина за напитки "1001 Бири" в близост до НДК с Алекс Герджев – лингвист и собственик на "Диво Пиво". В непринудена атмосфера дегустираме различни вкусове на неговите крафт бири. Вкусовите нюанси са отлични. Впечатлява и дизайнът на бутилките. Съчетанието от преподаване на чужди езици и развиването на много добре приет от ценителите бранд впечатлява. Сред клиентите му са ресторанти, пъбове, барове и магазини за напитки.

Димитър Георгиев и Божидар Александров – собствениците на пивоварна "Blek Pine" създават асортимент от до 23 сорта с богата палитра от вкусови нюанси. Дизайнът и мотивите на техните етикети впечатляват. Формите и комбинацията от цветове придават собствена и лесно разпознаваема идентичност на продуктите им. Редовните събития в пивоварната им също допринасят към разгръщането на пивоварната. Особено важна обаче е лоялността на клиентите. И двамата вярват в тренда към налагането на различни вкусови нюанси в бъдеще.

Биреният блог на Чавдар Петров (http://beer2beer.org/) е най-познатият в България. Чавдар е прототипът на посредника между големите пивоварни и движението на крафт бирите. Умело той свързва тези два свята.

Занаят срещу индустрия

Кратката ни визита в три пивоварни за крафт бира и два специализирани магазина за напитки няма как да бъде представителна извадка. Светът на крафт бирите е твърде фрагментиран. Разговорите ни обаче показват, че занаятът за правене на бира намира отворени към новостите клиенти с изненадващо нови резултати. Този бранш не само следва наложени трендове. Той предлага една качествена и трайна контра на стандартните продукти. Или както се казва: "Не искам да пия бирата от времето на баща ми".

За авторите:

Рюдигер Руос: Дългогодишен консултант в индустрията за напитки в Германия, предприемач и инициатор на престижните форуми за браншови срещи като "Sommertage der Getränkewirtschaft", "Bündner Runde" и "World Beer & Drinks Forum".

Гунтер Ени: Ценител на бирата, консултант в сферата на книгоиздаването, бивш управляващ съдружник на издателство "K. Thienemann", Щутгарт.

Организация и програма: Димитър Станишев, абсолвент на "LMU", Мюнхен, 2010-2014 консултант в мюнхенската ПР агенция "PR Partner", автор на книга за налагане на български продукти в Германия, докторант в "Стопанско управление" в ЮЗУ, Благоевград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
0
 
! Отговори
163-ти преди 6 години
В долния коментар говорех за масовите промишлени бири.И у нас последно време има малки пивоварни, които имат добра продукция, но на цена 2,50-4лв.
154
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма хубава българска бира.Коя от коя са от зле по-зле.Пил съм всякакви бири, немски, чешки, англииски, ирландски, белгийски, италиански, испански и т.н. Всички са по-добри от българските.И сред тях има лоши де, не всички са добри.Пил съм и сръбски, румънски и даже македонски бири и да ви кажа са много по-добри от всяка една българска марка.Единствената хубава родна бира беше Шуменско някъде в периода 2002 - 2009 година.После го развалиха тотално.
153
0
 
2
 
! Отговори
пияч с бирено куемчи преди 6 години
абе момче? едно враме загорката беше като амброзия!с баща ми пиехме 1 каса на ден прясно докарана в казанлък!сега скъпотия и от 3 те боли глава!!!
152
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХариАриана и Пиринско - качествени бири?! Явно не си опитвал хубава бира.
151
0
 
3
 
! Отговори
темерут преди 6 години
Лелеееее, колко коментари на бирени неграмотници има... особено около коментари 30-40, нататък не издържах.
150
1
 
2
 
! Отговори
темерут до 54 преди 6 години
Бира с екстракт 18% ще има аллохолно съдържание малко под 10%. И да, в Търново по "бай Тошово време" са правили бири с висок градус. Едни немци ка се бяха наковали в кръчмата на ул. Гурко...
149
2
 
1
 
! Отговори
Хари преди 6 години
До Страхилне тъ разбирам "Страхил" - не знам що името го пишеш в кавички, целта да пиеш бира е да оцениш вкуса а не да се напиеш - затова харесвам въпросната Ариана, ако четеш обяснил съм защо
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе стига, че е долнопробен бачкатор ми си пада и по бъхтане на малки деца от възрастни мъже, ах ти перверзнико, пий една Загорчица да се успокоиш...ако ти стигат стотинките
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко те е бъхтал баща ти навремето.
146
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНякой долнопробен бачкатор, любимец на Загорка седи тук и цъка минусчета на всеки, който предпочита немска бира. Намери си работа, кюфти.
145
5
 
5
 
! Отговори
u4en преди 6 години
До Анонимен 147 ....СЕРИОЗНО ??? А пил ли си нещо силно преди да напишеш това ! Светло пиво имаше траиност 3-дни . образуваха се -парцали-на дъното. И пияниците не я пиеха .ако са трезни !
144
3
 
2
 
! Отговори
Хари преди 6 години
за съжаление не внасяме от Хърватска - имат уникална бира - Zlatni Pan - но само златната, lager-а не става, и на цена от 2EUR е перфектна
143
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българската бира е бълвоч.
142
5
 
5
 
! Отговори
Хари преди 6 години
До До 146 Харида сериозно - не е спиртосана, лека е и поне има някакъв вкус за разлика от "марковите" Пловдиски, Шуменски и т.н. - Пиринско също е с добро качество - но говорим само за стъкло
141
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В сегашните бири произвеждани в България, слагат прекалено много спирт, за да компенсират недостатъците по технологията и вкуса на бирата се губи.
140
2
 
8
 
! Отговори
До 146 Хари преди 6 години
Ариана!! Ти сериозно ли ....
139
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ариана има вкус на кир, предпочитам да пия течни фекали.
138
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бирата едно време си беше хубава, а аз най-често пиех не прехвалените Загорка и Шуменско, а Светло пиво, което най-много ми харесваше. Имаше и много хубави и евтини вина, но това е дълга тема. За съжаление след 1989-та Светлото пиво изчезна, а на останалите бири вкуса се смени с новите собственици и то не към по-добро.
137
6
 
1
 
! Отговори
Хари преди 6 години
До Анониментова че е "хит" не означава че е хубава! Простото ни население се радва на всичко ново и "хитово", за мен си е пълна пикня, и няма нищо общо със старата загорка. Ариана си е най-добре, разбирасе изключвам някои от вносните бири
136
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Да беТова е защото си миризлив ***, няма страшно.