Не искам да пия бирата от времето на баща ми!

Или германски поглед към родните крафт бири
173

Снимка: Димитър Станишев

Как изглежда българският пазар за крафт бира през погледа на германски посетители? Впечатленията си познавачите Рюдигер Руос, дългогодишен консултант в индустрията за напитки в Германия и ценителят на пивото Гунтер Ени описват в статия от пет страници, която ще бъде публикувана в специализираното списание за напитки "Getränkefachgrosshandel" през август. Акценти от нея бяха предоставени ексклузивно на Dnes.bg от Димитър Станишев, докторант в "Стопанско управление" в ЮЗУ, Благоевград, който е организирал посещението им у нас.

С истории на и за бирата България все още не е толкова известна. Страната е позната предимно със своите вина. Консумацията на бира в България се дължи основно на големите производители, които са част от семействата на световни гиганти в този бранш.

Крафт бирите в България обаче печелят все повече почитатели. Трите посетени производители на крафт бира имат една обща черта. Те са с успешен бизнес в други браншове и така създават необходимия капитал, за да финансират хобито си за производство на собствена бира. Те са новодошли от други сфери, като търговията с автомобили, хуманитарните науки и строителството и ще поставят нови акценти - ще променят бирения бранш и ще привлекат немалко ценители на ракията и виното към насладата от бирата.

Разговорите с търговци и производители на напитки показват, че в България бирата се превръща в истинска алтернатива на виното и ракията. В почти всички магазини за напитки срещу респектиращи цени се предлагат познати брандове от различни страни като Белгия (Chimay), САЩ (Sierra Nevada) и Германия (Braufactum, Radeberger, Hacker-Pschorr, Schöfferhofer, Krombacher, Schneider Weisse и др.).

В повечето случаи те дори са на най-предно място на витрините. Според познавачи на сцената за крафт бира в България, в момента тук работят общо 11 производители на крафт бира, като броят им се очаква да стане 15 към края на годината.

"Революция в бирена чаша"

През последните години в България се е развил един висококачествен пазар за крафт бира. Макар и да расте с едноцифрени темпове, той често бива окачествен като "революция в бирена чаша". Началото му в повечето случаи следва една тривиална формула: От домашното пивоварство, произлизащо като хоби или експеримент, към създаването на една "мини пивоварна" и производството на крафт бира, която може да засенчи много ентусиасти, т.нар. "Gypsy Brewer". Преди да се срещнем с конкретни производители, се огледахме в някои специализирани магазини.

На 70 кв.м. в близост до ул. "Шишман" в София намираме един огромен избор от различни международни брандове. Това, по думите на консултант-продавача, се обуславя и от големия брой туристи в София. Виждаме обаче и много етикети на кирилица, което според дизайна и опаковката им подсказва тяхната принадлежност към кръга на крафт бирите.

Такава, например, е "Ромбус", която е поставена на височината на "баварското пивоварно изкуство". "Ромбус" посещаваме и в Пазарджик. Баща и син Темелко и Стойчо Пампови, един хармоничен екип, ни представят една нова и оборудвана с най-модерни технологии пивоварна. Подовата настилка е изключително висококачествена, а голяма част от операциите се извършват ръчно. Един от моделите за Стойчо е "Хайнекен": "Би ми било достатъчно да притежавам 1 процент от тази компания".

Уговаряме си среща в магазина за напитки "1001 Бири" в близост до НДК с Алекс Герджев – лингвист и собственик на "Диво Пиво". В непринудена атмосфера дегустираме различни вкусове на неговите крафт бири. Вкусовите нюанси са отлични. Впечатлява и дизайнът на бутилките. Съчетанието от преподаване на чужди езици и развиването на много добре приет от ценителите бранд впечатлява. Сред клиентите му са ресторанти, пъбове, барове и магазини за напитки.

Димитър Георгиев и Божидар Александров – собствениците на пивоварна "Blek Pine" създават асортимент от до 23 сорта с богата палитра от вкусови нюанси. Дизайнът и мотивите на техните етикети впечатляват. Формите и комбинацията от цветове придават собствена и лесно разпознаваема идентичност на продуктите им. Редовните събития в пивоварната им също допринасят към разгръщането на пивоварната. Особено важна обаче е лоялността на клиентите. И двамата вярват в тренда към налагането на различни вкусови нюанси в бъдеще.

Биреният блог на Чавдар Петров (http://beer2beer.org/) е най-познатият в България. Чавдар е прототипът на посредника между големите пивоварни и движението на крафт бирите. Умело той свързва тези два свята.

Занаят срещу индустрия

Кратката ни визита в три пивоварни за крафт бира и два специализирани магазина за напитки няма как да бъде представителна извадка. Светът на крафт бирите е твърде фрагментиран. Разговорите ни обаче показват, че занаятът за правене на бира намира отворени към новостите клиенти с изненадващо нови резултати. Този бранш не само следва наложени трендове. Той предлага една качествена и трайна контра на стандартните продукти. Или както се казва: "Не искам да пия бирата от времето на баща ми".

За авторите:

Рюдигер Руос: Дългогодишен консултант в индустрията за напитки в Германия, предприемач и инициатор на престижните форуми за браншови срещи като "Sommertage der Getränkewirtschaft", "Bündner Runde" и "World Beer & Drinks Forum".

Гунтер Ени: Ценител на бирата, консултант в сферата на книгоиздаването, бивш управляващ съдружник на издателство "K. Thienemann", Щутгарт.

Организация и програма: Димитър Станишев, абсолвент на "LMU", Мюнхен, 2010-2014 консултант в мюнхенската ПР агенция "PR Partner", автор на книга за налагане на български продукти в Германия, докторант в "Стопанско управление" в ЮЗУ, Благоевград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
11
 
2
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 96Браво за коментара:)))Тука пишат нЕкви дилетанти които само са чували какво е било.Ако видиш 100м опашка пред сладкарницата значи има бира или Кока Кола:))))Така беше.По селата не знаеха що е туй чудо.
94
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 96 : продължавамЗа първи път в живота си пих истинска бира в края на 70-те когато успях да отида във Прага и Берлин по тогавашните превила чакаш милицията да ти разреши и имаш право на 30 лв. да обмениш и все пак там беше много по добре и евтино от нашата тошово-руска губерния.На 68 години съм и съм чувал от баща си че преди девети 1944 е имало изобилие от хубава бира у нас. През 90-те започна да се появява достъпна и сравнително хубава бира и у нас а сега направо е рай.
93
1
 
11
 
! Отговори
до 96 преди 6 години
Ти явно си живял в някое село. Изброените от теб бири си ги имаше, но бяха по-скъпи и народът масово си пиеше Светло, което пък не беше никак по-лошо от всичките безвкусици в луксозни опаковки, които сега са на пазара.
92
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BALGARITE NE MOGE DA PROIZVEGDAT NITO VINO,NITO BIRA,A SAMO SHLIOKAVIZA I PARZUZA-PRIGOTVENA OT TEHNICESKI SPIRT.
91
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "Истината": "Преди 89 масовата бира в България беше доста по-добра. Въпреки това няма как да бъде сравнявана с чешка, немска, белгийска и т.н. И няма как да бъде сравнявана, защото цената е драстично различна."А бе ти живял ли си преди деветдесетте? Първо за да се вредиш за шуменско, загорка или астика по тошово, които се имаха за по качествени тогава трябваше да имаш връзки (за по младите пояснявам познат магазинер или партиен началник да те вреди).А обикновеното светло беше конска пикоч
90
3
 
3
 
! Отговори
см преди 6 години
Колкото и да не ви се иска у нас начало на бирено производство дават чехи и германци до Пловдив в местността Каменица тепе. 1873 г.
89
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрата бира, която може да се намери в търговската мрежа в БГ е немската ХОФЕНШОФЕР.От българските - само БУРГАСКО, но кен. ПВЦ-то си е чиста газирана вода.
88
8
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Най добрата бира е руската.
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това в БГ не са бири, а направо по-мии.Истинските бири са в Чехия, Германия и Холандия.
86
3
 
17
 
! Отговори
бивш бира пияч преди 6 години
Едно време пиех по 7-8 бири от времето на баща ми. До към 2003-2005, когато западняците изкупиха и последните свестни Български фабрики... Сега всичко е налято от едно буре, пардон, казан. Мирише на химия и консервант и нема нищо истинско.Истинските Загорка, Каменица, Столично и тн са в миналото отдавна. А вносната е още по-голям бълвоч. Пастьоризирана химия 1000%. Някой да е видял да се отглежда хмел в България? А наздраве! А, и яжте Български домати - ако ги намерите!
85
0
 
11
 
! Отговори
Спомени преди 6 години
Бургаското пиво беше доста силно преди 1989-та. Иначе пиех най-вече Светло пиво, но и Шуменско и Загорка. Тогава ставаха за пиене. сега не.
84
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бирата на времето помня как се прокисваше за нула време, тази сега не знам дали може да се развали изобщо...Сега се прави от всякакви ***, а употребата на хмел е екзотика.
83
1
 
2
 
! Отговори
Бираджията преди 6 години
Хм, някой може ли да ми каже, къде в България се продава Hacker-Pschorr? Това е страхотна баварска бира, посещавал съм бирхалето им на Октоберфест, но никъде не съм виждал в България да се продава, както твърди авторът на статията?
82
1
 
16
 
! Отговори
До 68 шматка преди 6 години
Смешен си. Светлото пиво нямаше етикет, но имаше капачка, на която пишеше Светло пиво. Явно си много млад и не помниш. И се пиеше, не защото беше малко по-евтина, а защото беше по-добра.
81
3
 
4
 
! Отговори
Най-силната бира е . преди 6 години
За "рабирачите", които твърдят, че най-силната бира е 6,5 градуса (или обемни процента) - невежи сте. Най-силната бира е над 40 градуса, по-силна от стандартна ракия.
80
1
 
0
 
! Отговори
Странно! преди 6 години
До пиячЗащо столичани предпочитат Каменица при наличието на Арианка?
79
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не искам да пия бирата от времето на баща ми!"Е, аз искам. Мечтая си пак да си отворя една стъкленица студена "Варна". Беше страхотна бира.
78
1
 
6
 
! Отговори
Германско чедо преди 6 години
Евала, че се говори с имена, въпреки че са малки. Стига с тия овъртания. В Германия това е правило. Само тука повечето медии пристават на "класическата промивка", наречена реклама на големите.
77
1
 
8
 
! Отговори
пияч преди 6 години
До bbСамо я спиртуват и уводняват без да лагерува!Загорката и Астиката, Шуменското имат само стара слава!!!
76
5
 
2
 
! Отговори
Хари преди 6 години
само Ариана - стъкло!!!! и с по 10 бири няаш махмурлук