"Живот под наем без наем": Каква е съдбата на българските села?

Facebook група цели да насърчи преселването на жители на градовете в селските райони
23 юли 2017 07:30, Александър Попов
84
"Живот под наем без наем": Каква е съдбата на българските села?
Снимка: Reuters, архив

Спомняте ли си романтичния филм на Майк Нюъл "Четири сватби и едно погребение"? Ако перифразираме заглавието му, за да опишем демографската ситуация в българското село, то тъжният филм ще се казва "Двадесет погребения и една сватба". Точно това показва съотношението между броя на сватбите и смъртните случаи в селските райони.

Понастоящем селското население на България намалява с над два пъти по-високи темпове в сравнение с депопулацията на градовете. Дори ситуацията да не се влоши, обезлюдяването на селата ще доведе до образуването на обширни демографски пустини в едни от най-плодородните райони на Европа в рамките на следващите пет десетилетия, сочат демографски прогнози. 

Жителите на 95% от селата бързо се топят, а средната възраст на хората в повечето от малките и най-малките села често е близо или над пенсионната. Съдбата на около 3000 села, разположени върху половината от територията на България, виси на косъм. Рисковете поне половината от тези селища да се обезлюдят напълно още към 2050 г. стават все по-реални при сегашните темпове на демографско и социално-икономическо развитие и липсата на адекватни и действени политики за селските райони.

Живот под наем без наем

Преди две години неколцина ентусиасти създават Facebook група, чиято цел е да насърчи преселването на жители на градовете в селските райони. Целта на сегашните 32 500 участници в инициативата е хора от цяла България да могат да предоставят чрез обяви на сайта beznaem.com изоставени от тях жилища в селата на желаещи, които да ги обитават и да се грижат за къщите и земята в някога китните селски дворове.

Желаещите да потърсят поприще извън градовете пък имат възможност да се свързват лично с подателите на обяви и да узнаят за предявените изисквания. Идеята е собствениците да не събират наеми от новите обитатели, които да им се отплащат с грижите по поддръжката и ремонта на запуснатите бащини имоти.

Организатор на начинанието е 52-годишната артистка в Бургаския куклен театър Ирена Ненчева, която от три години се е преселила от морския град в китното странджанско селце Драчево. 

"Направихме голяма глупост, като обърнахме гръб на нашите села и се набутахме в безличните градски "бункери", предлагащи сиво еднообразие и липса на нормални човешки комуникации. Сега осъзнавам, че бягството от селата е било предрешено още с колективизацията и ТКЗС-тата, но оттогава остана и нарицателното отношение за безперспективността на живота на село", посочва Ненчева. 

Опитът й да се нанесе в някоя от многото занемарени къщи в Драчево завършва с провал.

"Чудя се на тези, които оставят селските им домове да се разпадат, но не дават на никой да им вдъхне нов живот. Принудих се да си купя студио в селото на една трета от цената на панелна гарсониера в Бургас. Но реших, че трябва да направя нещо срещу безхаберието на собствениците на безброй разпадащи се селски къщи с обрасли дворове", споделя актрисата. Тя вече сама си произвежда зеленчуците и плодовете и се радва на възможностите да общува ежедневно със съселяните си.

Капаните пред живота на село

Търсенето на селски жилища без наем обаче крие рискове и за двете страни. 

"Много от собствениците се опасяват да не останат излъгани. Затова нашият сайт препоръчва отношенията между стопанин и обитател да бъдат уредени с договор, а партидите за тока и водата да бъдат прехвърлени на новите обитатели", съветва Ненчева пред "Дойче веле". 

Нейната помощничка в инициативата Светла Георгиева добавя, че нерядко заживелите на село осъзнават, че селският поминък и трудностите им идват в повече и след месец-два зарязват новото си местожителство. 

"В един от случаите хората се бяха съгласили да дадат без наем имота си, но в последния момент научиха, че новите му стопани се канят да го използват за развъждане на голямо стадо крави, а не като свой дом. И всичко, разбира се, пропадна", свидетелства Георгиева.

Но въпреки съмненията, подозренията и наслоеното с десетилетия отрицателно отношение към живота на село, инициаторите на "Живот под наем без наем" имат сигурна информация за 126 успешно приключили настанявания на нови обитатели и вероятно на още десетки недекларирани във Facebook осъществени сделки.

Интерес към инициативата вече проявяват хора от Германия и Русия. 

"Фактът, че в българските села живеят вече няколко хиляди чужденци, засега не е заразителен за българите. Търсенето се свежда почти изключително до възможности за заселване в селища до 25 километра от София, Пловдив, Варна и Бургас. Не срещаме никаква подкрепа от институциите – нито от централните, нито от общинските власти. Горещо препоръчвам желаещите да заживеят в селата да имат солиден собствен транспорт, защото през зимата става трудно да се ходи до градовете на работа и по нетърпящи отлагане нужди. Сигурността в много села също е голям проблем. Но за мен тези трудности не означават нищо пред възможността да живея сред идиличната красота на Странджа", категорична е Ирена Ненчева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
13
 
! Отговори
Край преди 6 години
От средата на 90те г. България внася месо и мляко. Нещо немислимо да тогава. Във всяко село стърчат руините на старите краварници и кошари. Доста трябва да си промит че да си хвалиш селата от преди 9 септември. Къртовски робски труд със сърп. Опитайте да ожънете със сърп 20 кв. метра. А сега си представете Добруджа.
45
3
 
12
 
! Отговори
работа без заплата преди 6 години
Собствениците на къщите трябва да плащат заплата на живеещите в тези къщи. Защото това е работа-охрана на имот. Те искат да им се работи, тоест да им охраняваш , пазиш къщата, правиш дребни ремонти,, но без да плащат?Да отидеш в такава къща, означава да не може да работиш друго-по селата няма работа, и да жимвееш в такава къща е работа-охрана на къща. И собственика трябва да плаща заплата, а не да се прави,че едва ли не прави услуга. работиш за някой-и той не ти плаща заплата-къде го има това?
44
2
 
11
 
! Отговори
Край преди 6 години
До читател. Пазара наложи да се гледат само зърнени култури без хора. Това обаче е изкривения от субсидиите пазар. От тази структура на земеделието ни печелят 3-4 хил. зърнари. Не е така в Сърбия, Румъния, Гърция. Имотите на хората там са по 400-500 декара на семейство и с малко техника си ги гледат. Отглеждат се повече култури и животни и селата са живи. Това може да е антипазарно НО е човешко.
43
0
 
15
 
! Отговори
село преди 6 години
Чуват се гласове колко се било модернизирали селското стопанство и с 5 човека и няколко комбайна правят чудеса. Това е силно пресилено. Първо, българското селско стопанство е на опашката по модернизирация в ЕС. Второ, твърдението, че с пет човека гледаш хиляди декари е относително верно, но за определени култури като слънчоглед, пшеница, царевица, рапица и тн. Иначе нямаше да ходят българи да берат ягоди, малини, ябълки и тн. по чужбина, а датчанина или англичанина щеше да пусне един комбайн и готовоготово
42
5
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--31;Продължение;Комунистите направиха от работните българи руснаци; Пияни,мързеливи и крадливи.Взеха ни 400 дк.ниви и 60 дк. гора.и всичкия инвентар. Баща ми беше в Белене а дядо го биха за НАРЯДИТЕ.Целия комунизъм съм го изкарал на гърба си.Русия ни го натрапи чрез слугите си в Б--я.Комунистическото робство е по--сташно от турското.1825г.Прадядо ми ходи на Божи гроб. Той е първия учител-1830 г. Имал е 9 деца.2 най--големи вземат участие в борбите за независима БПЦ.заточавани са
41
0
 
15
 
! Отговори
ха-де преди 6 години
Както върви скоро селата ще са ни най-малкия проблем. Цели градове са пред обезлюдяване вече. Образованието, болниците, полицията и инфраструктурата са пред пълно разлагане в почти всеки град под 20 000 души. Работната заплата гравитира около минималната.
40
4
 
6
 
! Отговори
читател преди 6 години
Няма нищо странно в обезлюдяването на селата.Ефективността на обработката на земята се качи в пъти.Там няма нужда от хора, освен ако нямат професия, която не зависи от местотона практикуването и. Селата бяха пълни с безделници в т.н. т.к.з.с, и др. измислици.В момента давам над 200дек. под аренда, работи я фирма която плаща добре,обработва над 100000дек., а преди само за 8-9000 в селото имаше на щатв измислената коореперция 39 човека. Разбира се фалира.
39
6
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--31;А аз помня живота преди ТКЗС. Всеки си работеше в собствения имот и искарваше според способностите си.Имаше 4 коларожелезарски работилници,2 бъчварски, 2 кожухарски, 3 за точене на коприна. 3 мебелни работилници, фурни МЕЛНИЦА с цял комплекс от ;Дараци, Петмезджийница.,Маслобойна ,Лимонада и др.Комунистите го унищожиха. Имаше 168 сноповръзвачки/1място в Б-я/,4 вършачки ,22000 овце,*** ги взеха иостанаха 1600.От 90% собственици останаха 100% наемни работници.
38
2
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
Парадоксално - Земеделците на Мозер и хляба /пшеницата/ убиха българското село. Резултата е че земя която може да храни 20 млн. население - в момента храни 7 и хора ровят в кофите за храна. Да можех бих натоварил дъртата Мозер да я разведа из някое село - да види резултата от работата си. Връщане назад няма.
37
1
 
15
 
! Отговори
Край преди 6 години
Българското село беше разсипано с поземлената реформа на Мозер и СДС от 91г. До тогава в селата имаше хора във всяка къща имаше крава, овце, кози, прасе, кокошки. 80та. година България е на второ място по брой на овце на глава от населението след Нова Зеландия. След 91г. земята се върна разпокъсана и собствениците бяха дезинтересирани от нея. Окончателно селото беше съсипано със субсидиите за пшеница и царевица и слънчоглед. Тези култури се гледат без хора.
36
0
 
14
 
! Отговори
Край преди 6 години
До този отдолу. Абе ние да не сме живели на различни планети. Кога в България като се прекръстиш са те вкарвали в затвора. Е за такива глупости народа няма памет. Преди 90 г. не се гледаше с добро око да идеш на великденската служба НО от това нищо не произтичаше.
35
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Копирана истина, до 90-та г. тук само като се прекръстиш и можеше да те вкарат в затвора , за каква вяра говориш?На Запад вярата имаше опори , но либералите вкараха в Европа всякаква *** искаш нормална жена като арабките за 10 г. да роди 15 , мюслито спи 12- 13 годишни и вика такъв е обичая , нормалният европеец работи - има деца да са устроени , а оня не го е еня , че децата му ще ровят *** , а е истинският християнин се грижи за чуждите кога да има свои от навлеци
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кметовете се интересуват от изборите за да откраднат каквото може и оправят роднини и баджанаци.
33
2
 
7
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Така нема да стане. Може да ви кажа как ще стане, ама любимия ви еднокнижник Тиквата няма интерес и това бърка плановете на господарите му, така че и така нема да стане. Познайте кога примерно ще приемат закон за неизбежната самоотбрана като в САЩ?
32
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че на запад селата били обезлюдени може да напише само някой, който не си е подавал носа навън. Аз съм обикалял доста, и то не ПО МАГИСТРАЛИТЕ, и някъде, освен в България в селата се живее, и има млади хора. Дори и Румъния са пълни. Някой спомена Италия - точно там пък от село влизаш в село, хората си живеят масово по селата, само че тяхното е трудно да се нарече село, а по-скоро е мегалополис. Така че не пишете глупости. В България се извършва геноцид.
31
7
 
7
 
! Отговори
копирана истина преди 6 години
Стига сте бръщолевили социализъм,комунизъм,партийни секретари.Причината да изчезваме като народ е срива на морала в християнския свят.Християнката не иска да ражда деца,а егоистично да си живее живота,и ако може с неограничен кръг мъже.Днес с един,утре с друг,вдругиден с трети т.н.Но раждане на деца-не!Затова изчезваме.Не може още от детска възраст в главата на момиченцето да се формира убеждението,че момчетата са по-долу,и утре да искаш да е съпруга и ражда деца.Християнката е недостижима само
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най големия бич да си без лекари. Дьржавата си назначи кметове,,грех голем'' на керемид но лекарите ги направи предприемачи. Земята продаде на 1- 3 *** Чакайте племето ,,Зулу'' от афкика
29
12
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
По времето на комунизма при диктатора Тодор Живков и руската окупация българското село се депопулираше с 10 пъти по-бързи темпове, но комунистите от Политбюро криеха това от народа защото тогава нямаще свобода и демокрация и интернет понеже България беше изостанала и бедна, а сега при демокрацията във всяко село има цифрова телевизия и G4 супербърз интернет а от Бтюксел дават милиони евроатлатническото правителство да изграждда стадиони и балетни зали по българските села.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Провал на СДС и ГЕРБ и кметовете, защото партиите финансират само големите градове заради изборите а кметовете са некадърни.
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТКЗС-тата били виновни - само че аз си спомням времето на ТКЗС, и моето (а и не само) село беше пълно с живот и работа. В това ТКЗС работеше кажи-речи цялото село. Обезлюдяването и запустяването на земите започна точно 90-те години, след като върнаха земята на предишните им собственици, които в най-добрия случай я дадоха срещу мизерна аренда на единственият едър земеделец в района, и заминаха - кой в града, кой в чужбина. А в много от случаите земята беше оставена просто да пустее.