Лихвар или бизнесмен: Кой е бил все пак Данаил Божилов?

Въпросите около случая продължават да се задават
32
Лихвар или бизнесмен: Кой е бил все пак Данаил Божилов?
Снимка: Facebook

Лихвар или честен бизнесмен е бил Данаил Божилов, който намери смъртта си в пловдивския парк Лаута на 26 юли? Защо се е самоубил? Самоубил ли се е наистина?

Въпросите около случая продължават да търсят отговори в разследвания и репортажи на медиите.

Божилов, известен в родния си град Дупница с прякора Мечката, е бил лихвар в града, соделят пред "168 часа" хора от квартала, където мъжът е живял допреди 10 години.

Те разказват, че Данаил имал легален бизнес с дрехи втора употреба, от който почти не печелел. Затова се захванал с лихварство – давал пари назаем, и очаквал да му ги върнат с лихва. Той никога не е проявявал агресия към своите длъжници, тъй като те му се изплащали навреме, а сумите които давал не били големи.

В един момент обаче бизнесменът опитал да вземе територията на друг местен лихвар но не успял. След като не му провървяло, той решил да се премести в Пловдив, където отворил соларно студио.

Още по темата

Познат на бизнесмена пък твърди, че откакто той живеел в града под тепетата, не се е занимавал с нищо нелегално.

"Данаил не е бил лихвар и никога не е давал назаем големи суми на някого в Пловдив. Единствено на близки роднини е помагал при нужда, и то в първите години, когато започна да развива бизнеса си тук. Под помощ разбирайте не повече от 1000 лева. За лихварство не може и дума да става", категоричен бе приятелят му.

Тялото на Мечката бе открито на 26 юли от случаен минувач, а неговата смърт хвърли в шах МВР.

Версиите за смъртта на 43-годишния мъж преминаха от поръчково убийство заради лихварство, през убийство вследствие пререкание с друг кучкар в парка, до самоубийство.

В крайна сметка според заключението на Съдебна медицина, въз основа на което е издаден смъртният му акт, Божилов е сложил сам край на живота си.

Тази версия обаче е поставена под съмнения от не малко хора, тъй като предсмъртно писмо, написано от мъжа, бе намерено чак при повторния оглед на тялото, а законно притежаваният от него пистолет "Берета" 92 калибър 9x19, с който се е самоубил, бе открит от полицията чак на осмия ден от неговата смърт.

Вчера бившият военен Симеон Стоев, който се оказа, че е прибрал пистолета на Мечката, бе пуснат под домашен арест заради влошеното си здраве. Възрастният човек обясни, че е взел оръжието до трупа, за да не попадне в ръцете на наркомани.

Сред странните факти около случая остава и този, че Мечката се е застрелял в сърцето, което самоубийците рядко правят.

В самоубийството не вярваше и братът на Данаил, Тони. Именно неговото име се споменава предсмъртното писмо на Мечката, който обяснява, че не може да върне 40 000 лв. на брат си.

Тони обаче отрича заемът да е основната причина за смъртта на неговия роднина. На погребението на брат му сподели пред приятели, че е видял предсмъртното писмо на бизнесмена и е разпознал почерка му.

Говорил е също и с разследващите органи и чрез доказателства се е убедил в тяхната основна версия. Според него причините за края на живота на Данаил са лични.

Бизнесът с дрехи втора употреба в Дупница, който Данаил имал заедно с брат си, все още съществува.

Семейството му продължава да държи щанд с тези облекла в ГУМ Дупница, а майка им Снежина се занимава със счетоводство.

През 2007 г. Божилов заедно със съпругата си Мая Карлова се местят в Пловдив, където отварят солариум Deluxe, намиращ се на улица "Златю Бояджиев", точно срещу главния вход на новотел. Бизнесменът дал парите, с които били купени соларните уреди, но за самото обзавеждане, цените и наемането на работна ръка в него, отговаряла жена му.

Проверка показа, че сумата, която Божилов е дал, за да отвори студиото, възлиза близо на 40 хил. лв. Самите соларни кабини в помещението са шест на брой, цената само на един от тях е близо 5 хил. лв. Сумата, която клиентите трябва да дадат, за да събират тен за минута в студиото е 80 ст. през всички дни без неделя

Единствено тогава цените са намалени на по 50 ст. за минута.

На 30 юли близки и приятели изпратиха Божилов в последния му път. Погребението му се състоя в гробищния парк на родния му град. На него присъстваха около 130 човека.

Семейството на починалия не позволи на журналистите да снимат поклонението на бизнесмена.

След като полицията категорично заяви, че Божилов сам е сложил край на живота си, никой свещеник не пожела да изповяда опелото, защото още от старозаветни времена това е забранено. Единственото, което ще направят, е да отслужат панахида на 40-ия ден след смъртта му за утеха на неговите близки.
 


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще слушаме, подобно на едния от биячите, дето го наръгаха, колко добро момче бил, и как бил ги бил леко.
20
1
 
3
 
! Отговори
Nerazbiram преди 1 година
Не мога да разбера кой ги плаща тези псевдо новини и кой има времето да ги чете ?!? Човека са го мъчили мисли във живота му .. Не е издържал и е решил, че така е по лесно.. Мутри , лихвари винаги ще има както и пионки и проститутки !
Мир на праха му .
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Личи си му кой е бил! И който и да е бил вече не е!
18
1
 
4
 
! Отговори
Цър крадлив Ман Гал преди 1 година
Аз пък искам да ши бам Драгалевския Крадец .. с винкел по гърбицата,за да бъде написана най-сетне една добра новина за българррската демокррррация.
17
2
 
6
 
! Отговори
разузнавач преди 1 година
до "кучкарите".Спомнете си във фаталната сутрин бяха ли му неубичайно издути дрехите.Все пак пистолет е носел.
16
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...Кой е бил все пак Данаил Божилов?...
Започнал като шофьор на мутрата Фатик,продължил при ИзбеГалеви,сам си е начертал житейския път.Сега е там където му е мястото.Повече няма какво да ни интересува.
15
5
 
9
 
! Отговори
СТРАСТ и Смърт преди 1 година
Според мен бележката е сложена в джоба във моргата .
Няма логика и военния да има два незаконни пистолета .
Военният със неговият пистолет е взел пистолета на жертвата.
Тука само графологична експертиза може да докаже почерка .
Ако жена му е дала документи писани от нея за сравнение бележката е писана от нея .
Тогава жена му и брат му са имали контакти често срещана либов .
А той е пречел и на двамата .
Полицайте не са открили бележка защото е нямало и е пъхната в последствие .
Така си мисла.
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия дупничани не спряха да се самоубиват. Яко са дупени значи.
13
0
 
10
 
! Отговори
Дупчо преди 1 година
Не видях никой да каже нещо за Дупнишка популярна каса? Разбрах, че полицаите четели коментарите в нета, та да знаят по каква следа да тръгнат. Ето ви идея, ама да дадете някой лев от ония 20 заплати.
12
2
 
14
 
! Отговори
... преди 1 година
Недейте така бе! Лихвар... Добър и честен човечец, не е конфликтна личност, честен "добре облечен" бизнесмен в стил 90те.Наркотици най-вероятно изобщо не е и виждал през живота си. Те нормалните хора с нормален бизнес е така ходят и се стрелят по улиците.Или се самозастрелват в гръб :)
11
3
 
14
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Ето това наричат в БГ бизнесмен. Такъв който имал магазин за дрехи но не печелил. После лихвар на дребно.
Нямам нищо против човека RIP но това не е бизнесмен. Да се беше хванал да бачка нормална работа днес щеше да си разхожда кучето.
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега сън няма да спа да разбера този аджеба бизнесмен ли е бил или лихвар.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10. Конкретния човек е мъртъв. Може да е имал прякор "Мечката",също както човека за който ти се сещаш и който си е жив от друг град и с друго занимание.
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те лихварите не са ли вид бизнесмени ? Вярно не се отчитат на държавата, ама това са особености на бизнеса. Вярно е и че понякога се самоубиват, ама това е защото работят под голям стрес...
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2§ 6
Предполагам,че има много хора с прякор "Мечката"
П.С В квартала в Пловдив,където живея има 3 души с прякор "Рижия". Нито един от тях, няма нищо общо с 'Рижите" от Бургас.
6
1
 
22
 
! Отговори
Тано Кариди преди 1 година
И как ги събрахте такива ангели небесни - единия давал кредити "" от добро сърце"",а пък другия "прибрал" късоцевното нарезно за да профилактира насилието край още неизстиналото тяло.........Б@хти и сценария ! ! ! ! !
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква мечка,кви 5 лева !! Мечката си е жив и здрав и е СЪВСЕМ ДРУГ ЧОВЕК. По вестниците само дата ви е вярна
4
5
 
29
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
"Бизнесмен" това е положението...."ПРЕМИЕР"това е другото положение......иди ми да ви напсувам ама няма...
3
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте го "дъвкали" този човек. Какво още търсите? Нали стана ясно, че се е самоубил. От 2 седмици само за това пошете. Нямате други новини и се чудете с какво да си запълните страниците. Оставете човека да почива в мир.
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво се упражнявате ? Много ми дреме на бирената бутилка !