Българско или вносно! Скъпо или евтино? Вид или вкус?

По какво се различават българските зеленчуци от вносните?
7 авг 2017 09:00,
35

Вид или вкус. Това е дилемата, пред която се изправяме всеки ден, когато трябва да избираме да купим български плодове и зеленчуци или пък вносни.

Често обаче дори не знаем какво купуваме. Много търговци предпочитат да продават вносна продукция, просто защото тя е с по-продаваем външен вид от родната.

На зеленчуковата борса в Първенец ежедневно минават стотици хора – от търговци на едро до обикновени потребители. Докато пазаруващите за вкъщи предпочитат родно производство, търговците търсят стока, която е по-лесно продаваема.

Българското може да е по-вкусно, но вносното е по-качествено, казват търговците пред Bulgaria ON AIR.

Други пък са категорични в обратното - че българската стока е по-качествена от вносната.

Вносният домат е с предимство що се отнася до външен вид и размери. В същото време обаче отстъпва вкусово на българския, твърдят потребителите. Дори тези, които искат български стоки обаче, понякога се оказват подведени.

Често обаче изборът опира именно до цената и българинът купува по-евтиното, без значение от неговите произход, вкус и външен вид.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо медията ходи за репортажи по борсите при търговците?Те ще кажат това което им е угодно.Да отиде на полето при производителите да ги видим истинските български домати ако ги има изобщо.И не само за доматите а за всички храни.Репортажи от мястото на производството а не от веригите магазини.Не може да избираме българското само на доверие!!!Да се престане с такива подвеждащо родолюбиви кампании
26
0
 
1
 
! Отговори
Fran преди 6 години
Bg mitnicata i goranov znae nai-dobre.
25
0
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
От магазина зеленчуци избирам по мирис, но каквито и да пише, че са по-произход, скъсаните от градината на баща ми и тъщата са по-вкусни, защото са узрели на растението, пекло ги е слънце и не са форсирани с химия.На който не е алергичен към мотикозон, му пожелавам да си бере и наслаждава на собственото производство, по-вкусно няма!Пък не прегорелия животински тор(особено птичи)бил той "био" и прекомерната му употреба водят дори до по-високи нитрати от правно дозиран изкуствен.
24
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Истински на пазара в БГ няма, освен ако не купите от село и прозиводителя ползва собствен сорт семена, такъв който се разменя между бабите и дядовците, а не този който се продава в магазина.
23
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Истинския домат, създаден от природата се отличава с ранимо тяло, особено когато доматът е озрял, както и липса на еднаквост. Също така вътрешноста е плътна и в зависимост от сорта или няма "***" семки или тахното наличие е минимално.Истинският домат има вкус, който включва специфичен аромат в зависимост от сорта, сладост, киселинност и почти недоловима соленост от наличието на минерали и соли в добре гледания домат.
22
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Съвсем простичко е - това което се продава масово в БГ с наименованието домат или оранжериен домат е изкуствено създаден сорт, който е създаден да отговаря на 3 критерии:1 - доматът да подлежи на машинна автоматизирано бране, което значи да е изключително издръжлив.2 - доматите от една реколта да изглеждат еднакво.3 - да имат търговски външен видРезултатът е ***, който има здраво тяло с вкус на картон, което е кухо вътре с преобладаваща част от "лигавите" семки.
21
0
 
12
 
! Отговори
Какво ги различава? преди 6 години
Същото, което отличава нашите управляващи от Виктор Орбан.В онези общини, в които партията на Орбан е спечелила общинските избори, всички дотогавашни "трайно безработни лица от ромски произход",принудително, в ранни зори тръгват пеша към земеделските земи, работят цял ден ЗА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА, тъй като нямат квалификация и привечер пак пешком се прибират у дома капнали за сън.И престъпността в тези райони е намаляла с 80% след въвеждането на този принудителен режимИ не внасят плод и зеленчук!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е като онези реклами, за пасти за зъби, в които има някой "неразбиращ", който предлага един вид паста за зъби, против кариес, друга, за бели зъби, трета за свеж дъх, четвърта, против плака, но рекламата ни дава паста, която прави всички неща.Ей така си искам и аз нещата - Да изглеждат апетитно, да са ароматни, и да са вкусни. Какви са тея глупости...
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
семената от Холандия торовете и препарати от Гърция и от Израел кое е българското после
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...По какво се различават българските зеленчуци от вносните?...Вече по нищо, защото станахме колония на брюкселските тунеядци и вече ядем "евопейско" качество храни за огромно съжаление, защото някои от нас помним истинския вкус на истинската храна.И българският производите не произвежда качесвствена храна защото стана АЛЧЕН ПЕЧАЛБАР -и не яде това което произвежда за пазара.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има два вида продукти - качествени и некачествени. Страната на произход е без значение.За съжаление тук се продават евтини, но добре изглеждащо *** на високи цени. Истината е, че трябва да отидеш при дядо/чичо на село и да си купуваш от там, за да е добро на вкус.
16
0
 
10
 
! Отговори
бай Спиро преди 6 години
До 20Явно съм ти създал невярна представа за себе си. Не си падам по агрофитнеса.Не съм еко-био маняк. На двора си имам няколко овощки и една асма. Подрязвам ги веднъж годишно и евентуално ги пръскам срещу вредители. Зеленчуци си взимам на бартер от съседите срещу домашна ракия. В резултат всеки си жули ракийка със салатка и е доволен.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай СпироПреди няколко години мой съсед "тарикат" си беше нагорил обилно двора с неизгнила птича тор. В следствие на био-експеримента му няколко месеца из целия квартал се носеше ужасно зловоние.Не знам какви зеленчуци е отгледал, но на нас ни излезнаха буквално през носа.
14
3
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Истината е, вносният домат е задължително безвкусен, докато българският домат може и наистина да е български и може и да има вкус. Цената изобщо не ме интересува, а по външен вид избирам тези с най-лош външен вид, т.е. с "неправилна" форма. Доматите с правилната форма са гумени.
13
2
 
20
 
! Отговори
бай Спиро преди 6 години
Всички зеленчуци произведени с цел продажба са на принципа минимум разходи, максимум печалба, така, че не ми ги хвалете.Единствено ако си ги проиведеш сам за лична консумация са хубави. Но и това не е гаранция, защото съм виждал как алчни и заблудени хора ползват промишлени количества евтина и съмнителна химия в личните си стопанства.Отделно всичко отгледано в промишлено замърсени райони е вредно.
12
0
 
13
 
! Отговори
Владимир преди 6 години
Моментът с вноса на домат е много ***.Един домат за да дойде от Полша се бере зелен и зрее изкуствено в камиона.На вид е перфектен,но на вкус е зелен домат,но не се разваля и се предпочита от търговците.Българския зрее 3-4 дена повече-от там вкус и тн.
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви разкажа как протича пазаруването на домати от човек, който нищо не разбира(тоест аз):- К`ва е разликата между тия от 4.50 килото и тия 2.90 килото?- Ми тия от 4.50 са български...- Други разлики?!?- Ми български са...- Окей, дай ми от 2.90 килото...Разлика не намирам нито във вкус, нито във качество. Не съм доматолюб. Ама да ми искат около 50% отгоре, само щото били български доматите - не го приемам.
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вносните домати не ги отглеждат в почва а в гранули, зобят ги само със торове и имат вкъс на нищо. В България също има оранжерии ползващи хирдопоника, но ВКУСЪТ НА ДОМАШНИЯТ ДОМАТ Е НЕПОВТОРИМ. Нормално е търговците да търсят вносни домати пръскани с химия, за да издържат повече. Натуралният домат омеква бързо, защото е натурален и истински. По пазарите масово лъжат, ме продават български зеленчуци, а дефакто са шитни внос от Турция и Гърция
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имат вкус на лалета.
8
4
 
18
 
! Отговори
в преди 6 години
Едно време имаше БГ домати. Сега са от холандско семе - където и да ги гледаш нямат вкус. Някъде на пазара да сте виждали домати сорт Идеал?