В Югоизточна Европа всеки 4-ти – жертва на трудова експлоатация

Фондация "Асоциация Анимус" провежда национална кампания за превенция на трафика на хора
8 авг 2017 14:47,
2
В Югоизточна Европа всеки 4-ти – жертва на трудова експлоатация

За трета поредна година Фондация "Асоциация Анимус" провежда национална кампания за превенция на трафика на хора и трудова експлоатация на българи в чужбина, в рамките на проект: "Съвместни усилия от страна на България и Швейцария за незабавна и безусловна закрила на жертвите на трафик и превенция на трафика на хора", финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Целта на кампанията е да насочи вниманието на хората, търсещите възможности за работа извън страната, за рисковете да бъдат измамени и въвлечени в трафик на хора и експлоатация http://animusassociation.org/zelen-haiver

Кампанията се провежда със специалната подкрепа на предаването "Господари на Ефира" и с официалното партньорство на Rabota.bg, Националната комисия за борба с трафика на хора,  Агенция по заетостта, Агенция за социално подпомагане, ГД "Гранична полиция" и Български пощи. 

Тази година "Асоциация Анимус" използва по-провокативен подход, за да насочи вниманието на хората, търсещи сезонна (или целогодишна) работа в чужбина, към рисковете от попадане в трафик с цел трудова експлоатация.

"В началото на кампанията направихме социален експеримент, който ще Ви представим на пресконференцията на 9 август от 11 ч., в залата на БТА, както и какви са резултатите от него и какви заключения и тенденции можем да изведем от провеждане на тази кампания вече 3 години", допълват от фондацията.

Според Международната организация на труда, в световен мащаб 21 млн. души са жертва на трудова експлоатация, хванати в капана на принудителния труд, в който са попаднали чрез измама.

Принудително труд в частния сектор полагат 18.7 млн. (90%), а 14.2 млн. (68%) от тях са експлоатирани в селското стопанство, строителството, като домашни прислужници и в производството.

В Югоизточна Европа всеки 4-ти човек (на 1000 души) е жертва на трудова експлоатация.  Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е на второ място по брой жертви в България след сексуалната експлоатация.

По официални данни на Националната комисия за борба с трафика на хора за 2013 г. броят на  идентифицираните жертвите е бил 44, през 2014 г. - 16, а 2015 г. жертвите са 22. В действителност статистиката е само "върхът на айсберга" и потърпевшите са много повече.

Традиционно в него са въвлечени повече мъже и момчета, като случаите на жени и момичета са значително по-малко за същия период, допълват от Фондация "Асоциация Анимус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Не е вярно 99% са преди 6 години
Кого питахте? Банкери и менинджеи ли?
1
2
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
В чужбина работатта може да е капан ,а у нас винаги.