Докога ще носим документи на ръка? Докога?

Хартиените документи започват лека-полека да изчезват
14 авг 2017 19:32, Екип на Bloomberg
14
Докога ще носим документи на ръка? Докога?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има развитие по отношение на административната реформа в България, особено през последните месеци. Това каза Стефан Христов, председател на фондация "Граждани срещу бюрокрацията" и създател на платформата pisar.bg, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Държавата има достъп до определени документи и вместо да ги изисква по служебен път, ни кара да ги носим на ръка по институциите".

Най-често срещаните проблеми са свързани с изискването за документ за актуално състояние, което по никакъв начин не може да доведе до някаква сигурност, защото е на хартия - търговският регистър показва само в този момент в този час, в тази минута, ти кого представляваш, има ли запор или не. Хартиените документи започват лека-полека да изчезват от нашето ежедневие, каза гостът.

"Основният проблем е, че всичко се прави на парче. Всички регистри са отделно. А една държава, като Естония - всичко е в цялостна интегрирана платформа и изчислителният ресурс е на едно място. В България всяка институция има собствена информационна система, няма интеграция между отделните нива. Поддържа се от определена фирма и няма никаква възможност за интеграция".

Ако още преди години бе направен един държавен клауд, нещата щяха да са както по-евтини, така и по-лесни за поддръжка, категоричен бе Христов.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
До горния пр--дльо преди 6 години
Ква Естония ве пр-ъдльо, отиди там да ги видиш, има евтини билети сега. Там живеят руси, бели хора който учат по 15-20год, и говорят поне три езика. Като им кажат нещо, имат мнение и знаят защо са против. или за и защо. Там вместо да правят като у нас чевермета с чалга за народа, има организирани от общини/НПОта и др обществени обсъждания на въпроси и хората ходят с кеф. Просто друг е "***' трияла"
12
0
 
4
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Има няколко причини поради които това няма да се случи в България скоро в обозримо бъдеще. Най- важните от тях са: Липса на компетентни кадри на ръководни длъжности, които знаят как да изградят стратегия и план. Дори и да си назначат консултанти - Веднага ще разберат, че от държавната хранилка ще отпаднат всичките им близки и роднини които са назначили да търкат бюрата по цял де. И "други" да изберем - те пак ще са БКП и ситуацията отново ще бъде същата, защото други освен БКП и ДС няма в БГ!
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОКОГАТО:1. Ти, великий, прогресивний титане, който за порочните си "ай-ти" машинации, получаваш над 5 000 месечно, ти купиш на баба си компютър, въведеш и интернет, сложиш и специалните административни програми за стотици лева, плащаш и интернета, защото си и осигурил достойна пенсия за 2 кисели млека...2. Осигуриш вярна, точна и структурирана информационнна база, според която баба ти не е вписана като притежател на дворец, гръцка вила, яхта и волво.3. Не си записан като син на комшията.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ооо Чиповете ли лансирате хаха познайте дали ще си сложа
9
3
 
4
 
! Отговори
държавен служител преди 6 години
Аз искам да се премахнат всички електронни документи и от утре всичко да е на хартия и да се пише на ръка. Който плати повече по-бързо ще му го напиша с писалката на дядо.
8
2
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
...до утре, до утре, до утре вечер в другия спектакъл!
7
8
 
8
 
! Отговори
Константин преди 6 години
И според мен хартията трябва да остане. Държавен служител съм, системите са несъвършени и ще има много пропуски по тях, то и сега има. Който мисли, че ако всичко е само електронно ще е по-добре, бърка много. От личен опит го казвам и не за да си запазя мястото. Днес имах такъв случай в моята администрация и добре, че си пазя на хартия преписката. А и системите се развалят, блокират и изчезват. Хартия трябва да има.
6
0
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
Когато хартиените документи изчезнат в Европа, у нас ще стартира отмяната на половината от книжните носители на информация. По традиция след около 20 год би следвало да сме там където европейците са сега. Това ни е основен приоритет - да не закъсняваме с повече от 4 петилетки от нашите "евро-атлантически партньори"
5
3
 
7
 
! Отговори
и АЗ да кажа преди 6 години
ЗАТРИЕМ ЛИ ХАРТИЯТА ЗА ДОКУМЕНТИ И БАНКНОТИ - СПУКАНА НИ Е РАБОТАТА.
4
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хартия не трябва да изчезва, а тя трябва да остане като защитен вариант за подтвърждение на електронният документ.т.е. двата варианта трябва да съществуват паралелно.за по-бързо първоначално обслужване е удобен електронният вариант, но за подтвърждение или отхвърляне на решение, което трябва да бъде взето - без "хартия", т.е. без физически подпис и ръчно изписване на името - да не може да се финализира.това е вариант на "2Д"-защита тип "google authenticator" или подтвърждение, чрез смс
3
0
 
16
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
Ааа, не на всякъде е така.Регистрираш кола или мотор и на следващия ден си цъфнал в даначното.Ако продадеш обаче и не представиш договора в данъчното , данака си върви с години.Нотариусите да са свързват с даначното и да не искат документи от там при покупко продожба.
2
7
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Мисленето не е от силните ти страни! !!!
1
5
 
23
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Администрацията в България е нарочно дублирана,третирана и геометрично прогресирана.Просто на всеки номенклатурчик семейството му трябва да работи някаде.А и какво му е лошото ,работиш 3-4 дена в седмица ,от 9 до 14 ако има проверки до 17,осигоровки, заплатки, отпуски.