Увеличението на цената на природния газ – под 2%

Новите цени трябва да влязат в сила от 1 октомври
Обновена: 30 авг 2017 12:10 | 30 авг 2017 12:10, Веселина Йорданова
10
Увеличението на цената на природния газ – под 2%
Снимка: Facebook

Няма да има драстично увеличение на цената на природния газ от 1 октомври. Това увери енергийният министър Теменужка Петкова, като отговори на опасения на бизнеса, че промяната на таксите за пренос и достъп до газопреносната мрежа ще доведе до скок с близо 60% в цената на синьото гориво. Според министъра увеличението, което ще се получи, ще бъде под 2%, по първоначални данни.

Петкова съобщи, че днес по темата ще има среща с представители на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и КЕВР. Следващата седмица пък, за да се изчистят неяснотите, ще се срещне с представители на големите енергийни консуматори, които вече обявиха готовност за стачка.

"Едва ли битовите потребители и консуматорите ще усетят някакъв шок на пазара, такова нещо няма как да се случи", повтори тя.

Петкова разясни, че увеличението на таксите на "Булгартрансгаз" за достъп и пренос е резултат от европейски регламент в сила от 2011 г. Той гарантира приходите на оператора и присъщите разходи, за да може той да осъществява своята дейност, уточни Петкова.

За целта са разработени две методики, които отговарят на всички изисквания и е трябвало да бъдат въведени още преди 3-4 години. По думите й настоящите цени за пренос и достъп са от 2005 година и трябва да се актуализират.

Новите цени трябва да влязат в сила от 1 октомври. От тази дата ще има и нова цена на природния газ, която ще важи за последното тримесечие на годината. В последната си прогноза до КЕВР от "Булгаргаз" са посочили поевтиняване на цената на газа с 6%.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕМЕНУЖКА КАК СИ ПОЗВОЛЯВА ДА ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНАТА НА ГАЗА?
НАЛИ ТОВА Е ФУНКЦИЯ ЕДИНСТВЕНО НА "НЕЗАВИСИМАТА" КЕВР ????
6
0
 
6
 
! Отговори
попа преди 1 година
на герб.никаква вяра вече, еинетка с 60лв , билетче с 60 ст., газ със 60 %, одрахте к9жата на народа еййй
5
0
 
7
 
! Отговори
елемаг преди 1 година
Докато на тия не им се точат червата по жълтите павета ,така ще е . Ще ни пият кръвта до последната капка ,те са толко алчни и прости ,че неправят сметка ,че скоро ще ми пият от канелата
4
0
 
7
 
! Отговори
Темида преди 1 година
Това е на-голямата крадла, лъжкиня и слугиня на мафията в досегашната ни история.
3
0
 
9
 
! Отговори
Брееей преди 1 година
”По първоначални данни”. По последни данни,не се знае. Ее,увеличавайте,бе. Нали знаете,че на босият ще му вземете цървулите... Ще живеят само богатите. Останалите,който оцелее...
2
0
 
15
 
! Отговори
Калайджи преди 1 година
Пролетта направихте увеличение с 30 процента,гега с 5, утре-колкото си пожелаете-тази игра няма край до вашето омитане.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След новата цена на тока дойде ред и на газта сле това и на бензина.