България има рядък шанс да влезе в Шенген

Любомир Кючуков: Пречки обаче има, и то сериозни!
4 окт 2017 19:19, Екип на Bloomberg
27
България има рядък шанс да влезе в Шенген
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията в момента представлява сериозна възможност за присъединяване на България и Румъния към Шенген. Дори бих казал, че би било неуспех, ако двете страни не го направят през следващата година и половина.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria бившият зам.-министър на външните работи и настоящ директор на Института по икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

„За това има много аргументи. Не можеш да бъдеш натоварен с отговорности, без да имаш съответните права и ресурси – България като външна граница на ЕС има свои определени задължения по сигурността на Европа, но същевременно няма достъп до шенгенската база данни например“., добави той.

По думите на госта в студиото другият базисен аргумент за належащото членство на София и Букурещ в Шенгенското пространство се основава на това, че двете страни отдавна са изпълнили критериите за членство.

„Правилата трябва да се спазват. Те не могат да се променят в движение“, категоричен бе експертът.

Какво ще ни предостави достъпът до базата данни на Шенген – незабавна информация още на границата за всяко лице, представляващо опасност за общоевропейската сигурност.

Спред Кючуков обаче посланията на като тези на френския президент Еманюел Макрон и посланика на Франция у нас, че България трябва да влезе в един "нов" Шенген", обаче значат, че двете страни трябва да изчакат общността да се реформира, преди да се асоциират към нея. 

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
18
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Че то хубаво ли е? В Шенген питам.
24
6
 
19
 
! Отговори
Въпрос: преди 6 години
Какво бави България в Шенген?Отговор: Комунистите от ГЕРБ.
23
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се възползваме дано стане по бързо само така ще ограничим комунистическо руските мераци за влияние в БългарияВън руските крадци от тука.Не мога да ги понасям ***
22
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България да влезе в Шенген при ГЕРБ е все едно в САЩ да се избиват да купуват български компютри, в Япония да се търсят български роботи, а в Германия да купуват масово бъгарски автомобили. А да, и българин да кацне на Марс!По-скоро ще повярвам, че река Дунав ще започне да тече от Черно Море към планината Шварцвалд, отколкото че при управлението на партия ГЕРБ България ще влезе в Шенген!
21
1
 
20
 
! Отговори
Бащата на Иванчо преди 6 години
Ще влезе, ама... другия път!
20
2
 
22
 
! Отговори
Девил преди 6 години
Силно вярвам, че единственото, от което наистина има нужда тази държава е завръщането на комунизма! По възможност - с другаря Живков начело!!
19
2
 
19
 
! Отговори
Пак до Миро преди 6 години
Упс... Не било това. Обърках се. Просто си ни правят на ***!
18
3
 
22
 
! Отговори
До Миро преди 6 години
Бате, като си у Шенген, влизаш у супера и сиренето ти е без пари! Луканката също!
17
4
 
30
 
! Отговори
Миро: преди 6 години
Какво значи Шенген!?Нека някой ми го обясни!За едни в ЕС има Шенген,за други-няма!Че тогава това какво значи:ние наистина ли сме в ЕС или сме тяхния слугинаж!!!НА НАС НЕ НИ ТРЯБВАТ НИТО ШЕНГЕН,НИТО ЕС,НИТО ПЪК НАТО И БОЙКО! БРАВО НА РАДЕВ!!!
16
8
 
27
 
! Отговори
Вярвай си мало умник преди 6 години
До 14 Прав е.Крали Марко , само хора от малцинствата мразят Русия в бг. Българите не . Всички българи сме Русофили независимо към кой пакт сме в момента. Всичко се променя и е временно ,но любовта ни към Русия е Вечна и никой нивата не ще го промени.
15
2
 
22
 
! Отговори
Пръц преди 6 години
Ционистката мегаструктура с поредната машинация за обир на доходите на офсете. Поинтересувайте се за бившата Източна Германия.
14
7
 
20
 
! Отговори
Do 11 преди 6 години
Това , че смяташ някой за брат, с нищо не задължава истинските българи около теб бе мекотело!
13
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шанген- удобство и привилегия за малцина, отговорности и задължения за всички. Дано някой ни пита дали искаме. Дано, ама едва ли.
12
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо не ме грее шенген . Аз съм в Германия от 10 години, какво ме грее.
11
10
 
35
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 6 години
Където и да сме нека не забравяме че руснаците са наши братя на нас чистите ,бялите българи!С европа- да ,но никога срещу Русия ! Русия форевър
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С това Кривосъдие и "полиция" какъв Шенген, какви пет лева сънува Любомир Кючуков?
9
1
 
32
 
! Отговори
Тато преди 6 години
Този *** не рабра ли че БГ няма да влезе в Шенгенската зона защото не заслужава, пословичната българска корупция а също и румънската не ни оставя никакъв шанс за там. Няма как да заблудим Германия и Холандия, те ни познават добре, а и техните посланици не си губят времето.
8
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какъв Шенген, какви 5 лв?!? Англия се отцепи, Испания е на ръба на гражданска война, тия почнали Шенген да сънуват?!? То до няколко години както е тръгнало Европа няма да я има с чалмитее... болни хора
7
3
 
29
 
! Отговори
Ееех,КюЧУКоооов, преди 6 години
И на теб ли чук ти е паднал на главата? Къде сте тръгнали в тази европейска какафония,бре? Сопрете се малко,бреее!!!! Тююююю. Безумци.
6
6
 
38
 
! Отговори
Пончо преди 6 години
Тия пък с тоя шенген, цяла Африка мина през Европа тия за шенген ми говорят, ПАРОДИЯ Е ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ.