Обратно броене: В НДК кипи усилен труд, работата – в срок

Подменени са 14 хил. кв. м настилки, предстои реставрация на произведения на изкуството
17 окт 2017 14:39,
25

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Остават по-малко от три месеца до началото на българското председателство на Съвета на ЕС, а ремонтът в НДК, където ще бъдат поместени основните дейности, кипи с пълна сила.

Основните строителни дейности от ремонта на Националния дворец на културата трябва да приключат до 15 ноември, каза на брифинг изпълнителният директор на НДК Ангел Митев.

"След средата на ноември ще се извършват монтажните дейности на техниката, тестването на системите, обзавеждането. В тези ремонтни дейности се работи по 70 процента от сградата, останалите 30 процента нямат необходимост от подмяна", обясни Митев.

Още по темата

Представени бяха конкретните дейности по всички помещения, които ще бъдат използвани по време на българското председателство. В залите 3, 3.1 и 3.2, които ще са основни за повечето събития в рамките на председателството, се поставят настилки и подови кутии.

Зала 3 е с нова ламперия и нов таван. Оборудвана е със съвременна техника, включваща дискусионни пултове, видеоконферентна, преводаческа и презентационна система. Напълно обновени са и преводаческите кабини.

С нов таван в овална форма е Зала 10, в която ще са заседанията на официалните лица. Подменени са настилки и в залите 7, 8 и 9 и фоайетата пред тях.

Активно се работи и по основния вход за делегатите - А4. Ремонтира се и зоната пред вход А6, от където ще влизат премиери и президенти.

В Зала 6, която е предвидена за Международен пресцентър, също продължават строително-ремонтните дейности. Подменени са настилките и във всички фоайета, включени в обхвата на ремонта.
Положени са около 14 000 кв. м гранитогрес. Подменя се и оборудването на санитарните помещения.

Запазени са всички мраморни настилки и автентичния интериор на НДК, както и произведенията на изкуството. В рамките на НДК има 80 произведения на изкуството - стенописи, скулптури, картини, различни пана, чиято обща стойност, според Митев, е около 150 млн. лв. Предстои те да бъдат реставрирани, това ще стане през декември и ще е финалната част от ремонтните дейности.

До края на годината всички ремонти по сградата трябва да приключат, защото първите събития в нея ще са още на 4 - 5 януари, коментираха от ръководството на НДК. Те посочиха, че сградата ще е готова за председателството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
20
 
! Отговори
аман преди 6 години
Лицемери! А извън НДК ще видят ли другарите от ЕС каква е мизерия и бедност? Или като лъснем едни зали и значи, че сме цъфнали. Покажете им истината!
20
1
 
27
 
! Отговори
инж. Галчев преди 6 години
Ремонта ще даде голям подем на българският бизнес. Да живей!
19
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кутевската сбирщиина пак реве на умрялоо :))) копейкаджиий умрелии :))))
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще заключвате ли хората от Евро Съюза както като правите избори?Де *** там докато изкривят резултата, така както се харесва на другарите от Герб.
17
1
 
26
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
До Анонимен 16За какво да ни се посмеят точно?Постоянно ни се набива ,че сме *** а всъщност не сме с нищо по-лоши от тях.Докато ние сами се плюем не знам какво очаквате от останалите ....жалко.
16
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До: номер 11 и номер 12Тъкмо! Като дойдат европейците на срещата и ще ни видят сеира и резила!Чудя се само, ще си поплачат ли или ще ни се посмеят? Или и двете?Краде се не, ами направо се граби - с пълни шепи! П
15
7
 
23
 
! Отговори
Пострадамус преди 6 години
УЖАС! Дано не се разпадне Европейския Съюз на тази предварително провалена среща!На тези руски ***, които ще кажат, че днешното НДК е бледо копие на това което е "построил" Тодор Живков, ще отговоря че този проект беше почти изцяло направен със западноевропейски материали и техника. Ако не целия народ, то половин България работеше на НДК и баща ми беше там като електроинженер - влизах в дискотеката докато западногермански инженери инсталираха и настройваха озвучителната уредба там!
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вече 3ти месец става настилката пред централния вход е до никъде. 10-15 души се мотат по цял ден и нищо не се случва.
13
4
 
26
 
! Отговори
:) преди 6 години
Да се чете: НЯКОЙ ЗДРАВО КРАДЕ!
12
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко ли мангизи ще усвоят техните фирми ,да ви е яко ....... Че ще трябва да ги връщате
11
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами те за тия пари да бяха построили още две нови НДК.Ама при ремонти най-лесно се краде и се надписват материали.
10
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми харесва, мъчат се да го докарат във цветовете на европейското знаме никаква разчупеност. Само ангелчето от снимка 1 е хубаво. На такъв ЕС такъв дворец като си заминат и ще остане със синьо и сиво и пак ще трябат 160 млн за ремонт. Бай Тошо построи НДК само за 32 млн и то за 5 месеца евроатлантиците не могат да построят нищо само ремонтират и то скъпо и некачествено.
9
3
 
22
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Естествено, че си заслужавахте и Бай Тошо и гавазинът му.Всеки народ си заслужава управниците. Няма случайни неща.
8
2
 
21
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
До АнонименИскаш да кажеш, че и навремето сме си заслужавали и бай Тошо ли?Че, нещо ни го даваш за пример.
7
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали си имат сграда в Брюксел за какво ще идват, какво се местят като катунари или номади ?
6
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея наблизо - прави ми впечатление, че се използват абсолютно некачествени материали, които трябва да изкарат само Европредстедателствоо.А после ?А похарчените милиони ?
5
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новото голямо крадене на Суджуците.Навремето омразният Тодор Живков го построи за 32 млн лв за 5 месеца,а сега гавазите и шофьорите му го ремонтират една година и ремонтът по официални данни ще струва 160 млн.Ама на тъкав народ - такива управляващи !
4
4
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
не разбирам каква е тази порочна практика по 6 месеца да се ходи в отделните дьржава и да се харчат пари след като си има европеиски комплекс в брюксел откакьв зор е тази практика екскурзии ядене и пиене за сметка на 500 милионаевропеици а след това маслото 6 лв за 250 гр има нещо нарочно сбьркано в цялатаработа
3
3
 
32
 
! Отговори
Ds преди 6 години
като видях, че бяха махнали мрамора и сложили супер тънък гранитогрес ми призля. това беше при едни от входовете към зала 1
2
3
 
28
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
Тези фонтани ги ремонтират за 6-ти път през последните 10 години.След 5 от 6-те ремонта не работеха.Бездънна яма за лапачи.