Завъртаме стрелките с час назад – точно в 4:00 ч

Тези, които почиват - ще спят повече с час
Обновена: 28 окт 2017 21:07 | 28 окт 2017 21:04,
12
Завъртаме стрелките с час назад – точно в 4:00 ч
Снимка: visualhunt.com

Тази нощ, т.е. 29 октомври, в 4:00 часа след полунощ ще превъртим стрелките на часовниците с един час назад, докато посочат 3:00 часа. Това каза физикът в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) Пенчо Маркишки за преминаването от лятно към зимно часово време, предаде "Фокус". 

"По този начин преминаваме към зимно часово време и с това трябва да се съобразят всички, ако искат след това работният им график да протича нормално. Това означава, че в неделя сутрин хората, които почиват през нощта, ще имат 1 час повече за почивка, но пък тези, които са нощна смяна, за тях може би ще е с 1 час повече", коментира Маркишки. 

По думите му, смяната на часовото време е заради продължителността на деня, която се скъсява. 

"В момента в тези дати около 29 октомври продължителността на деня трае 10 часа и около 12 минути. Казвам около, защото с всеки ден тя се мени леко. През лятото най-дългият ден е 22 юни – тогава е лятното слънцестоене. Най-краткият ден пък е на 22 декември - зимното слънцестоене. Преминаването към зимно и лятно часово време се практикува от над 100 години вече в Европа с оглед да се използва по-ефективно светлата част на денонощието", каза още Пенчо Маркишки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То може още сега да си върнем времето с час назад, все същото е! Поне ще си спим спокойно, вместо да будуваме до 3 през нощта :) Dnes..bg , смартфоните и лаптопите са програмирани да сменят времето автоматично! Lol
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама, вие добре ли сте? Да стана в 4 часа през нощта, за да върна часовника на 3 часа!За да съм спал един час повече. А, ако го върна с един час назад когато се събудя, например - в 9 и го върна на 8 часа, дали няма да се мина, т.е. да излезе, че съм спал с 1 час по-малко ? :)
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурен съм, че никой няма смислено обяснение на тая тъпотия.
5
1
 
10
 
! Отговори
Стрелко Врътковски преди 6 години
Специално ще навия часовника да стана в 4 часа , за да преместя стрелките , ама не знам по лятното или по зимното време да го kypдucaм ?Ей , няма да я спрат тая тъnня , чийто ефест е единствено върху здравето на хората - по-болни и по-невротизирани .
4
0
 
4
 
! Отговори
карай да върви преди 6 години
До ссТя тая мяза на глобалното затопляне!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе спрете сес тая простотия вече!!!
2
8
 
3
 
! Отговори
сс преди 6 години
имаше предаване по дискавари за едно пристанище и колко милиона долара спестяват за осветление когато се минава на лятно часово време.
1
3
 
16
 
! Отговори
1 час повече!? преди 6 години
Това "може би 1 час повече" направо изтрепа рибата!