Започва проверка: Защо не е разследван Николай Петров?

В одитния доклад до прокуратурата нямало данни за свързани лица
31 окт 2017 16:00,
56
Започва проверка: Защо не е разследван Николай Петров?
Снимка: архив "Булфото"

Военно-апелативна прокуратура ще провери защо одитния доклад за нарушенията на Николай Петров като шеф на ВМА, е получил отказ за разследване.

Вчера Петров подаде оставка като здравен министър, а премиерът Бойко Борисов я прие. Причина за това стана телевизионно разследване, което цитира одитния доклад, според който, като шеф на ВМА, Петров е възложил поръчки за над милион лева на приятеля на дъщеря си.

Още по темата

От Военно-апелативна прокуратура съобщиха днес, че одитният доклад обхваща периода от януари 2014 г. до януари 2017 г. В него имало констатации както за нарушения на Закона за обществените поръчки, така и за реализиране на значителни икономии през одитирания период от страна на ръководството на ВМА.

От прокуратурата уточняват, че в одитния доклад липсват констатации, че поръчките с възложител ВМА са печелени от фирми, ръководени от свързани лица.

ВАП информира и че чрез програмата за случайно разпределение, за наблюдаващ прокурор  е определен военният прокурор от Военно окръжна прокуратура майор Адалберт Живков Кръстев. Със случая се е заел и военен следовател, който е направил проверка и е заключил да бъде отказано образуването на досъдебно производство. Причината - няма данни за осъществен състав на престъпление от общ характер.

На 07.06.2017г. военният прокурор майор Живков е отказал да образува наказателно производство, поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер.

Заради медийни коментари след избухването на скандала и оставката на Николай Петров, Военно-апелативна прокуратура е изискала преписката за служебна проверка от ВОП.

Резултатите от проверката ще бъдат обявени по-късно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Николаев преди 6 години
Вчера ме повикаха в данъчното, не съм осчетоводил фактури, имали да ми връщат ДДС за 5000 лв. Глобяват ме, че не си искам парите от държавата и сега се чудили, какво да ги правят парите .Проверката е извършена от трима инспектора в продължение на 1 месец.Чудим се, тези трима инспектора, ако се разходят из града, колко щяха да хванат фирми да укриват данаци и колко глоби щяха да влязат в хазната .Нареждане, от горе, данъчните да работят само със сигнали от горе..
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо БЪЛГАРИЯ Е наи бедната страна защото всички всички които са облечени във власт крадат като за последно на децата да има на внуците да има на правнуците да има всички го виждаме това но дотам сега щесе поговори два три дена за този мошеник ще поплюем анонимно по форумите и до тук
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Далавери далавери и пак далавери.Честит да е празника на най големата тиква в БГ. Б.Б.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ТИКВАТА И НА ТИКВЕНИЦИТЕ, КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА НЕГА.
41
2
 
11
 
! Отговори
евро-простотия преди 6 години
цял целеничък т .рски ц.рвул зам.председател на уж т.н народ-но уж събрание гнидата не е прала пари .НАБЕДИЛИ ГО когато видя съди , прокурор и министър за месец раследване ще е п о в я р в ам 30 ГОДИНИ НИТО ЕДИН КРАДЕЦ НА МИЛИОНИ НЯМА В ПАНДИЗА .законно са крали затова е
40
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гарван гарвана око не вади. Всичко ще се потули и ще излезе по светец от папата.
39
2
 
31
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Човекът сам го обясни, защо не е разследван! За да не се опетни името му. Навярно е бил полезен, някъде по тези вериги свързани с присвояването на обществени средства. Кеширал е където трябва може би. Такива хора у нас, както добре се знае не се закачат!
38
0
 
24
 
! Отговори
Kuncho преди 6 години
Интересно защо в края на репортажа се казва че има влязъл в сила отказ от прокоратурата, които не е обжалван от министъра на отбраната!Трябва и министъра на отбраната да обясни защо не е обжалвал отказа?!
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ще бъде разследван у нас зависи от триумвиратът Бацо, Кой и Цацаран!
36
1
 
51
 
! Отговори
да не са врачки преди 6 години
Е КАК ДА ИМА ДАННИ ЗА СВЪРЗАНИ ЛИЦА, КАТО "БАЩАТА НА ВНУЧЕТО" ПРЕДВИДЛИВО НЯМА ОФИЦИАЛЕН БРАК С ДЪЩЕРЯТА НА ПЕТРОВ, И НИКОЙ НЕ ЗНАЕ, ЧЕ ВСЪЩНОСТ ИМА ИНДИРЕКТНА ВРЪЗКА МЕЖДУ "СПЕЧЕЛИЛИЯ" ОФЕРТИ ЗА МИЛИОНИ И НАЧАЛНИКА НА ВМА? И ПО - ИНТЕРЕСНО Е КАК ВСЕ ДЕЧИЦА НА "ЕЛИТА" СА НАЙ-КАДЪРНИ ДА БЪДАТ ШЕФОВЕ НА МИНИСТЕРСКИ КАБИНЕТИ, БИЗНЕСМЕНИ МИЛИОНЕРИ, ТЕЛЕВИЗИОННИ ВОДЕЩИ... ВСЪЩНОСТ НЯКОЙ ДА РАЗБРА КАКВО СТАНА С КАДУРИНА , ДЕТО НАПРАВИ ПАЧКИ С АПАРАТУРАТА НА ВМА?
35
22
 
15
 
! Отговори
до 35 преди 6 години
Правителството защити своя вече бивш министър.Деянието не било незаконно.Тоест,щом си на власт,можеш да крадеш законно.-Я кажи каво точно е откраднал министърът! Нищо! Не клевети хората!
34
29
 
6
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Гледам и не вярвам на ушите си! Червените *** се мъчат да измислят несъществуващи закони. Посочете точно кой закон забранява роднини да участват в търгове! Жокер - няма такъв закон!
33
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правителството защити своя вече бивш министър.Деянието не било незаконно.Тоест,щом си на власт,можеш да крадеш законно.Евалла,министри,машшала!!!
32
2
 
38
 
! Отговори
До 27 преди 6 години
Кънчоооо,дори всички документи да са изрядни,факта,че обществената поръчка е спечелена от зетя на поръчителя,вече е конфликт на интереси.Така че,не го усуквай,оправдавайки деянието,което си е престъпление по служба,шуробаджанащина или както искаш го наричай,но в никакъв случай не е морално.Дори е незаконно.
31
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е , как да няма нарушение, като има конфликт на интереси. Аз не казам, че не може да участва в обществени поръчки. Всичко останало като ДДС регистрации и тем подобни са дербни подробности...роблема е че са баща и дъщеря. Почвам да си мисля, че в България няма читав доктор...
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами защото вече е във властта,не се ли сещате?
29
0
 
25
 
! Отговори
Джурналист преди 6 години
Без НЕЗАВИСИМА и СИЛНА съдебна система, няма да има ефективна борба с корпуцията и влезли с всила присъди. Без тез два компонента, България си остава блато, в която крякат жаби.
28
9
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
ако се дават поръчки за милиони на фирма без регистрация по Булстат, без регистрация в НАП и без регистрация по ДДС.-Не си в час - фирмите имат всички нужни регистрации, но те участват като сдружение, което по закон не се нуждае от такива регистрации. Не повтаряй фантасмагориите на неграмотните журналисти.
27
5
 
13
 
! Отговори
Kuncho преди 6 години
Слушах предаването на запис внимателно! Толкова глупости изказани манипулативно не се срещат без цел.1.Пропусната регистрация на Гражданско Дружество е административно нарушение и се наказва с глоба.Това не води до някакви щети на фиска, защото данъка се отчита и плаща в дружествата.2.Вижте кога е проведен конкурса.С учудване видях че е преди датата на назначение за директор!3.Поръчката е рамкова и се хващам на бас, че сумата не е вярна!4. БТВ-то явно са пример за журналистическа етика!
26
18
 
7
 
! Отговори
всичко е законно преди 6 години
Законът не забранява роднини да участват в търгове. Второ, възложителят, в случая Петров, по закон е длъжен да възложи сделката на фирмата дала най-ниска оферта. Трето, държавният интерес е защитен и тя печели от дадената сделка. Нарушение на закона няма, щета няма!