Евростат: Българите са на 21 място като четяща нация

Около 20% от мъжете и 30% от жените са прочели поне 5 книги през миналата година
1 ное 2017 18:40,
21
Евростат: Българите са на 21 място като четяща нация
Снимка: visualhunt.com

Около 20% от пълнолетните български мъже /или почти всеки пети българин/ и 30% от българските жени /всяка трета/ са прочели поне 5 или повече книги през миналата година, показват данни от анализ на Евростат, посветен на културните навици на европейците и по-специално - четенето на книги. По този показател страната ни е на 21-ва позиция в ЕС-28, при средни данни - 42% четящи жени в ЕС и 30% - мъже.

Още по темата

Според изследване, публикувано на сайта на Асоциация "Българска книга", профилът на "четящия българин" е следният: образован и живеещ в столицата или по-голям град. Четящият българин е предимно в активна трудова възраст, с по-висок социален статус, с по-високо образование и доходи, както и с по-престижни професионални занимания.

Аудиторията на нечетящите българи се формира предимно от непривилегированите и уязвими групи на населението: в по-малките села и градове, по-възрастни, по-необразовани, с ниски доходи, работещи неквалифициран труд.

Според изследването - четенето на книги се явява трето по степен занимание на българите в свободното време, като на първа позиция е гледането на телевизия - 95%, а на втора позиция - сърфирането в интернет - над 50%.

По актуални данни на НСИ у нас през миналата година е имало над 4000 библиотеки, като само 47 от тях са били с книжен фонд над 200 хиляди. Регистрираните редовни читатели в библиотеките са били около четвърт милион, като средно на един читател са се падали по 30 прочетени книги.

Изследването на Евростат констатира, че най-много се чете в Швеция - средно 78% от жените и 54% от мъжете, при средни показатели в ЕС - 30% четящи мъже и 42% - четящи жени.

Други страни, в които са регистрирани най-много любители на книгата са: Холандия - 66% жени и 38% мъже, Дания и Великобритания - по 62% жени и 38% мъже и др.

Най-малко в ЕС четат в Португалия - едва 15% от жените и 12% от мъжете. Други малко четящи нации, които страната ни изпреварва са: Унгария, Естония, Испания, Кипър, Гърция и Италия.

Според класация от тази година, съставена от международния институт за маркетингови проучвания GFK сред 22 000 души - Китай е най-четящата нация за тази година с 36% активно четящо население. Следват: САЩ и Великобритания - по 30%, Русия - 29% и др. Резултатите от изследването сочат, че жените посягат по-често към книгите от мъжете - 32% срещу 27% при силния пол.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Ти пък- "Война и мир"- прочети "Мъртви души" - много актуална. Или "Вечери в селцето край Диканка" - много по-четивни са и доста по-близки до днешния читател.. Казвам ти го опит, да четеш "Война и мир" без подготовка е все едно да четеш Библията - разбираш думите но не смисъла.
16
0
 
1
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 6 години
Смъквам си книги на 8"-я екран и тъй като съм беден и стиснат си смъквам само безплатни, а те са в голямата си част класики. Някак си 20 кинта за книга ми е много. Ходя и до селската библиотека, но и там е същата история- повечето са класики, но трябва да се чете.
15
0
 
3
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Аз откакто се появи интеренет в последните 10 години съм чел две книги и не до края,а днес съм се захванал с "Война и мир " -ТЪЙ ЧЕ АКО СЪМ ЧЕСТЕН това е трета книга откакто се появил интренета .
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шолохов е носител на нобелова награда за литература. А "Маргарита и майсторът" на Булгаков се счита за един от световните върхове на литературата за 20 век. А иначе евроатлантическа България за 30 години евроатлантизъм освен Азис, Софка и яката дупара нищо друго като култура не роди.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А па я съм прочел само винету и това ми стига за цееел живот.
12
3
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 10Руски или съветски книги.Разликата е огромна.Кой ще иска да чете съветска литература пропита с политкоректни умозаключения.
11
5
 
2
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Как пък не взехте предвид географска ширина(най нечетящите са цяла южна Европа)Темперамент на нацийте защото южняците са много по откровени и топли.Хора които горят а не като ония на север.Ще четат ами в този студ и мрак какво друго да правят.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас ДДС на книгите ги прави много скъпи.Има и друго. Тоталната американизация ни отдели от Русия и руския език. Мой познат почина и остави библиотека от 10 000 тома на руски. Синът му иска да ги подари или продаде, но никой не ги иска дори даром.В нея има уникални многотомници.
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво прочелите няколко книги и вече големите интелектуалци. Пак си оставате селяни.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата е чела една книжка много сме напред.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите са видиотени от четенето на глупости в газетите на Пеевски и разни жълто-кафяви сайтове на групировки, какъвто е и този. Всички знаем кои са краймосрските му собственици.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евростат: Българите са на 21 място като четяща нацияОсобено Бойко Борисов който е прочел само 1 книга през целия си живот.Братята роми масово четат книгата "Мъжа и жената интимно" и така спомагат за справяне с демографската криза.А масово българите са си забили главите в смартфоните и един бог знае какво четат.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
че то 80% от книгите у дома са от английския амазон и малко от немския , ако и другите в Европа са като мен, много им е вярна статистиката на прочетена книга за англичаните....По лични наблюдения руснаците и сърбите четат много. А има и нации като испанците дето са като Бойко, една стига.....
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ниски резултати. Да не са анкетирали само в маалата?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе спрели десетима на улицата и те от кумова срама казали, че прочели две книги тази година.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На жълти вестници и жълти интернет издания сме в топ 3.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се направи и една анкета като гледаща телевизор нация, за Китай не знам но САЩ и Великобритания със сигурност ще оглавят класациите. Как ги правят тия изследвания, по това какъв процент книги се продават или случайно избрани минувачи се анкетират? От това си правя извод че четат по време на работа.