При отглеждането на животни – масово се използват антибиотици

Има ли опасност за хората при консумацията на месото?
6 ное 2017 22:28,
12
При отглеждането на животни – масово се използват антибиотици
Снимка: visualhunt.com

България е на осмо място в Европа по употреба на антибиотици при отглеждането на животни във фермите. Това показва доклад на Европейската агенция по лекарствата. Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г. Информацията провокира въпроса - има ли опасност за хората при консумацията на месото?

Най-много антибиотици са използвали животновъдите в Кипър, Италия и Испания. А най-малко - в Исландия и Норвегия. България се нарежда на осмото място със средно 120 милиграма антибиотик на килограм живо тегло. За лечението на животните у нас най-често фермерите са използвали тетрациклини.

Според животновъда Димитър Бакалов, честата употреба на антибиотици може да се дължи на лошо отглеждане на животните. 

"Българските животни, които са пуснати в планината, по селата и навън са също болни, защото не се хранят правилно. Съвсем друго е да храниш само със слама или да даваш люцерна. Оттам идва всичко", коментира пред БНТ Бакалов.

Според Асоциацията на месопреработвателите, не е възможно фермерите у нас да дават превантивно на животните си малки количества антибиотици, за да не се разболяват, защото медикаментите са много скъпи.

"Този доклад, който е публикуван, анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 държави от ЕС. Това, че в България са внесени лекарства, не означава, че те са продадени само в България", пояснява д-р Диляна Попова, главен експерт в Асоциацията на месопреработвателите.

Според лекари, ако в месото има антибиотик, съществува риск човек да развие резистентност към медикаментите. 

"Когато е необходимо ние да се лекуваме с антибиотици, нашето лечение няма да бъде ефективно. Тоест, една температура при бронхопневмония, при ангина или друг възпалителен процес няма да може да се повлияе", разяснява д-р Светослав Ханджийски, член на ръководството на Европейската академия на науките по хранене.

"Няма непосредствена опасност. Никой няма да го заболи корема от това, че в месото има остатъчни антибиотици. Въпросът е дали след 20 години, ако се разболея, няма да има нито един антибиотик, който да ми помогне и аз казвам - да, възможно е", допълва Богомил Николов от асоциация "Активни потребители". 

От Агенцията по безопасност на храните уверяват, че в месото, което се продава в магазините, няма антибиотици. Според изискванията - използването на месо и мляко, докато животното се лекува е забранено. Суровината може да се разпространява по магазините едва, след като тялото се изчисти от медикаментите и ветеринарните лекари издадат медицинско свидетелство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До haley:при веганите е по зле _нитрати ,пестициди,ГМО,биостимулатори=рак.
10
2
 
2
 
! Отговори
Добро преди 6 години
Защо никой не говори за левкимията по едрия рогат ***? Тези ракови клетки отиват в млякото и после в човека. Масово са болни над 60 % от кравите в света. В България няма изследвания и се мълчи.
9
1
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
не виждам какъв е проблема, къща в някое село струва 5 хиляди лева, продавате панелката в софия, купувате с 1/10 от парите къща с двор, завъждате овце, кози, прасета и кокошки, и ядете храна свое производство, а с останалите 9/10 от парите плащате сметките за ток и кабелна до края на живота си. е, ако не ви се занимава с ринене на лaйна и оран, седите си в софия и ядете антибиотици, не може хем паткaта да е черна, хем бебето да е русо
8
2
 
5
 
! Отговори
Haley преди 6 години
При веганите този проблем не съществува, колкото и да им се подигравате и смеете! Аз бях веган около година и се чувствах супер, а и 7 кила свалих! Сега ме е яд, че проядох месо, и го направих най-вече от натиска на средата и приятелите ми. Въпреки, че започнах да хапвам мръвки, гледам да е не повече от 2 дни в седмицата и месото да е от животно прясно заклано в селски двор - кокошка, агне, зайче, прасе, теле... каквото и да е! И най-важното, да се купува от доказани и честни производители!
7
2
 
10
 
! Отговори
един, дето го боли преди 6 години
"Няма непосредствена опасност. Никой няма да го заболи корема от това, че в месото има остатъчни антибиотици."Може и ЩЕ те заболи коремът, когато след години консумация на месо, тъпкано с антибиотици, тяхната концентрация в организма ти достигне достатъчно ниво, за да затрие полезната бактериална флора, обитаваща червата ти. И това не са щети, които можеш да поправиш просто приемайки пробиотици, защото полезните бактерии в храносмилателния тракт са >100 вида, а в прибиотиците има <10.
6
3
 
10
 
! Отговори
Сдухан веган преди 6 години
80% от антибиотиците се дават на животни и според СЗО наближаваме пост антибиотична епоха, където антибиотиците няма да имат познатия ефект. Демек след посещение на зъболекар няма да е невиждано след слагане на пломба, хора да почиват...Не съм от онези къде чупят барбекюта (90% от живота си съм унищожавал паржоли), но хора намалете малко тая консумация на месо! Ще се затрием особено след като китайците и индийците масово увеличават консумацията на животински продукти...
5
2
 
2
 
! Отговори
Хейтър Тролев до 3 преди 6 години
Поради големия интерес първия тираж се е изчерпал още преди обяд и са пуснали втори тираж , за тези които сме били на работа
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
После се чудим що много хора се отказват от месото, или ще е с хормони, или с антибиотици. Навремето бях най- високия в класа - 1,88м , сега сутрин на спирката се губя измежду учениците.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи да се лекуваме с пилешко месо при пневмония, а със свинско при трипер. Щото има в него тетрациклин.
2
3
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Е това нали го писахте вече.Събрахте 200 коментара.Дежурния не чете ли новините Ви от деня
1
12
 
6
 
! Отговори
Леле... ужас... преди 6 години
Е, и ?!Хората също ползват антибиотици за да не умрат !Добрата термична обработка ги унищожава. Стига сте ревали за глупости.