Български учени в битка с климатичните промени

Христо Пимпирев пред Bloomberg TV Bulgaria
7 ное 2017 19:39, Екип на Bloomberg
30
Български учени в битка с климатичните промени
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предстои 26-тата българска експедиция до Антарктида. България вече има доста голям опит в изследване на полярните региони и в частност на Ледения континент. Тя вече не е начинаеща държава. Има полярна база повече от четвърт век на Антарктида. Това е повод за гордост, защото там са направени едни от най-големите открития, които касаят цялото човечество. Това каза Христо Пимпирев, председател на УС на Български антарктически институт, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Гостът коментира и климатичните промени.

"Въпреки че нашата база е най-лошо оборудваната база в сравнение с всички останали бази на 30 държави, присъстващи на Ледения континент, вече от 20 години на нашата база винаги има екипи от чуждестранни учени, които работят с българските си колеги. Това са учени от държави, които са много силни, както финансово и индустриално, така и в науката. Затова са и силни финансово, защо са силни в науката - Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Великобритания. Почти всички европейски държави също са работили на нашата база. Българската Полярна база действително е световен център за научни изследвания. Толкова учени на едно място от цял свят в България не се събират".

Нищо в съвременния свят не се случва без пари, ние не живеем във времето на Аристотел, отбеляза гостът. "В XX век сме и големите открития се правят с много усъвършенствани уреди за получаване на много качествени резултати. Абсурдно е да се мисли, че България може да прави сериозна наука, без да има вложения в науката".

"Фактът, че всяка година световните лидери се събират и се занимават с климатичните промени, говори, че това е проблем за човечеството. Антарктида е кухнята на климата на Земята. Там много ярко и ясно се усещат промените в климата и за това усилията на цялата научна общественост са насочени към изследвания на климата в полярните региони и по-конкретно - на Антарктида. Това ще бъде и акцента на нашите, български изследвания на 26-тата антарктическа експедиция".

Кои са компаниите, които влагат средства в научни проучвания на Антарктида? Защо фармацевтичните компании инвестират за проучвания на Ледения континент? Кои са най-притеснителните сигнали, които са свързани с климатичните промени? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
ANTI AIR Waepons преди 6 години
У Нас нагло корумпирани на власт принудиха милиони водачи да купува ти лепят тежко терористични холограмни АНТИ КЛИМАТИЧНИ оръжия на предни стъкла маскирани като "винетки".Исключително жестоко вредни са новите комбинирани холограмни стикери за тн тех преглед.НАд 4 000 000 вече са жертвите вБЪлгаряи трайно поразени от високо вредни холограмни отпадъци разпространявани от нагло престъпни миистерства и ведомства
26
0
 
0
 
! Отговори
ПИмпирев да знае преди 6 години
Pimpirev da докладва как увреждат тежко атмосферния океан със стотици милиони автомобили с инсталирани бели високо вредни скенери вместо доказано безвредни жълти фарове.терористите на власт принудиха стотици милиони водачи на МПС да станат жестоки вредители за Земята ни и да облъчват денем и нощем с включени скенери и фарове.Вижте колко хиляди автомобили режат атмосферния океан вкл с ЗАБРаненИ ХАЛОГЕННИ ФАРОВЕ денем и нощем.
25
0
 
0
 
! Отговори
JJivanov geolog преди 6 години
Проучване на Anтарктида подава че най вредни з а ледения континент са човешки обитаеми бази.Нарочно инсталирват вс е по жестоко вредна техника пол\вана от проникващи масови убиици чрез която се картира неизвестен за нашествениците регион потопен под "бели студени скали"Преди години с *** експеримент на междинна станция над Добринище доказахме как се топи заснежения склон с чалга пусната малко по високо от уредба стандартна.Веднага засякохме как топят и убиват ледниците с американски сателити
24
2
 
0
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
За това ли харчат парите ми?Ами и такива нема.Евала, железен коментар 22 - в 2 изречения си събрал квинтесенцията на 25 годишен проблем! Малко са хората, които го умеят. Поздрави и плюс от мен.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С пари всеки може- стар лаф. Все ми се ще да питам обаче следното - след като сме сред пионерите на о. Ливингстън как пък така никоя голяма корпорация ( фармацевтична например) не ни финансира, а все се чака на бюджетни средства? Не е ли това основна задача на УС и на председателя? Или частните фондове финансират срещу резултати, а такива за 25 г. няма.Лаикът в мен казва, че ... да, климатични изменения има и се очакват още, но трябват мин.25г. още! Ако и тогава не стане - ееего къде е Марс! :-)
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Български учени(няма такива) в битка с климатичните промени(няма такива)За това ли харчат парите ми?
21
6
 
0
 
! Отговори
АМАН преди 6 години
БАзите в Антарктида вече увредиха тежко ледения континент с нагло вредна техника ползвана от проникващи масови убиици з а убиване на ледниците поименно.Преди години засякохме исключително жестоки облъчвания от обсебени от проникващи нашественици американски сателити снимащи и сканиращи всичко вкл нано форми по леда.НАркоманите от НАСА немало как да правят МОНИТОРИНГ..една холограма на сателит и готово ледниците с е убиват бавно мъчитлено завинаги поименно подава проверка
20
2
 
0
 
! Отговори
Пимпириминтири бъля преди 6 години
това ЕГН го вардат от нелицеприятните коментарии повече от колкото лидерите на ГЕРБ, Цветан и Бойко.Я който може да рови из студените Антарктидни нет-системи да поогледа дали Пимпириминтереф не е станал реалитирист на ледени полета и да урежда "нашите" с парцелчета в около на Южния полюсЕто и първото съобщение: Заменям Место на 10 км от Южния полюс за место в ГЕРБ-парламента
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този фантазира повече от ***
18
2
 
3
 
! Отговори
Хамлет преди 6 години
Този измислен простфесор на пингвините ли преподава?
17
2
 
0
 
! Отговори
Модерни преди 6 години
Оправихме България, сега почваме да спасяваме света :) Луди! Случаен факт: САЩ са може би единствената развита страна в света, която е извън Парижкото споразумение. За добро или зло.
16
2
 
2
 
! Отговори
Интересно преди 6 години
И как ги бият с ракия ли?
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв беше приносът за България от тези 25г изследвания, че пари искат? За какво, каква работа свършихте?
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С шпакли и баданарки, запълват озоновата дупка!
13
2
 
0
 
! Отговори
егоистът Пимпьо преди 6 години
ПинпирецъТ нема и нема да си каже думата която мъжкият пингвин изпингвинва когато зове Антарктици от България да ги отклати
12
0
 
3
 
! Отговори
PD преди 6 години
Радва това, че България я има на картата на Антарктида. Радва това, че сме и на картата на държавите овладели ядрената енергия. Но всичко това е порив от отминало време с затихващи функции. Новите състезателни писти, са за успешни истории на среднисти програмисти.Мечтите имат финансови параметри, лидерите са илюзионисти, а работодател, е равно на надзирател. Но така ще е в края на цивилизацията, щото е така е било и в края на предишната.
11
1
 
0
 
! Отговори
До L преди 6 години
Ако се съди по учебниците в университетите сме в началото до средата на 20-ти век.
10
2
 
3
 
! Отговори
L преди 6 години
Не сме ли в ХХI век от 17 години или просто нашата наука е още в ХХ-ти?
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ ЗНАЕХ ЧЕ БИТКАТА С КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ ВКЛЮЧВА ТОВА ДА ТИ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ СОЛОМОН ПАСИ И ДА РАЗЧИТАШ НА ИСПАНИЯ И АРЖЕНТИНА ДА ТИ ЗАКАРАТ ЕКСПЕДИЦИЯТА ДОКАТО ТВОЯТА ДЪРЖАВА НЕ ТЕ РАЗБИРА ЗАЩОТО СИ ПАЗИШ СОЦА В ДЖОБА.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен съм с коментар 2, базата трябва да се поддържа. Оставете го Пипмпирев да си пие ракийката, ако не е той, ще да е някой друг. Научните открития са друга бира, то вече трябва да ти е призвание. За да ходиш да щъкаш из ледовете като и да правиш наука, трябва да си малко или много шантав.