Емиграцията – все по-водеща за отпадане от училище у нас

Почти 14% от младите българи са напуснали системата през 2016-а
14
Емиграцията – все по-водеща за отпадане от училище у нас
Снимка: Pixabay

Обратно на общата тенденция в Европейския съюз (ЕС) делът на преждевременно напускащите училище в България се увеличава, показва последният Мониторинг на образованието за 2017 г., представен от Европейската комисия (ЕК) и цитиран от Investor.bg.

Почти 14% от българите на възраст 18-24 г. са напуснали преждевременно училище през миналата година, докато средното ниво за ЕС е 10,7%. Това ще затрудни постигането на националната цел за намаляване на дела на напускащите образователната система до 11% към 2020 г., посочва се в доклада.

Делът на преждевременно напускащите в големите градове реално е доста нисък – малко под 3%, но в по-малките градове доближава 16%, а в селските райони е над 30%. Големият брой на отпадащите всяка година се свързва със социално-икономически фактори, трудности от образователен характер и във все по-голяма степен – емигриране.

Социално-икономическият контекст е тясно свързан и с образователните резултати на учениците, макар че се виждат известни подобрения по отношение на равенството. Докладът припомня, че в проучването за 2015 г. в рамките на Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за международно оценяване на учениците (PISA) беше установено, че ниските резултати са широкоразпространени сред учениците в неравностойно положение.

Около 60% или повече от учениците от най-ниската една четвърт в социално-икономически план не постигат минимално равнище на уменията по природни науки (59%), четене (65%) и математика (62,6%). Тези резултати са нaд три пъти по-високи, отколкото ниските резултати в рамките на най-горната една четвърт, а разликата в резултатите е най-голямата за ЕС.

В доклада се отбелязва, че отклоненията в резултатите в рамките на PISA, които се обясняват със социалноикономическия статус, все пак са намалели (16,4% през 2015 г. в сравнение с 22,6% през 2006 г.), което предполага, че справедливостта се е повишила. Те обаче все пак са големи, тъй като средното равнище за ЕС е 14,3%.

Предизвикателство в образователната система на България продължава да бъде и по-широкото участие във висококачествено образование и грижите за децата в ранна възраст. При децата между 4 и 7 години то остава на ниво от 89,2% през 2015 г., което освен, че е под целта за ЕС от 95%, не се е и повишило спрямо предходната година.

Според Комисията задължителното двегодишно предучилищно образование може да помогне да се гарантира равен старт за учениците в неравностойно положение, но данните за 5-годишните и 6-годишните показват, че дори при тях участието не е всеобщо.

В социално-икономически аспект проблеми има и при ромите, където недостатъчната им интеграция в образователната система възпрепятства приобщаването им. В скорошно проучване е установено, че две трети от ромите на възраст 18-24 години напускат училище преждевременно, като жените са изложени на непропорционално висок риск – 77% спрямо 57% при мъжете.

Според ЕК това предизвикателство допълнително се изостря от сегрегацията в образованието, която отчасти произтича от разликите в местата на живеене и неравномерното заселване на ромите. 60% от учениците от ромски произход учат в училища, в които всички или повечето ученици са роми. В доклада обаче се отбелязват наскоро предприетите мерки за повишаване на квалификацията на педагозите за работа в мултикултурна среда и предоставянето на допълнителна учебна подготовка за учениците, чийто майчин език не е български.

Още изводи от доклада и графики вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: образованиеемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Decata ni ne sa tapi, po-razlichni sa ot nas s tozi internet. Uchebnicite i uchitelite, obache, sa na naj-niskoto nivo v sveta.... Ne moga da poviarvam kakvi idiotizmi pishe vatre. Sam gi ucha na istoria, naprimer. Uchebnika ne stava i za toaletnata
10
0
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Не съм. Коментарът ми е продължение на 9 - в определението за "интеграция" никъде не пише, че трябва да има "приобщаване". Въпросът е как да се осигури мирното съжителство на всичките етноси, а не как да бъдат приобщени към обществото тези, които не искат да се приобщят.
9
0
 
1
 
! Отговори
Tetivi преди 6 години
Ei tva e polzata i pechalbata netto ot darjavnite slugi v bnt, bnr, sem, ban, bsk, krib, sindikatite, unesese, arhitekturnia su, bibliotekata....za trudovoto badeste na rbg...
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Social integration is a dynamic and structured process in which all members participate in dialogue to achieve and maintain peaceful social relations. Social integration does not mean forced assimilation.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Приобщаване" не е най-точният превод на "интеграция". Основната цел на интеграцията е да осигури нормални условия за съжителство на различните етноси. Така че "приобщаването" не е предмет на интеграцията, особено ако някакви си там единици нямат никакъв интерес и полза да се приобщят. Това, което правим под претекст "интеграция", е безумно и излишно. Който не иска - да си ходи.
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАман от таквизи врачки. Бройл ги бил.***
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от драми, 200 000 напуснали училище ужас. Защо се пречупват така нещата, всеки върви по пътя си, това са деца в чужбина масово, драмата е само и единствено с тези които са в България. Държавата да не прави индийски сериал с 1000 серии с абсурдни анализи. Страшното е, че не само децата, но и родителите не могат и да пишат, и да говорят, незнаят смисълът на основни думи от българският език. "Скучно е без вода" казваше една р...а. Това е проблемът.
4
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само за последните 10 месеца страната напуснаха над 100 000 млади хора. Не си мислете че са шведи. Не българи са. Причината е повече от ясна. Ниско заплащане работа по 12 часа на новите господари и скъпотия до шия. Работя на терминал 1 откъдето излитат нискотарифните линии. От 2002 години си водя статистика за напускащите. За тези 15 години над 1 400 000 човека се изнесоха а през 90-те години колко са се изнесли нямам представа но сигурно още толкова.. Бавно но сигурно се топиме.
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почти 14% от младите българи са напуснали системата през 2016-аНамаляване на финанасиране от държавата с 14%+1%
2
3
 
48
 
! Отговори
Доброжелателен преди 6 години
Емигриралите нашенски шведи твърдят, че в Германия децата им не отсъстват от училище, получават по-качествено образование, отколкото у нас и живеят по-охолно.Затова, да не пречим на подрастващите роми, а да ги поощрим да се отправят директно към Германия, за да учат там, а после успешно да се интегрират в Германия под крилото на баба Меркел.На добър път и най-искрени пожелания за успешна интеграция там!
1
2
 
8
 
! Отговори
Fot преди 6 години
Koi normal sha iska da stoi pri aborigenite v rbg i da celuva racete na popovete?! Pff...badesteto na rbg nad zemiata...metan...chember...svesti...50 cm pod zemiata bg darjaven standart...