Българите, които изоставят бизнеса в САЩ, за да леят стъкло у нас

Компанията ще запази ръчния процес, който я прави уникална
Обновена: 10 ное 2017 12:12 | 10 ное 2017 12:12, Екип на Investor.bg
10
Българите, които изоставят бизнеса в САЩ, за да леят стъкло у нас
снимка: Ройтерс

Течното стъкло е магия, която смайва погледа. Тънкостите на този стар, но забравен занаят, бяха демонстрирани на първото международно биенале в Музея на стъклото в Белослав, Варненска област.

Сред творците беше и Игор Пеев, представител на малка семейна фирма, която е започнала своята дейност за производство на цветни заготовки от боростъкло в САЩ. Тя е единствената компания в света, която произвежда ръчно 105 уникални цвята.

Днес Пеев се завръща в България, за да открие първия европейски филиал на семейното предприятие.

Той разказа пред БТА за производството на боросиликатно стъкло, за пътя на една българска фамилия до САЩ и завръщането в България, за натрупания опит и преодолените трудности.

Всъщност Игор Пеев не е художник. Въпреки това се занимава с производство, което е по-скоро изкуство, отколкото занаят. Разказва, че семейството му е от Сливен. През 1991 г. се установява в САЩ. Българската фамилия създава своя фирма в щата Вашингтон, близо до Сиатъл. Тя е типичен пример за малък семеен бизнес, в който са ангажирани общо четирима души, посочва Пеев.  

Българите разработват боросиликатното стъкло под формата на пръчици и цилиндри. Това са стъклени заготовки, които се използват за създаването на малка пластика или за бижутерията, обяснява Пеев. Цветните части се използват и за направата на чаши и други по-големи и уникални стъклени предмети.

За началото Пеев споделя, че семейството е подходило доста предпазливо. Бизнесът започва да се разраства след 10 години упорита работа. Работата във фирмата е изцяло ръчна, няма машини и стоки на конвейер, а търговската част се извършва изцяло чрез интернет.

Компанията успява да създаде технология за стъкло, уникална не само за САЩ, но и за целия свят. С много труд сливенската фамилия създава над 100 цвята за стъкло и ги продава по целия свят. Тези цветове, особено ярките - оранжеви, жълти и червени, са единствени на пазара, казва Пеев.

Какви са плановете на предприемачите за бъдещето вижте в продължението на материала в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
9
 
! Отговори
ИЗНУДВАЧИ преди 6 години
СКОРО ОТ ГЕРБ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ИМ ИСКАТ СУДЖУЦИ ЗА БОЙКО.
7
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ *** ТОЙ ЗА ХУБАВО НЕ СЕ ВРЪЩА В БЪЛГАРИЯ !В САЩ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ДОСТОЙНО НА РАБОТНИЦИТЕ СИ , А В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИЗПОЛЗВА РАБОТНА РЪКА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ !
6
0
 
14
 
! Отговори
Altego преди 6 години
А можеше да напишат и името на фирмата поне :) И без това е половин реклама статията. Но имат уникално красиви неща! momkasglass/Momka's Glass
5
5
 
40
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Те не изоставят бизнеса в САЩ а го разширяват.Браво на такива хора.
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗъбльоТи колко хора, които няма какво да ядат познаваш?
3
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като дойдат и одаянят 6 месеца тогава пишете. Много бързо ще се върнат във САЩ като разберат къде са попаднали.
2
2
 
40
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Не е случайно, че човека е от Сливен, там имаше огромен завод за производство на кристал, както и още един за абажури и техническо стъкло. В момента всичко е нарязано за скрап, не знам дали сградите стоят. Хиляди хора останаха на улицата, понеже завода беше приватизиран, а след това нарочно фалиран...
1
38
 
7
 
! Отговори
Зъбльо преди 6 години
Хората няма какво да ядат, тия се занимават да боядисват стъкла!