IT секторът расте! Носи почти 6% от икономиката на София

Широкият сектор на информационните технологии е силно концентриран в столицата
10 ное 2017 18:15, Бойчо Попов
83
IT секторът расте! Носи почти 6% от икономиката на София
снимка: Ройтерс

За разлика от повечето други индустрии, които са разпръснати из страната, широкият сектор на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) е силно концентриран в София. В града са регистрирани трите мобилни оператора и повечето фирми, които се занимават със софтуер и поддръжка на мрежи.

IT секторът съставлява 5,7% от икономиката на София и отбелязва 50% ръст между 2011 г. и 2015 г. Растежът може да се обясни с факта, че секторът е почти изцяло ориентиран към износ.

Това са два от по-важните изводи в доклада „София – състояние и развитие на IT сектора“, изготвен от Института по пазарна икономика (ИПИ) по поръчка на столичната общинска агенция по приватизация и инвестиции (СОАПИ). Документът разглежда точно колко е важна София за широкия ИКТ сектор на база на произведената продукция, добавената стойност, оборота и заетостта в сектора.

Оказва се, че в периода между 2011 г. и 2015 г. делът на IT сектора в широкия ИКТ сектор в столицата нараства значително, като по повечето показатели бързо приближава 50%. Делът му в трите показателя за икономически резултат са доста сходни – 42% от произведената продукция, 48% от добавената стойност по факторни разходи и 44% от оборота през 2015 г. Що се отнася до заетостта, в IT сектора в София са заети 47% от общо заетите в ИКТ. Тези дялове обаче се увеличават значително – само 4 години по-рано, през 2011 г., секторът е съставлявал съответно 27% от произведената продукция, 31% от добавената стойност, 27% от оборота и 38% от заетите в големия ИКТ сектор. Растежът може да се обясни с факта, че секторът е почти изцяло ориентиран към износ.

В периода между 2012 г. и 2015 г. приходите от износ на предприятия от IT сектор в София (определени като приходи от услуги, предлагани на чуждестранни клиенти) нарастват до 78%, достигайки 1,2 млрд. лв. През разглеждания период делът на столичния IT сектор в целия износ на страната се увеличава почти двойно – от 1,4% до 2,1% от общия износ на стоки и услуги. Конкретно в износа на услуги от страната столичният IT сектор заема дял от 8,8%.

На фона на всичко това и на съпътстващия ръст на аутсорсинга в столицатаса налице всички предпоставки IT секторът в бъдеще да придобива все по-голяма значимост за широкия ИКТ сектор, пишат в анализа си експертите на ИПИ. Според тях е много вероятно през 2017 г. този сектор вече да съставлява повече от половината от икономическата активност в него.

Що се отнася до дела на IT сектора в икономиката на столицата, то той нараства с 50% между 2011 г. и 2015 г. - от 3,8% до 5,7% от общия обем на произведената продукция в София, както и от 29% до 47% от обема на широкия ИКТ отрасъл. Чувствителното разширяване на дела на IT през последните години може да се обясни с факта, че повечето фирми в сектора работят за външния пазар, чиито мащаб е несравним спрямо местния. За разлика от IT сектора, телекомуникационните услуги са насочени към вътрешния пазар, който е несравнимо по-малък като обем въпреки постоянното повишение на доходите и потреблението.

Каква е историята на сектора в България вижте в продължението на материала в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
0
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Хаха, било чест... Е, ако толкова си можеш, да... Инак, младеж, аз РЪКОВОДЯ ICT компания. За съжаление, не мога да подмина негативите, нито че във Visteon надокараха пакита и индуси, във вмуеър са скандал след скандал напоследък, а САП... Ми който толкова си може, става сападжия или отива в HP, IBM и пр. и се превръща в ми-не-знам-точно-какво-работя. Съжалявам ако се засягаш, не ми е амбиция.
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Таню Завиждаш , половината фирми или тези с най-голям персонал не са аутсорсинг а продуктови.. Във Вистеон са 700 инженери , в VmWare 300-400 , SAP са продуктови фирми.. Има и големи аутсорсинг в които е чест да се работи германската Software AG , руската Luxoft , фирми работещи Дийче БAнк , Еърбъс , Боинг Форд
77
3
 
5
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Дали е балон или не, няма да коментирам. Има няколко неоспорими факта:1. Преобладава аутсорсинга (най-вече на услуги). Отворете джобса и вижте, какви глупости се пускат под "IT технологии" от разните флъдове като 60К, Съдърланд, Адеко...2. В България качествените (и по същество IT кадри) са малко. От университетите излизат слепи като малки котенца, но вече с порастнали нокти. Разните академии и подобни, даже не искам да ги коментирам.3. HR - това в БГ е тера инкогнита. Разни повлекани само
76
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави впечатление, че червените *** пишат предимно през нощта. Вижте кога е написан долният коментар.
75
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега сигурно трябва да се гордеем, че България се превърна в европейската Индия?! Приватизацията вместо да модернизира съществуващото, разграби всичко на парче. Там БЕШЕ заровено кучето, ама е много късно вече. Иначе, ИПИ да правят каквито си искат конференции и анализи, да е проклет създаделят им!
74
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, точно това беше целта. Още преди години започнаха митовете и легендите, че уж на програмистите им давали много пари. Пък те около 60-70% от тях взимат между 600 и 2000 лева. Вярно, че останалите взимат повече пари, но останалите не се произвеждат от СофтУни на Наков, където и магаре да вържеш, ще вземе сертификатче. Но пък частните академии си напълниха гушите. В същото време целта беше да се напълни с алчни за пари некадърници, които да наводнят пазара на труда и да падне цената. И стана!
73
2
 
15
 
! Отговори
J* преди 6 години
До тези, които се чудят дали да "умират от глас, защото не били програмисти": Ако сте от София например, може да минете през една баничарница на Панорамен и Беловодски път - да видите как се бачка, като вол и каква клиентела имат хората..С други думи, и овце да стрижеш - ако го правиш както трябва, ще си ОКЕЙ (минимУн)... Дайте да бачкаме малко повече и малко по-умно и да редуцираме хейта.. :)
72
5
 
12
 
! Отговори
J* преди 6 години
До господата и дамите, които продължават презрително да повтарят, че хората работят в "кол-центрове": Въпросните юнаци я говорят по поне два езика, я поразбират по технология, две - дори и фундаментално. Почесване, разбира се има, но пък всички по другите сфери припадат от усилена работа, че чак линейките не смогват:)
71
4
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
До до 42Такива като теб дето само за класове говорят винаги си остават в последния възможен.
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само IT сектора задържа младите в България .. Ако не е ИТ сектора сега студентите в София щяха да работят хамали , а студентките да проституират .. Помните 90-те студентски труд имаше само една фирма предлагаща работа "Хамали" ООД ..
69
6
 
0
 
! Отговори
( '_' ) преди 6 години
Аутсорсинга у наше село нещо се излага и това ми се отразява на IT- то. Що се отнася до процента ми е нагоре, ама в последно време и той взе да ме предава :)
68
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИТ сектора не е балон , защото няма домакински уред или машина - струг , трактор камион , лека кола в който да няма програма и програмиране.. В обявите за програмисти изискванията са информатика , електро инженер електроника автоматика компърна техника... А напоследък има и инженер механотроника , дигитал инженеринг тези с леярство и 3Д принтери , което си е клон на машинен инженер.
67
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светлин Наков е сектата на Сциентологията.. Има такива курсове както и на запад , ключови компетенции, как да се държим на работата , как да си напишем автобиография .. Всички тези курсове от ключови компетенции са дадени на сектата на сциоентологията.Такъв който ти казва че няма нужда от математика , физика , електротехника е шпионин на ЦРУ .. и иска нацията да затъпее
66
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният надут балон като този на строителството...Важното е Светлин Наков и ония от Прогрес да правят пачки...
65
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрите програмисти са в България .. В Германия и САЩ програмите са 3годишни.Програмистите се дипломират с математика като кредити и материал колко един Икономист от УНСС.. 20-26кредита.. Така че в СУ не те готвят за софтуерен инженер а направо за доктор на науките.. За учен от голям калибър..
64
9
 
7
 
! Отговори
do 40 преди 6 години
"В САЩ заплащането за добър програмист започва от 140 000 $ на годишна база + бонусите."Да, и ти имаш личен хеликоптер. :-)
63
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БиБи Телефонистите в София са на 1300-1800лв на месец. А програмистите са два пъти над тях и то начинаещите..
62
4
 
6
 
! Отговори
БиБи преди 6 години
До СчетодителкаДа намалим 10 пъти, а? Това е близо до истината. Впрочем, синът ми живее в Бостън, койтто е едн от центровете на IT специалистите. Индийци и китайци съм виждал доста, българи - много по -рядко. Сигурни те са им били началниците.
61
3
 
11
 
! Отговори
хохо преди 6 години
До до 37Според мен си в грешка :)) Но ще ти простим невежеството. Много ти е стара информацията . Българските програмисти са доста добри и настигнаха по заплащане Германци и Американци.
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София има добри университети .. А Пловдив сякаш ЦРУ , масоните , ционистите , комунистите , държавна сигурност не му дават има добър университет.. Погледни магистърските програми на Пловдивския университет който са направо смешни , все е едно е техникум..