Потреблението на ток расте по-бързо от производството

Водните централи са ограничили производството си с 27%
5 дек 2017 09:52,
43
Потреблението на ток расте по-бързо от производството
снимка: Ройтерс

Потреблението на електроенергия продължава да се повишава с по-бърз темп от този на производството, показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). От данните е видно, че към края на ноември потреблението на ток се увеличава с 4,2% на годишна база до 36,3 милиона мегаватчаса.

В същото време производството е 41,4 милиона мегаватчаса, което е увеличение от 1,63% спрямо януари - ноември 2016 година, предава Investor.bg.

Основната част от произведената електроенергия се реализира на вътрешния пазар. Износът е за малко повече от 5,1 милиона мегаватчаса, което е намаление от 13,4% на годишна база. Българските търговци не успяват вече втора година да преодолеят свиването на износа, макар и спадът да се забавя през последните месеци.

От данните на ЕСО е видно още, че основната част от произведената електроенергия се дължи на базовите централи. Тяхното производство се увеличава с почти 5% до 35,4 милиона мегаватчаса. Ръст има и по отношение на зелените централи като цяло.

Водните централи обаче намаляват своето производство - към края на ноември то достига до 3,1 милиона мегаватчаса, което е намаление от 27 на сто.

Преди дни беше публикуван доклад на Entso-E, организацията, която обединява операторите на преносни мрежи в Европа, за готовността за зимния сезон на Стария континент. Анализите на експертите показаха, че съоръженията в България са готови за студените месеци. Страната ни е ограничила работата на ВЕЦ-овете през сухите летни месеци и така е съхранила ресурс за зимата.

В най-студените зимни дни в началото на 2017 г. именно водните централи покриваха пиковото потребление. Страната ни изпита затруднения в активизирането на студения резерв при първата ледена вълна, а и не можа да си осигури аварийна помощ от съседните държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Да можеха да са по-различни - виж Фукушима - по-различно е!
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В пиковите моменти на потребление на ток, производството на ток не е достатъчно. Отделно, че тока от АЕЦ Белене можеше значително да свали цената на тока, както сега го прави АЕЦ Козлодуй. Загубихме външните си пазари за износ на ток, с спирането на строежа на АЕЦ Белене. То празно място не остава. Ние докато се туткаме, други държави ни изместиха от пазарите на ток. Сега някакви *** твърдят, че сме имали свръхпроизводство и може да минем без базови мощности!!!
20
1
 
1
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
Е, щом на село го знаете...
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Населението намалява и нормално потреблението на ел.енергия да спада. Това го знаят и магаретата на село
18
7
 
6
 
! Отговори
поредната преди 6 години
Москалска пропаганда, подкрепена активно от платените кремльовски ***. България има свръхпроизводство на ел. ЕнергияИли забравихте протестите наРаботници в така наречените когенератори, а иначе казано заводски тецове. Когато ги отрязахаИли на собстврниците на разни вец. Вятърни и слънчеви производстваИзобщо имате ли представа колко са наличните мощности които не се ползват щото няма пазар. Ни в страната. Ни у съседитеАма щяла Белене да се изплати. И как?На Марс ли ше го изнасяме тока?
17
5
 
6
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
До zeusи какво подяволите ми пука, че тогава е имало производство и износ, като стояхме на тъмно и до нас не достигаше нищо от това, което прозивеждахме и изнасяхме?!!!
16
2
 
2
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
До До ЦонкоДа сериозно, щое е толкова просто - отговори ми?
15
6
 
4
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
До До Цонкочудесен начин да отклониш вниманието от това, че не си в състояние да докажеш каквито и да е ползите от Белене или релани загуби в следствие затварянето на 3 и 4 блок, на Козлодуй! От другарите си се учил нали, страшни сте в пропагандата и в отклоняване на вниманието от мръсотите, с които си пълните гушите, загробвайки поколения напред. Понеже виждам, че не стопляш ако не ти се смели - каква е последователсността от цифри, която формира съответните суми - загуби и печали?!
14
2
 
6
 
! Отговори
До Цонко преди 6 години
Ти сериозно ли задаваш този въпрос за режима на тока? Всеки с поне малко ум в главата може и сам да си отговори и отговора не е това, към което манипулативно ни насочваш.
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЕЦ Козлодуй я поастроиха за 4 години и 5 месеца. АЕЦ Белене можеше да се построи в подобни срокове, т.е. АЕЦ Белене можеше да започне работа през 1991 година и сега 26 години по-късно, нещата можеха да са много по-различни. Това разбира се не се хареса на новите американски господари на България и строежа на АЕЦ Белене беше спрян.
12
3
 
9
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До ЦонкоЗащото тогава имахме реална индустрия, която потребяваше много ток, освен това имахме и договори за износ. Ръководството тогава прецени, че е по-добре хората да стоят на тъмно, отколкото да се спре износа.
11
9
 
7
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
Тема за размисъл:1. Защо по времето когато АЕЦ Колодуй работеше на 100% имаше режим на тока в цялата страна?2. Защо, едва след като цялата ни енергийна система беше "окупирана" от "изедните" ЕС и САЩ (както се твърди) вече няма режим на тока?
10
2
 
2
 
! Отговори
До Цонко преди 6 години
Цифрите в десетичната бройна система, която използваме са десет: 0,1,2 и т.н. Ти може би искаш числа, но има ли смисъл за човек, който не може да направи разликата между цифра и число....
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ще стане ако и тази зима има продължителни студове и случайно един от блоковете на АЕЦ а да аварира. Нямаме резерви. Румънците отказаха да ни продават ток. Турция и Гърция едвам успяват за себе си да произведат ток и направо ще минем на режим на тока.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само питам, отработеното гориво де ще го ... за*** таковаме? Щото, ни хранилище, ни възможност да го изнасяме.
7
8
 
7
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
До Анонимен 5Може ли в цифри - колко загубихме, колко спечелихме и т.н.т. иначе поста ти си е чиста, руска пропаганда! Като платихме над 3 милиарда за Белене до сега, колко точно спечелихме? Ако не се сбъдне прогнозата на БАН за Белене, после ще ги избесим ли пред парламента или ще пием още една студена вода, като тая след КТБ?! За нищо неразбиращите - 3 и 4 блок на Козлодуй си бяха цъкащи атомни бомби и трябваше да бъдат затворени, а живота на останалите два блока тази година беше удължен!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шо ке праим ний зимъска,когато яко сняг тука забръска...:-) :-)
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Загубихме външни пазари и ползваме скъп ток, заради това, че не построихме АЕЦ Белене, както беше планирано. Досега АЕЦ Белене можеше да се е изплатила и от години да работи на печалба. Да, АЕЦ Белене ни трябва, но много закъсняхме и затова строежа й поскъпна много. България остава без базови мощности (ТЕЦ и АЕЦ), а АЕЦ Белене можеше отдавна да даде стабилност на енергетиката в България. Да се надява на ток от възобновяемите източници, може само голям лаик или манипулатор.
4
0
 
9
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Да се молим на Господ да не стане пак -15 за две седмици, че тогава ще видим колко сме готови. Миналата година 2 дена карахме на генератор, понеже UPSите отказваха да работят на каквото се подава по мрежата, ако го имаше де :)
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради некадърното ни управление скоро ни чака и режим на тока, като затвори последният блок на АЕЦ-а. Понеже ни Белене се дострои, ни се договорихме за нови блокове в Козлодуй. Още няма и официално удължаване на срока на последните реактори. А дори и да има - и това е до време.Целта беше да станем енергийно зависими от Европа. За което едни чичовци прибраха по джобовете си едни пари. А населението - дгд.