Председателство в правителствен инкогнито режим

В официалните сайтове на повечето министеррства липсва информация
10 яну 2018 20:25,
2
Председателство в правителствен инкогнито режим
снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Не е нито тайна, нито новина - от 1 януари 2018 г. България за първи път пое председателството на Съвета на ЕС. Подготовката отне милиони левове за ремонти на залите, в които ще се извършват основните събития. Беше създадено и специално министерство, което да отговоря за плавното протичане на мероприятията през следващите шест месеца.

Европредседателството не е това, което беше преди промените с Договора от Лисабон, които създадоха поста на постоянен председател на Съвета на ЕС – първи на тази длъжност беше назначен белгиецът Херман ван Ромпой, а днес мястото му се заема от поляка Доналд Туск. Той задава дневния ред на срещите на лидерите на общността, търси компромисите между страните по спорни въпроси и т.н.

Но дори и с по-малка тежест за един нов член на общността ротационното председателство на Съвета на ЕС е възможност да внесе в дневния ред на общността проблеми, които често остава извън фокуса на вниманието на европейските лидери.

Как изглежда председателството, за което слушаме всеки ден от управляващите, че дори 4/5 от българите знаят за него, в онлайн присъствието на българската администрация. Бърза справка из сайтовете на министерства и институции показва, че... никак - в повечето от тях няма и следа за това събитие.

Единният цифров пазар е сред основните приоритети на правителството, но на сайта на ресорното министерство – на транспорта и информационните технологии, няма дори и линк към сайта на председателството. Не са качени програми на предстоящи събития, няма и документи какво точно смятаме да правим, за да привлечем вниманието към единния цифров пазар, или за намаляването на роуминга на Балканите.

В следващите шест месеца България ще трябва да води тежки разговори – за Brexit, за признаване на проблемите на Западните Балкани, за миграцията. Нищо по темата обаче не може да бъде намерено на сайтовете на Министерството на външните работи, на Министерството на икономиката и на Министерството на вътрешните работи.

По правило ресорните министри ръководят съответните заседания на европейските си колеги, но от сайтовете дори няма и намек как те се подготвят за тази отговорна задача.

Не просто програма, а дори и линк или банер, че страната ни е една от водещите в момента в ЕС, не са поставени още на сайтовете на Министерството на енергетиката, макар че страната ни поема поста си в момент, в който ЕС води много важния дебат за чистата енергия, за новите екологични цели, които не се приемат съвсем еднозначно сред останалите държави и представителите на индустрията.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Липса на координация и заместване на компетентността с еснафска показност. Нещо като "на гол тумбак чифте пищови".
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ има какво да крият и да не се излагат пред вождовете си