Горанов: До юни – кандидатстваме за чакалнята на еврозоната

България е засилила разговорите с ЕЦБ, информира "Ройтерс"
11 яну 2018 15:40,
75
Горанов: До юни – кандидатстваме за чакалнята на еврозоната
Снимка: архив "Булфото"

България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, до юни тази година, като предварителна стъпка преди приемането на еврото. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов пред чуждестранни медии, цитиран от агенция Ройтерс.

България, която в момента е начело на шестмесечно ротационно председателство на Европейския съюз, изявява готовност да се присъедини към еврозоната и смята, че влизането й ще бъде възприето като признание за усилията, които е положила по отношение на направените реформи, след като става член на ЕС през 2007 г., отбелязва агенцията, цитирана от Investor.bg.

Още по темата

Според Горанов България не би могла да представлява какъвто и да било риск за еврозоната най-малкото заради 20-годишния валутен борд и силните икономически показатели на страната, които отговарят на критериите за членство.

Като цяло България получава подкрепа за намеренията си, макар и не всички 19 членки на единния валутен съюз се чувстват комфортно с идеята за присъединяването на страната.

Ройтерс отбелязва, че България има фискален излишък, инфлацията е под контрол и страната е една от най-слабо задлъжнелите държави членки на ЕС. Въпреки това според дипломати и банкери страната трябва да продължи да реформира малката си икономика, за да доближи ниския стандарт на живот до по-богатите държави в съюза.

Няма конкретна дата, на която София да премине към еврото, но се смята, че присъединяването към ERM-2, известно още като "чакалнята" за еврозоната, ще бъде добър сигнал за общата европейска идея, особено в контекста на Brexit.

България е засилила разговорите си с Европейската централна банка и страните членки за влизането си в ERM-2, но източници, запознати с процеса, твърдят, че вероятно няма да има решение преди сформиране на правителство в Германия.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горанов: До юни кандидатстваме за чакалнята на еврозонатаТуй тука го разбрах,ама не разбрах ако нямаме необходимите документи за прием какво правим.Та добре ,влизаме примерно и сядаме.естествено ,нали е чакалня.Та какво и докога ще чакаме.И докато чакаме какво ще правим.Ох,да отида до тоалетна малко ,че се уморих,
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 68В грешка си! Народ не се пита само по време на избори.Има много начини за допитване до народа, но вие герберите ги игнорирате.
68
4
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Сегашното ни фискално състояние е пълен абсурд. Направо се чудя как България оцелява финансово. Ние сме в хроничн недоимък на пари за болниците, учителите, пенсионерите, полицията, армията, - а бе дантел марка сме и това се дължи на двойната парична система. От друга страна, пък ако се откажем от валутния борд, пропадаме безвъзвратно, тъй като руската агентура е буквално на всички нива. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Люблянка
67
7
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Йтингер като заяви, че има скатани 140 милиарда евро за подпомагане на страните, които приемат да влязат в еврозоната, зад.ниците на герберите са цъфнали като майски рози и лигите им са закапали по листите с обществените поръчки.Представям си го Борисов как е казал:-Леле майко, какво "усвояване" ще падне! Горанов, действай!Че ще има поскъпване, ще има, но няма да е толкова драматично(от 1 евроцент до 1%), колкото поскъпването заради тока и енергийния картел(колкото могат да ни го сложат).
66
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 65Народ се пита само по време на избори. Така да знаеш.
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещата ,вместо да се влошават ,отиват към провал !Това не е новина !
64
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С всяка своя крачка, управляващите все повече ни набутват в блатото. Радвай се народе, сами си ги избрахте.Тоя, разногледия на снимката ще ни довърши.
63
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой допита ли се до народа дали иска еврото?
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей Свищака , *** , негодник - ако не е Сорос и ЦРУ щеше да бачкаш магазинер.
61
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НетТова хапче ще е последният пирон в ковчега.Жална ни майка!
60
5
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До До СтранджаТи сериозно ли за 30-те милиарда... - да не го бъркаш с жужето...
59
4
 
5
 
! Отговори
DO 60 преди 6 години
Обвиняваш Държавите Англия , Дания , Швеция че са с *нулеви познания* по Икономика ?Брат - кътиш МиФки .
58
16
 
6
 
! Отговори
Нет преди 6 години
Страхотно е как хора с нулеви познания по икономика реват от въвеждането на еврото. Душици мамини златни, горчивото хапче вече е изпито, еврото е пътят и дано да изминем този път час по-скоро.
57
3
 
6
 
! Отговори
Фиф преди 6 години
До Анонимендо анонимен 53Добре де долара не струва пред еврото тогава ФЕД да се отказват от долара и да вземат "стабилността " и с еврото към "светлите "бъднини.Ако ФЕД са съгласни да се откажат от долара има огромна печалба а те ако искат ще го вземат без да се замислят ако беше изгодно .
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 53 АнонименНаправо ти повярвах!!!!Затова гърците се пукнаха да купуват ел.уреди,битова техника,мобилни телефони,компютри от България,коли с храна тъпчат и с горива фулират резервоарите при гастрола-разходка до България,защото то.............разлика с лева и еврото няма!!Петрич и Сандански могат да го потвърдят!!А.........вкараме ли еврото.......този гастрол ще му врътнат кранчето и ние ще започнем гастроли до Македония и Сърбия!!!Не,че не ги правим и сега!!Кой печели обаче??
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щом и този стана разноглед, здраве му кажи. не можахте ли да изберете друга снимка
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде сега всички дето взеха еврови заеми в последните две години да започват да мислят как ще излизат от кашата преди да се е забъркала!
53
11
 
6
 
! Отговори
края на краденето преди 6 години
Ще обеднеем с еврото- даааааааа. На акъл. Като гледам другите бивши соц републики, които приеха еврото, вече са умряли от глад. На часа си искат страрите валути и Сталин.
52
2
 
9
 
! Отговори
хаха преди 6 години
До Анонимен 53помниш ли как цените на жилищата за едни ден станаха от лева в евро? Прекаран бизнесмен няма не го ли знаеш. Ще ти презчислявам телевизора да не се охарчиш хахаааа
51
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен дето дава примери с Гърция.Момче, 2000лв заплата ще станат 1000 евро заплата. Един телевизор, които струва 1000 лева, няма как да стане 1000 евро, щото ще си го купиш от чужбина за 520 евро и родните спекуланти ще фалират моментално. Кафето ти се е вдигнало, ама не с толкова и не за 1 месец разлика. И да, ще ни вземат мизерния резерв, но за нашата стабилност вече работи цялата ЕЦБ. И дори да потънем като гърците, пак ще ни извадят да не казвам кое от калта, защото няма как. Капиш?