Скъп ток за бизнеса, не значи скъп ток за бита. Или...

Без енергиен пазар, няма разнообразие, отбелязват експерти
7 фев 2018 10:00, Петя Славова
18

3392 гледания   |  Още видео

Бизнесът е готов да се откаже от исканите оставки и от плануваните протести срещу цената на тока. До това решение се стигна след срещата на представителите на работодателските организации с премиера Бойко Борисов.

Двете страни са постигнали консенсус по 4 точки. Ако до 2 седмици управляващите започнат да изпълняват поетите ангажименти, протестът насрочен за 28 този месец ще бъде отменен. Една от договорените реформи е да се позволи на повече производители на електроенергия да продават на пазара.

Още по темата

"Цената на електроенергията е в регулаторен режим. Нищо не се е променило от толкова години. Рестрикцията по отношение на централите, които внасят електроенергия, е много силна. Битовите потребители не могат да пострадат от това увеличение. Но може да пострада бизнесът", уточни енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

В студиото на "България сутрин" той добави, че новите играчи на пазара трябва да се адаптират към новите условия. Проблемът не е в борсата, а в това, че по-опитните играчи моментално се възползват от новия механизъм, уточни той.

"Никак не е ясно какво следва след срещата на бизнеса с премиера. Това е болен въпрос за енергетиката. Не мисля, че той ще има решение в скоро време. Ако вземем 4-те обещания на правителството, не виждам кое могат да изпълнят в срок. Проблемът е, че при нас няма пазар и няма как да се разнообрази", поясни политологът от СУ "Св. Климент Охридски" доц. Мария Пиргова.

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи, че протестният потенциал на обществото и бизнеса вероятно ще се покачи през идната есен, тъй като КЕВР навярно ще вдигнат цената на тока.

"Политически, проблемите в енергетиката стоят от години и нямат потенциал да настроят хората. Битовите цени ще се вдигнат, щом ще се вдигнат и индустриалните. Политическите протести се овладяват лесно, но икономическите далеч по-трудно", изтъкна доц. Пиргова.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И продължават нагли са
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Искат свободен пазар на всичко само дигат срам и мисля да казвам истини че като пиша ми се отразява на нета явно тоя набляга на цензура дреме ми нет колко искаш ще пиша докато тая държава разбере що за крадци дето бият цените надолу има
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Пабло Ескобар
Налил, налил. На здравие!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Също странно като оня де си направил автоцентър в блока в които живее интересно мие дали отчита бизнеспотребление или домашен ток но налие всистемата прочут за тях всичко може
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Искат свободен пазар на тока. Някой бърз спекулант изкупува законно евтиния ток и го продава на баламите, дето искат пазар на тока. Те пак недоволни и отиват при държавата да искат държавен контрол над пазара на тока.
11
2
 
2
 
! Отговори
Пабло Ескобар преди 11 месеца
до Бай Иван
А Путин е американец, нали ?
10
4
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 месеца
До Пабло Ескобар
Че Лукойл да не е руски? На практика и той е американски.
9
1
 
7
 
! Отговори
Богатите също плачат преди 11 месеца
От една страна са едни тарикати с фотоволтаици, перки, вецове и тецове, от другата назначените с куфарче в ръка.
Тук идва класическото, как паразита да паразитира, но гостоприемника да не умре.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Явно сигорно радослав радев е направил собствения си апартамент на офис е подобър от стария та е снимал стария ми офис добри журнали имаме
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това дали ще скочи промишленият ток или битовия е все тая, защото в крайна сметка все отделният човек ще плати сметката. Един път това ще бъде през личната сметка за ток, а в др. случай чрез размера на цените на отделните стоки, както и с намаляване размера на увеличаването на трудовите възнаграждения.
6
2
 
12
 
! Отговори
по заглавието преди 11 месеца
Кой ще покрива разходите на бизнеса за ток?! Потребителят ще бъде!
5
3
 
21
 
! Отговори
Пабло Ескобар преди 11 месеца
Какъв пазар, какви 5 лева ? Всички знаят, кому принадлежи енергийният сектор в България. От години правителствата се сменят, но играчите са едни и същи. Да припомня ли кой е представителя на държавата в Лукойл ?
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цара е гол това е ясно. Имаме 20 чупки и само 10 пръста където и да ги пъхнем все 10 си остава незапълнени. Образно казано това е положението в страната сега. Не дофинансирането във всяка една сфера е стряскаща и това води до подобни аномалии. Не пожар пренасочвайки едни пари от едно място на друго допълнително влошаваш положението на други две места. Пред обществото се изнасят едни подвеждащи голи цифри и до там. Истината е, че положението отдавна е изпуснато от контрол.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И ще стане като бензина.Има компромисен вариянт Китайски съд и прокуратура За да стане /га яде не рива ся що ривеш/
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Скъп ток за "бизнеса"..ниски заплати и високи цени за работника!Това е положението!
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо българските експерди под разнообразие разбират само и единствено движението на цените нагоре? Толкова ли сме задръстени, че да им слушаме глуп0тевините?