В задния двор или "Защо тези деца обичат училище?"

Филмът открива кинофестивалът "(не)Възможното образование"
13 фев 2018 21:52, Петя Славова
3
В задния двор или "Защо тези деца обичат училище?"
Снимка: Общност за демократично образование

Как училището да бъде интересно за учениците разказва документалният филм "Защо тези деца обичат училище?". Филмът открива кинофестивала "(не)Възможното образование", който ще се проведе от 16 до 24 февруари в Център за култура и дебат "Червената къща" и Чешки културен център.

Заснет преди цели 27 години и носител на редица филмови награди, "Защо тези деца обичат училище?" представя осем необичайни училища, в които учениците учат осъзнато и получават трайни знания, учителите и директорите са свободни да експериментират и да преподават по начина, по който желаят, а родителите имат пълно доверие в преценката им.

Още по темата

Филмът започва с кратък преглед на няколко американски училища, преди да изследва в детайли училище в щата Калифорния. Пристъпваме в класна стая, където учител и ученик разменят погледи на дълбоко единение. Виждаме ученици в "Час на класния" да обсъждат и решават проблеми без намесата на учители.

Чуваме една майка да казва, че училището е "идеалното място за всяко семейство". Практичното и модерно изучаване на математика, социални науки, чужди езици и изкуства в това училище се случва с една-единствена цел – да развие увереността и индивидуалните способности на децата и автономността и въображението на техните учители.

Но тъкмо да въздъхнем и да си кажем, че това училище все пак е изключение, филмът ни повежда по дълъг път с много други училища, в които оптимизмът, изобретателността, решителността и успехът са основни характеристики.

Тези училища с независима и новаторска визия не обещават всичко на всеки. Те служат на децата, своите учители и общности независимо от цвета на кожата на учениците или отпуснатия държавен бюджет.

"Защо тези деца обичат училище?" ни пренася от света на възможното в света на споделеното изживяване и общ език и по този начин ни помага да променим реалността в задния ни двор.

Прожекцията ще се състои на 16 февруари от 18.30 часа в "Червената къща".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това да дават за пример американски училища е направо смешно!!!!
2
0
 
0
 
! Отговори
иконом преди 6 години
До KokoТова,че обичаш в задния двор,изобщо не те прави мъж!По-скоро си като попски ръкав,в който си криеш маратонките да не ги свият СЛУЧАЙНИ гости!Не бих се учудил ако ТАМ си държиш и стотинки за трамвая!Не ти препоръчвам да държиш ВЪТРЕ люти чушки,каноконлит и боя за печка,заради евентуална загуба на представата кое за какво е!Бъди здрав!
1
2
 
1
 
! Отговори
Koko преди 6 години
Те и мъжете обичат в задния двор...