Калфин: Наложихме външнополитическите си цели!

"Западните Балкани е едно колело, което на практика бе спряло"
Обновена: 14 фев 2018 11:46 | 14 фев 2018 11:30, Екип на Bloomberg
9
Калфин: Наложихме външнополитическите си цели!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Различното в предстоящата неформална среща на външните министри от ЕС в София, на която ще се обсъдят казусите, свързани със Западните Балкани, Сирия и Северна Корея, е че България успя да прокара своя приоритет – Балканите.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria B съветникът на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер Ивайло Калфин. Калфин също така е добре познат в ролята си на вицепремиер и социален министър във втория кабинет „Борисов“ и вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев, както и евродепутат.

Макар и на подобен род срещи да не се вземат конкретни решения, те са много важни, посочи Калфин.

„Западните Балкани е едно колело, което на практика бе спряло през последните години, като България полага много усилия да го завърти. И мисля, че успяваме“

По думите на госта в студиото тази политика на официална София ще има приемственост. „След нас Съвета на ЕС ще председателстват Австрия и Румъния, които, сигурен съм, ще продължат да се занимават с Балканите“

По думите на Калфин страните от Западните Балкани нямат друга перспектива, освен по-нататъшната си евроинтеграция.

„Тук не е въпрос дали тези страни ще отидат в Русия или в ЕС. Русия няма оферта за тези страни. Техният единствен смислен път е към ЕС", категоричен е той. 

Събеседникът в предаването направи обстоен коментар и на казусите, свързани с останалите две точки, залегнали в програмата на предстоящата среща на външните министри – Сирия и Северна Корея.

Вижте целия разговор!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
ТАРИКАТ преди 6 години
Този е най-безполезният човек, премина през много партии заради кокала.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Калфин, познавам те още кога се мазнеше на Дертлиев и му вървеше след ***. мястото ве трябваше да бъде разменено
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що така Калфин нещо се отказа от русофилството? До преди 7-8 гоодини събираше по 50 автобуса социалисти на язовир Копринка и ги маймуткаше че който обича България задължително трябва да обича и Русия. Какво става тука? Подозирам, че денгите свършиха.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наложили сме топки това са поредните кухи приказки на професионалния номенклатурчик. Търпят ни от немай къде като бръмчене на досадна муха поради ротационните обстоятелства иначе веднага щяха да ни подпляснат с мухотепачката и да ни сложат в ъгъла .
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей тоз е типичен пример за лаладжия и безсмислен л@!n0xoд!
3
3
 
8
 
! Отговори
gogo преди 6 години
този като го видя и ме е срам , че съм българин ... не само че ме е срам ами и искам да си сменя гражданството с някакво друго.Скапана държава е това назначили най-големите *** и *** на ръководни длъжности (ти остави че са *** и *** ами и работят само против интересите на България и на хората в България това е най-лошото.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето държави имат външна политика, съобразена с националните им интереси. Ние нямаме такива! Затова и външната ни политика е такава ибрикчийска, даже да го хване срам човек! Каквото каже ЕС, ние го повтаряме! За какво ни е такова външно министерство?
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма опит няма и характер да прави национална стратегия.