Кои са адекватните мерки за чистотата на въздуха у нас?

Има сериозен проблем с качеството на въздуха в цяла Европа
15 фев 2018 22:33, Екип на Bloomberg
26
Кои са адекватните мерки за чистотата на въздуха у нас?
Снимка: Reuters

Адекватни мерки за чистотата на въздуха биха били в държави, като България и Румъния, които вече са осъдени за завишено съдържание на замърсители във въздуха, са в максимално кратък срок да се предприемат действия за подобряване на съществуващото положение. Това коментира Ивайло Хлебаров, екологично сдружение "За земята", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Такива мерки биха били нелесни за реализиране и не са популярни. В случая с България те са свързани с преструктуриране на отоплението, което в момента в голяма част от страната става с твърдо битово гориво - въглища, мокри дърва. Това е основният фактор за замърсяване на въздуха в България. Вторият фактор, който допринася за това са автомобилите в големите градове".

Има сериозен проблем с качеството на въздуха в цяла Европа и доста солидна група от европейските страни ще бъдат изправени в съда в Люксембург, ако не вземат мерки в бързи срокове. Това каза преди две седмици европейският комисар по околната среда Кармену Вела, като според него бързата реакция за решаване на този проблем е важна в контекста на факта, че до момента всички разговори със страните членки не са довели до необходимите резултати, сподели Хлебаров.

В каква посока трябва да бъде извършено преструктурирането на отоплението?

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да дишаме чист въздух трябва да се премахнат работодателите, защото с 500 лв заплата не можем дъх да си поемем.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За паркирането по тротоарите и градинките вината е в общината. Няма друг град по света, в който закритите подземни или многоетажни паркинги да са толкова малко, както е в София Навсякъде по света когато няма места за паркиране, започват да паркират по тротоари и градинки. За София са нужни към момента поне половин милион паркоместа в закрити паркинги, но никой не прави нищо по въпроса. При това колите в София са малко, доста по-малко от средното за ЕС за такива градове като София.
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A за чистотата по принцип, не само на въздуха? Какво правим, примерно, за да имаме достъп до тротоарите ние, хората, а не купчината ламарина, зарязана там от поредното нагло шоферско прасе?
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички ги знаят, редовно миене на улиците и контрол на това което се гори, както и на строежите.. За съжаление автомобилът вече е необходимост и много хора не могат да се лишат от него. Нека първо вземат основните мерки, а после ще видим колко вреди изправен автомобил.
18
0
 
6
 
! Отговори
77777 преди 6 години
Има огромна разлика между замърсяването в България и замърсяването в Западна Европа. В Западна Европа, например в Германия, замърсяването е от азотен диоксид, а в България е с фини прахови частици (ФПЧ). ФПЧ както вече почти всички разбраха, са най-вече от използването на въглища и дърва, но и от горенето на гуми и какво ли не още. Другото, което замърсява относително много в градовете са неизмитите улици и тротоари, от които вятъра и всичко движещо се (ел.коли и т.н.) разнасят ФПЧ във въздуха.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И по зле ще става... Ценита стават европейски заплатите си остават скотски....
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разкарайте паветата от натоварените булеварди!Няма нормален човек,шофьор или жител който да иска този кълдъръм на натоварена улица!
15
0
 
0
 
! Отговори
Re: 13,Парно преди 6 години
В моята сграда, център София, имаме парно, но понеже апартаментите се продаваха на шпакловка и замазка новодомците си доизграждаха апартаментите. Какво стана: едно от семействата си направи подово отопление с камина - отопляват се на дърва - цяла миниабонатна станция си направиха. Поне за още едно се съмнявам че е с подово, откъде черпят вода не знам, но е факт, че чувам странен шум в тръбите.ВИК и Топлофикация не им дреме.Андрешко винаги ще гледа да не се мине, ако може да гепне от съседите.
14
0
 
1
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
За първа година съм в новозакупено жилище 110квадрата. Със кофти дограми на газ не мога да мина 200лв на месец, а в тази сума влиза и топлата вода. Тока падна до 35лв вече трети месец. Следващия сезон ще сменя дограмите и ще сляза още надолу. Проблема е, че газовите дружества са в абсолютен монопол по места и ако искаш друга фирма да ти изгради инсталацията е направено да излиза в пъти по-скъпо, а то и при тях си е недостъпно на мнозинството от хората...
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важно е да се стимулира използването на централното парно. От 20 години съм на това отоплени и Ви уверявам, че няма по-евтино, чисто и удобно решение. В същото време продължават да се строят масово нови блокове, без дори да е заложена конструктивно възможността за този избор. Скоро слушах за една смешна програма на община Пловдив за намаляване на замърсения въздух. Никой не се е сетил да задължи строителите в райони с възможност за централно парно да не сторят жилища без тази алтернатива.
12
5
 
8
 
! Отговори
Просто! преди 6 години
Строеж на Белене. Строеж на Южен Поток. Спиране на ТЕЦ 1 и 3. Спиране на сеч на дърва и отопление с дърва. Премахване на кърлежите по веригата - 70 фирми на изхода на Козлудуй. Поносими цени на ток и газ, съобразени с минимална пенсия.Одържавяване на всички сектори, касаещи национална сигурност - парно, ток, вода.Премахване на всичко частно, видно след 30 г. рушене БГ не успя да въведе пазарна икономика. Всички сектори икономически са в ръцете на бивши и настоящи политици и слугинажът им.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целия транспорт трябва да мине на ток. СА парите, ограбени от герберите н1яма да е трудно да се подменят всички коли и камиони с електрически. Нужно е само да бъдат изтръскани преди да бъдат обесени.
10
0
 
15
 
! Отговори
Скитник преди 6 години
Нъли газта трябваше да е най-евтина, както в другите държави! Какво направихте крадливи суджуци непоръбени?
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хоп! Кеф! Имало и други европейски държави с мръсен въздух!!! Значи - споко! Продължаваме да храчим и плюем по улиците, да ОБОГАТЯВАМЕ ВЪЗДУХА ЦЕЛОГОДИШНО с БОМБИ И ПИРАТКИ, тупаме постелките от колите пред блока, ПУШИМ ПО УЛИЦИТЕ И ТРЪСКАМЕ ПЕПЕЛТА, а въщи си изтърсваме пепелника от балкона, правим ремонти и освинваме асансьори, стълбища, зелени площи, тротоари с гипс, цимент, мазилки, стружки... А милите ни дечица стръвно ЧУПЯТ бутилки - цяла София блести с наситнено стъкло - дано на паднеш.
8
6
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Премахване на синята и зелената зона за паркиране,оставка на червеното правителство,излизане от ЕС/ЕС.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Противогазът!
6
0
 
20
 
! Отговори
адекватни преди 6 години
То има ли едно нещо, което да е адекватно в тази красива държава, та мерките срещу мръсен въздух да са адекватни. Всичко е бутафория. Недейте си мъчи акъла, печки, коли, миене или какво било... Ще си дишаме *** и прах още доста време.
5
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вдигнете заплатите на населението и няма да горят кюмбетата и да смърди на сяра моята заплата е 4300$ на месец на жена ми е 2800$ = 7100$ разхода за отпление ми е 129$ за гас и 146$ за ток и това е за януари къща на 2 етажа 208 кв м...... живя в САЩ.
4
0
 
12
 
! Отговори
уест сайд преди 6 години
те хората са измислили мерки още преди 200 години в манчестър с филтрит на комините, използването на газ(пропан бутан дето са половината коли в бг и отделят само водна пара 90%) електричество ,развит градски и междуградски транспорт ,предприятия извън градовете а индиянците от гетата са малко по различни и по развити и карат скутери а НАЙ ВЕЧЕ ДЪРЖАВАТА ФУНКЦИОНИРА и и *** връзка между институци администрация хора а не като тука :ти задържан ли си болен ли си още малко да питам аз съществувам ли?
3
0
 
21
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Сещам се за едно много популярна идея, в малките часове се обеззаразяват гетата с ***, един ден смpaд, после чистичко и спокойно.