Смяна на БДС-то: Само родно мляко в сиреното и кашкавала

Произведели искат по-строг контрол над имитиращите продукти
8
Смяна на БДС-то: Само родно мляко в сиреното и кашкавала
Снимка: Булфото, архив

Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите настоява за по-строг контрол върху имитиращите млечни продукти, в които се влагат растителни мазнини.

Още по темата

От асоциацията искат и промяна на Българския държавен стандарт (БДС), с която да се регламентира, че в киселото мляко, в сиренето и в кашкавала, произведени по стандарт, ще се влагат само български суровини.

Това е единственият шанс за спасяване на българското животновъдство, твърдят фермерите.

"Ние подкрепяме това българско производство, за което постоянно всеки говори. Тук вече става въпрос за една кауза. Щом хората искат да купуват българско, ние трябва да им гарантираме, че всичко това, което купуват, е българско. По този начин ние поощряваме, насърчаваме българското производство", коментира съпредседателят на асоциацията Симеон Караколев пред БНР.

Той не може да каже какъв е реалният мащаб на практиката – млечни продукти по БДС да се произвеждат с вносна суровина.

Според него хиляди тона мляко влиза в страната, преработва се и отива в търговската мрежа като български продукт.

"Тук не говорим само за палмово. Влагането на растителни мазнини е един от бичовете", подчерта Караколев.

Според него имитиращите продукти трябва да са само опаковани и изложени на отделна витрина.

Той е категоричен, че имитиращите продукти и млечните трябва да се произвеждат на различни места.

Караколев смята, че от тези мерки не може да се каже, че ще има поскъпване на крайния продукт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Павлин Петров преди 5 години
Дъщеря ми работеше в Данон като лаборант и от нея знам че всеки ден при тях е идвал от Унгария, Румъния, Словакия и други държави камион с мляко е да ни е честито "българското"
6
1
 
15
 
! Отговори
И КАКВА Е преди 5 години
Гаранцията,че като ни мамят чуждите,няма да ни мамят и нашите.Да! Предпочитам нашето,но ОНОВА НАШЕ,КОЕТО ЯДЯХМЕ НЯКОГА. КОЕТО СИ БЕШЕ ОТ МЛЯКО,УХАЕШЕ НА ХУБАВ КАШКАВАЛ И СИРЕНЕ,ДА СИ ОБЛИЖЕШ ПРЪСТИТЕ. СЕГА ЯДЕМ МЕНТЕТА,ПОДОБНИ НА ПЛАСТМАСА,ДОМАТИТЕ С КОРЕНИЩАТА И ТАКА НАТАТЪК.БЕШЕ,В ДОБРОТО СТАРО ВРЕМЕ...
5
3
 
6
 
! Отговори
Йода преди 5 години
Какво значение е, че млякото е вносно?въпроса е да отговаря на определени качества. Палмовото масло, трябва да се ограничи, поради здравословни и други причини, като унищожаването на джунглата за нови плантации... За спасяване на животновъдството, трябва да се спре презастраховането на София и субсидии за малките населени места
4
0
 
13
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Няма как да се спаси животновъдството.ще се самозатрие по този начин.с млека ниско качественни (висока киселинност)заради лоша хигиена неможе да се направи кисело мляко.ще се пресече.и никой няма да се занимава да ви го изкупува.друг е въпроса от крайния продукт как се разбира млекото внос ли е или в бг доено.а вноса няма как да се спре.нали искахте европа.свободна търговия.и с тази палма.....не е само в млекото.в хляба ,в тортите,сладоледа и всички сладкиши.виж те месото там са химикали.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все опитват да наложат монопол и да дерат клиента. Нали искаха свободна пазарна икономика, а се наблъска с монополи и картели. Май никой не ще пазарна икономика.
2
5
 
6
 
! Отговори
:):) преди 5 години
отделно че тогава цената ще е двойна и никой няма интерес от това, нито клиент нито търговец нито производител.... непродаваема стока деликатес ще стане
1
5
 
17
 
! Отговори
:):) преди 5 години
това няма как да стане, няма толкова мляко местно производство.....