Налице е риск от изчезване на средната класа

Икономистът Любослав Костов пред Bloomberg TV Bulgaria
2 май 2018 18:11, Екип на Bloomberg
71
Налице е риск от изчезване на средната класа
Снимка: Pixabay

Има риск от изчезване на средната класа. Такова мнение изрази Любослав Костов, икономист на КНСБ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Макар през 2017 г. да се забелязва двуцифрен ръст на работните заплати, определено има още какво да се желае. Изхождаме от ниска база, имаме още много да наваксваме. Ако трябва да сме честни, българските заплати по стандартна покупателна способност или това, което можем да си купим с парите, които получаваме, през 2015 едва достигнахме стандарта си от 1990. Може да кажем, че последните три години реално наваксваме онзи темп на производителност, който регистрирахме след социализма, след 1989“, коментира експертът.

Според него проблемът е по-скоро социален и е в преразпределянето на произведената добавена стойност.

"ЕК в последния си доклад преди един месец каза, че България е лидер в ЕС по основни макроикономически индикатори – икономически растеж, държавен дълг, дефицит, добавена стойност, коефициент на безработицата и т.н. Обаче в същото време всички онези показатели, които не регистрираме, са социални - риск от социално изключване, интеграция на малцинствата, и т.н“, допълни Костов.

Явно българите произвеждат, но преразпределянето между труда и капитала все още не се осъществява по начин, който да достига тази добавена стойност за всички, коментира икономистът.

Какво е решението? 

Вижте на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-неумното е да се сравняват само цените на храните и "умно" да се вади заключението, че сега сме по-добре или да се сравняват отделни стоки, които в цял свят поевтиняват заради техническият напредък, като телевизори и пак се прави същото "умно" заключение. Третото, което се прави е най-нагло да се лъже, примерно, че Ладата от 6100 лева струвала 8000 лева. Следващото, което правят манипулаторите е да сравняват качеството на нехранителни стоки сега с качеството преди, например на коли, телевизо
19
2
 
2
 
! Отговори
до анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха! "Дачия" и "Шкода" били луксозни марки! И колко нови коли се купуват годишно в България, ако не е тайна? Трошките втора ръка няма да ги коментирам.
18
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17Кой ти наговори тия глупости?Някога си купуваше ТВ и откарваше 10-15 год., хладилникът издържаше по 20 год. и повече, майка има Раховец от 35год., здрав, работи. Стоките бяха качествени. Сега през година купувам ел.уред и го връщам по няколко пъти, докато улуча читав. За 20 хил някога можеше да си купиш палат, сега гарсониера- панелка не можеш взе. Токът беше жълти стотинки, градският транспорт- 0.06лв. Имаше работа за всички. Безработните ги прибираха от улицата и ги караха да работят.
17
7
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Средата класа не може да изчезне докато съществува гербераска държавна администрация.
16
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-продавани са Дачия, Шкода и други луксозни марки. Нови, иначе втора ръка Мерцедес, Ауди и БМВ е в челната петица. Това понеже сме бедни.
15
28
 
8
 
! Отговори
До Обективен преди 5 години
Мит е, че през комунизма е имало висок стандарт на живот.Нашите получаваха общо 500 лв, а ние с жена ми 2500 лв общо.Цените на храните сега са около 3 пъти по-скъпи, ама всички останали стоки не са.Тогава цветен телевизор струваше 500 лв, пералня 400.И то качеството беше много ниско.Нова"Лада"беше 8000 лв.И сега за 20 хиляди можеш да си купиш нисък клас нов автомобил. С много по-високо качество от ладата.
14
0
 
14
 
! Отговори
Arbeit macht frei преди 5 години
Няма как да изчезне нещо което не го е имало.
13
2
 
28
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Тук пише и за нивото от 1989-та, според мен сега сме около 15-20 пъти под него. Става дума за нивото на живот на 80-90% от населението на България - по-бедната част. Какво ме грее, че примерно доходите уж са повече сравнено с 1989-та, когато на 1% доходите са нараснали хиляди пъти, а на 80-90% от хората са паднали 15-20 пъти? За едно по-нормално сравнение трябва да се махнат най-бедните 20% и най-богатите 20% и да се сравняват останалите, което означава че сега сме в пъти по-зле от 1989-та.
12
0
 
21
 
! Отговори
вижда се преди 5 години
В България има само две класи-роби и робовладелци !!
11
0
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
В България средна класа няма. Някои доста упорито се опитват да подменят понятието средна класа, със средни по доходи, което е нещо съвсем различно. Тези, които по доходи, което не е единственият критерии, биха могли да са към средната класа, на 99% са част от мафията, т.е. имаме си мафиотска класа. Освен доходите, основен критерии за принадлежност към средната класа е да не си наемен работник, но има и други критерии.
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименОще малко ? Дори според най-оптимистичните анализи на България ще са й нужни поне 40-50 години, за да стигне нивото си на икономическо развитие от 1989 г. И то, ако целия свят замръзне на 1 място - всички около нас дръпнаха нагоре, иззеха инвестиции и проекти, завзеха ниши в прозводството, а за нас не остана нищо. Няма и работници - даже сервитьори се внасят вече.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това да пишат в учебниците по История - през 2018 година натовска и евросъюзна България достигна нивата през 1989 година на социалистическа България. Никъде по света не е имало комунизъм, а социализъм. Поредната лъжа ще сложат в учебниците по История. Фалшива новина и пропаганда.
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КНСБ се загрижили за средната класа! А МРЗ? ДВЕСТА ЕВРО!Кой работи цял месец за 200Е?
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, почти сме достигнали нивото си на производство точно след падането на комунизма....... още малко и ще стигнем до нивата от комунизма
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В това КНСБ ги събират едни екземпляри... Как може да изчезне нещо, което никога не е съществувало?
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средната класа купува нови коли среден клас.Тук новите коли са фирмени или скъпи лимузини.Значи средна класа липсва.
4
0
 
28
 
! Отговори
Познавач преди 5 години
Да видим, колко е търпелив народа. Каква ти средна класа ? Но нека, търпете .....
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не наваксваме. С 50лв на година не може да се навакса каквото и да било. Три години МРЗ беше замразена, през това време в ЕС и други бели страни заплатите растяха.Макрото може и да бележи ръст, НО микрото е затънало тотално.Коя страна от ЕС е с МРЗ 200 евро?В коя страна от ЕС режат ТЕЛК?
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нарастването на заплатите горе долу компенсира инфлацията, нищо повече...
1
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В българия ГЕРБ уби средната класа, има само баровци политици и беден народ.