Налице е риск от изчезване на средната класа

Икономистът Любослав Костов пред Bloomberg TV Bulgaria
2 май 2018 18:11, Екип на Bloomberg
71
Налице е риск от изчезване на средната класа
Снимка: Pixabay

Има риск от изчезване на средната класа. Такова мнение изрази Любослав Костов, икономист на КНСБ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Макар през 2017 г. да се забелязва двуцифрен ръст на работните заплати, определено има още какво да се желае. Изхождаме от ниска база, имаме още много да наваксваме. Ако трябва да сме честни, българските заплати по стандартна покупателна способност или това, което можем да си купим с парите, които получаваме, през 2015 едва достигнахме стандарта си от 1990. Може да кажем, че последните три години реално наваксваме онзи темп на производителност, който регистрирахме след социализма, след 1989“, коментира експертът.

Според него проблемът е по-скоро социален и е в преразпределянето на произведената добавена стойност.

"ЕК в последния си доклад преди един месец каза, че България е лидер в ЕС по основни макроикономически индикатори – икономически растеж, държавен дълг, дефицит, добавена стойност, коефициент на безработицата и т.н. Обаче в същото време всички онези показатели, които не регистрираме, са социални - риск от социално изключване, интеграция на малцинствата, и т.н“, допълни Костов.

Явно българите произвеждат, но преразпределянето между труда и капитала все още не се осъществява по начин, който да достига тази добавена стойност за всички, коментира икономистът.

Какво е решението? 

Вижте на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е средна класа ? Притежател на панелка с 2000 лева заплата, никавки преспективи, никакъв отзвук в обществотом който е с една идея по-добре, от стандартния бачкатор ...
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то в България такава няма. Разни програмисти и мениджъри вземащи няколко хиляди лева отговарят на разбирането за средна класа - т.е. хора, които не се стискат всеки месец до заплата. Такива трябва да са поне милион, за да сформират средна класа. И това не е само тук. В цял свят, благодарение на майймунизирането със същества от майната си стана така.
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От близо 10г. в световната преса се пише за изчезването на средната класа в световен мащаб, а ние едва сега видяхме това. На капиталистите не им трябва средна класа, а почти роби работници, със социална мобилност и знания на английски за по-лесно манипулиране и експлоатиране. Тези роби трябва да се манипулират толкова много, че "да обичат своето робство", както казва Олдъс Хъксли. Жалко за днешните младежи.
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
Бая ще трябва да се понапънат КНСБ за да се справим с тези мутро-мафиоти които грабят народа
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
До АнархияТи добре че поне 710 взимаш,ами аз до скоро получавах по 500 лева чисто и 50 ваучера за храна.С тях издържах студент.Реално работих на 12 часови смени в производство на части за автомобили в една чешка фирма....И това беше така повече от две години...Още да ти обяснявам ли?
55
5
 
3
 
! Отговори
Перко преди 5 години
При соца най-мразените в едно предприятие бяха партийния секретар и профпредседателя. Те живееха на гърба на работниците и им тровеха живота
54
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анархия 56Ами кой ти пречи да ходиш на море?И сега има квартири за по 10 лв на вечер.70 лв за седмица.Сложи още 80 лв за превоз.И още 250 лв за храна.100 лв за други разходи.С 500 лв ще изкараш не по-лощо от времето ,когато си ходил.
53
0
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Експерт (икономист) от КНСБ ...Това става за виц на деня
52
6
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Българската средна класа е васалната пружина в механизма и в системата, която трябва да мачка българския народ и да го брули като бръшнян чувал!!!Каква полза има българското общество от разни алчни доктори, търговци-търгаши,адвокати-кожодери,частници-*** , които се самоопределят като средна класа????Абсолютно никаква!!!Агент Ааарън Шолохан!ЦРУ!!!!
51
2
 
12
 
! Отговори
Анархия преди 5 години
По времето на соца ходехме с жената ,всяка година на море,а от 28 години не съм го вижал как изглежда.Аз съм ел. техник с 710 лв. заплата ,без спестявания и доходите ми стигат за плащане на ток,вода,общи сметки,данъци,парно,храна и лекарства.Като заплатата ми свършва след две седмици ,като са ми я превели.Аз по онова време живеех добре и не ми липсваше нищо ,а и законите се спазваха,а сега това не е демокрация ,а мутренска анархия.
50
4
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
А защо комунистите, партийни секретари и червени другари първи се отрекоха от Маркс и Енгелс, и станаха едри капиталисти!!!Предадоха комунизма, предадоха най-светлите човешки ценности за свобода, равенство и братство , и станаха богопомазани пехливани и обирджии???Агент Коуди Симпсън!ЦРУ!!!
49
0
 
6
 
! Отговори
Айде моля преди 5 години
Само дрънкане и нищо не се прави!
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите бяха най-прави, като се опитаха и създадоха безкласово общество. Въпросът е: защо трябва да има класи?
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичкото средна класа, дето не е от герб може и да изчезне. Не забравяйте кои са двата университета на Управляващия!
46
7
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Средната класа са еснафите егоисти, които искат да живеят само за себе си свободно!!!Истинският напредък се дължи на работниците , откривателите и предприемчивите едри капиталисти!!!Агент Ранди Патерсън!ЦРУ!!!
45
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 48Толкова бяха"качествени" тези зъболекари,че всеки пломбиран зъб тогава после ми падаше.По болниците нямаха елементарна апаратура.
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко! Както е тръгнало, в България ще изчезне класовото неравенство, поради затриване на популацията. От БаН казаха, че след 50 години....
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви бедни е имало,нямаше такова нещо.Имахме лекар и сестра във всяко училище,дет градини,мед.пунктове по Черноморието,във всеки завод лекарски кабинети,а сега дори такива елементарни неща липсват.И всичко това,заедно с медицинските материали - БЕЗПЛАТНО!
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКакви бедни е имало,нямаше такова нещо.Имахме лекар и сестра във всяко училище,дет градини,мед.пунктове по Черноморието,във всеки завод лекарски кабинети,а сега дори такива елементарни неща липсват.
41
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 44Точно пък за тока недей да говориш.Щото имаше режим.И ако се отопляваш на ток е много"приятно"зимата.Особено пък ако имаш бебе.