България - сред страните с най-ниска средна продължителност на живота в ЕС

Най-дълго в България живеят хората в областите София и Кърджали
11 май 2018 13:37, Бойчо Попов
30
България - сред страните с най-ниска средна продължителност на живота в ЕС
снимка: Pixabay

 Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2015 - 2017 г., е 74,8 години, като спрямо предходния период (2014 - 2016 г.) тя се увеличава с 0,1 години, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

България заедно с Латвия и Литва (74,9 години) е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз, а с най-висока са Испания (83,5) и Италия (83,4 години).

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

Средната продължителност на живота при мъжете е 71, години, докато при жените е със 7,1 години по-висока – 78,4 години.

За периода между 2007 и 2017 г. увеличението при мъжете е с 2 години, а при жените - с 2,1 години.

Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2,8 години по-висока (75,6 години) отколкото на населението в селата (72,8 години).

Спрямо 2007 г. за населението в градовете увеличението е с 2,6 години, а за населението в селата е с 1,3 години.

Вижте целия анализ в Investor.bg!

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
8
 
! Отговори
Манипулацията преди 5 години
Истинската средна продължителност на живота е средната възраст на починалите през съответния период български граждани. Например, през 2017 средната продължителност на живота в България е била 69 години, при мъжете 66 години, а при жените 72 години.Очакваната средна е нещо съвсем друго и почива на предположения колко ще живеят сегашните живи български граждани, вкл. и най-малките деца.
7
2
 
5
 
! Отговори
Манипулацията преди 5 години
ОЧАКВАНАТА средна продължителност на предстоящия живот ОБЩО ЗА НАСЕЛЕНИЕТО на страната, изчислена за периода 2015 - 2017 г., е 74,8 години, Средната (ОЧАКВАНА) продължителност на живота при мъжете е 71, години, докато при жените е със 7,1 години по-висока 78,4 години.* От доста време ни манипулират с тази очаквана средна продължителнсот на живота, с която подменят средната продължителност на живота в България. В очакваната са и току-що родените бебета, което вдига средната с доста години
6
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 5 години
Драги ми от ДНЕС БГ,с такива заглавия обиждате слънцето наше,то по-цял ден тръби,че сме най-добри,в икономически разтеж,в борбата с контрабандите и т.н.,и вие,му подливате вода.но днес президента на Франция го върна в пътя.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видими резултати.ГРОБ.
4
3
 
13
 
! Отговори
BezEmotsia преди 5 години
НИЩО НОВО В КЛАСАЦИЯТА. НА ТОВА МЯСТО БЯХМЕ МИНАЛОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ, ПО-МИНАЛОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ И ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАЗАД. НО ПОЛОЖИТЕЛНОТО Е, ЧЕ ИМА РЪСТ НА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТ И ТО НЕ Е С МАЛКО.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига мрънкали! Оглавяваме всички класации и пак недоволни!
2
3
 
33
 
! Отговори
Защо ли? преди 5 години
Онзи ден писаха,че жена е починала,защото не е имала 10 000 лв да си плати лечението,а не е само тя....Претрепваш се от работа от сутрин до вечер и накрая пак не можеш да спиш понеже мисълта как ще си платиш сметките,как да изкараш до следваща заплата не ти дават мира.Лишаваш се от елементарни необходими неща и храни и т.н....Защо ли сме с най-ниска средна продължителност на живота?
1
3
 
33
 
! Отговори
Клара преди 5 години
Още един повод за национална гордост.