Млади българи обявяват края на прехода с кампания

Кампанията не цели заличаване на историческата памет
29 май 2018 16:23, Екип на Bloomberg
27
Млади българи обявяват края на прехода с кампания
Снимка: Pixabay

Маловажните теми от миналото, с които обществото все още живее, са в две основни насоки – носталгията по социализма и „ловът на вещици“ от страна на десницата за това кой е бил в структури като ДС. Това каза Калоян Буковски, член на УС на сдружението на младите българи в чужбина "Милениум клуб България", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Организацията обяви кампанията си „Краят на прехода“.

„Може би маловажните теми, с които обществото живее, са в две основни насоки. Залитането по носталгия към социалистическия период в България, който е признат за неуспешен. Има разделение в разбирането на населението за него, но на практика е обявен за такъв и ние трябва да извлечем нужните поуки. От другата страна имаме един „лов на вещици“ от страна на дясното, за които сякаш по-интересното е кой е бил в определени структури – ДС или подобни, а не толкова как да продължим напред“.

По думите на госта кампанията не цели заличаване на историческата памет.

"Краят (на прехода) не означава забрава, а да се помирим с неща, които са безвъзвратно загубени или не могат да бъдат по никакъв начин променени спрямо бъдещия поглед. Целта е да насочим поглед към бъдещите стратегически цели, базирани и аргументирани изцяло на настоящата позиция, взимайки си поуки от миналото. В крайна сметка това е една позиция, която е широко разпространена в западния свят и там няколко поколения са изграждали висок жизнен стандарт“.

Преди няколко дни беше обявен първият победител от стипендията „Милениум“ в размер на 13 хиляди лева, събрани от благотворителност. Те ще отидат в помощ на студент, който ще следва компютърни науки в Кембридж .

„Казва се Иван Иванов и сме много щастливи, защото се надяваме това да е началото на една традиция“.

По повод продължаването на образованието на българи в чужбина Калоян Буковски каза:

„Когато един представител на една от т.нар. по-елитни гимназии в България отиде да следва висше образование в западна образователна система, началният старт е много различен и той е в наша полза. Защото при изграждането на обща култура, на високо ниво на интелигентност и като цяло дори в специалните предмети ние ги превъзхождаме“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Гестапо преди 10 месеца
Прехода какъв е тоя преход 30 годишен???
Той може и да е свършил обаче какви са резултатите?? Видимии... Хората са алчни за правдата този преход имаше и ще има тежки последствия които не се знае в какво ще избият хиляди хора измамени и ограбени... Незнайни хора станаха толкова богати че дори не си знаят парите..... Ужас отвсякъде този преход ни зароби за 100 години напред...
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докато има Бсп и прехода е в ход.
Края на прехода ще доде като си иде Бсп в небитието.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
КРАЯТ НА ПРЕХОДА ЩЕ ДОЙДЕ КОГАТО БОРИСОВ СИ ТРЪГНЕ ОТ ВЛАСТТА. ТОЙ Е ПРОГНИЛА ОТЛОМКА ОТ МИНАЛОТО И Е ГОЛЯМА СПИРАЧКА ЗА ПРОГРЕСА С НЕГОВИТЕ МЕРАЦИ ЗА ЕДНОЛИЧНО УПРАВЛЕНИЕ.
23
1
 
3
 
! Отговори
Куно Пенев преди 10 месеца
До безпартиен

Оди да си лустрираш дедовия! Заради такива готованци като тебе, дето все чекате некой да ви напраи лустрация наготово, държавата от 30 години е в калта и сега се чудим как да я измъкнем от там.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Криминалният преход рано или късно,ще създаде тепърва ново партизанско движение!Няма,как благата да са в една шепа хора,а другите да мизерстват... А и при ударно увеличаващият се етнос на индусите...Просто не ми се мисли...
21
5
 
2
 
! Отговори
безпартиен преди 10 месеца
На тези активисти дали има поне един на когото дядо или друг роднина е било съден от "народен съд" през 1944,интернирани или с конфискувано "в името на народа имущество",със забрана за продължаване на образованието?Всичко свързано с лустрация без да има изричен закон за нея от 1944 до 1989?Мисля,че няма такъв,а само свързани с различни нива на БКП,БЗНС,ДКМС или ДС номенклатурни кадри.Значи според тя битият си е бит а е...я си е е...н?Нагло!!!
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не бъркайте герберстите с българи, защото те са продажни безродници.
Също като идолите им ББ и ЦЦ.
19
1
 
11
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 10 месеца
Преходът така и не започна,само грабежа е факт,при това организиран и добре режисиран
18
2
 
10
 
! Отговори
Хм преди 10 месеца
Не знам дали може да се обяви краят на прехода,ама както е тръгнало много скоро(20г. макс) ще се обяви края на България...3млн.българи(2 от които пенсионери),3млн. ци*ани и 1млн.турци-това вече не е България!
17
1
 
12
 
! Отговори
42 преди 10 месеца
Преходът свърши. След него българи не останаха. А пък тези в чужбина с тези си инициативи ми приличат на тил по време на война.Една шепа се сражаваме реално, а те стоят далеч и само дават акъли и си мислят, че нещо зависи от тях. А накрая може да оберат и войнската слава, защото да си в чужбина е нещо много важно.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То нямаше преход. Просто един ден имаше "социализъюЪмЪ"* а на другия имахме това, което си имаме и днес :)
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво на ГЕРБокомсомолците.
Едно време бащите им също бяха партийни членове.
14
3
 
9
 
! Отговори
спецът преди 10 месеца
Преходът свърши при управлението на НДСВ. Тогава завърши приватизацията на по-важните държавни компании, започнала при Костов, а преди това блокирана от Виденов. На последния затова му спретнаха майдан и американци, и руснаци.

Сегашното политико-икономическо състояние на страната е перманентно за съжаление.
13
1
 
13
 
! Отговори
Цинобър преди 10 месеца
80% от българите изобщо нямат представа как се живее без шуробаджанащина и без далавери. Свят, в който няма връзкарство, кражби и мошенничество е кошмар за тях. Сега като им спрете "прехода", все едно сте им спряли въздуха и водата.
12
7
 
6
 
! Отговори
Куно Пенев преди 10 месеца
'начи, който иска да си живее у преход, нема проблем. Само да не цвили у публичното пространство за комунисти и демократи, за САЩ и Русия, че нормалните ора страшно се нервим некой кат ни говори за разни конспирации отпреди 30 години. За мене примерно, прехода свърши през 2003 г. когат се дипломирах и си намерих хубава работа по специалността у една готина фирма. Оттогава съм сменил 4 фирмим но все си бачкам по специалността, повишавам си квалификацията и ми се дига заплатата.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прехода свърши. От едно по-справедливо и непрестъпно общество, днес имаме следните достижения:
1. Националното богатство на България е разграбено от шепа олигарси.
2. Имаме си мафиотска обвързаност между партия, държава и олигархобизнес.
3. По медийна свобода сме на опашката на света - 111 място.
4. Изборите се печелят с пари, медии и влияние.
5. Конституцията е системно погазена, тоест правата на българските граждани.
6. Подземните богатства са харизани на западни олигарси и българските лакеи.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прехода никога не е свършвал и няма да свърши, докато във властта има политици свързани по какъвто и да е начин със социализма, ако ще и охрана на Тодор Живков да са били... Самонарекли са се демократи за по-удобно и раздават шуробаджанащина....
9
12
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 10 месеца
До Анонимен

Причината да сте най- бедни в ЕС сте самите вие. Лицемерни, злобни и завистливи интриганти. Възпитавани сте, че нещата не стават с труд и умения, а с подкупи и улслуги "аз на тебе, ти на мене". Кой ви е виновен, че само в супермаркета не сте готови да дадете рушвет, бе палячовци? Така са правили вашите родители, така са ви възпитали и вас, така и вие възпитавате децата си.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Децата на комунистическата ДС и на номенклатурата на БКП- БСП след като завършиха на запад с откраднатите от държавата пари , тържествено съобщават на народонаселението че са доволни от разбойническия преход през които на тях нищо не им е липсвало и да го ду хат .
Няма друга такава държава която да не извърши лустрация и за това тези ни се подиграват, а и това е причината да сме най бедни в ЕС.
Как не ги е срам!!??
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
няма преход... ...има погром...