Млади българи обявяват края на прехода с кампания

Кампанията не цели заличаване на историческата памет
29 май 2018 16:23, Екип на Bloomberg
27
Млади българи обявяват края на прехода с кампания
Снимка: Pixabay

Маловажните теми от миналото, с които обществото все още живее, са в две основни насоки – носталгията по социализма и „ловът на вещици“ от страна на десницата за това кой е бил в структури като ДС. Това каза Калоян Буковски, член на УС на сдружението на младите българи в чужбина "Милениум клуб България", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Организацията обяви кампанията си „Краят на прехода“.

„Може би маловажните теми, с които обществото живее, са в две основни насоки. Залитането по носталгия към социалистическия период в България, който е признат за неуспешен. Има разделение в разбирането на населението за него, но на практика е обявен за такъв и ние трябва да извлечем нужните поуки. От другата страна имаме един „лов на вещици“ от страна на дясното, за които сякаш по-интересното е кой е бил в определени структури – ДС или подобни, а не толкова как да продължим напред“.

По думите на госта кампанията не цели заличаване на историческата памет.

"Краят (на прехода) не означава забрава, а да се помирим с неща, които са безвъзвратно загубени или не могат да бъдат по никакъв начин променени спрямо бъдещия поглед. Целта е да насочим поглед към бъдещите стратегически цели, базирани и аргументирани изцяло на настоящата позиция, взимайки си поуки от миналото. В крайна сметка това е една позиция, която е широко разпространена в западния свят и там няколко поколения са изграждали висок жизнен стандарт“.

Преди няколко дни беше обявен първият победител от стипендията „Милениум“ в размер на 13 хиляди лева, събрани от благотворителност. Те ще отидат в помощ на студент, който ще следва компютърни науки в Кембридж .

„Казва се Иван Иванов и сме много щастливи, защото се надяваме това да е началото на една традиция“.

По повод продължаването на образованието на българи в чужбина Калоян Буковски каза:

„Когато един представител на една от т.нар. по-елитни гимназии в България отиде да следва висше образование в западна образователна система, началният старт е много различен и той е в наша полза. Защото при изграждането на обща култура, на високо ниво на интелигентност и като цяло дори в специалните предмети ние ги превъзхождаме“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато има Бсп и прехода е в ход.Края на прехода ще доде като си иде Бсп в небитието.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КРАЯТ НА ПРЕХОДА ЩЕ ДОЙДЕ КОГАТО БОРИСОВ СИ ТРЪГНЕ ОТ ВЛАСТТА. ТОЙ Е ПРОГНИЛА ОТЛОМКА ОТ МИНАЛОТО И Е ГОЛЯМА СПИРАЧКА ЗА ПРОГРЕСА С НЕГОВИТЕ МЕРАЦИ ЗА ЕДНОЛИЧНО УПРАВЛЕНИЕ.
20
1
 
5
 
! Отговори
Куно Пенев преди 5 години
До безпартиенОди да си лустрираш дедовия! Заради такива готованци като тебе, дето все чекате некой да ви напраи лустрация наготово, държавата от 30 години е в калта и сега се чудим как да я измъкнем от там.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Криминалният преход рано или късно,ще създаде тепърва ново партизанско движение!Няма,как благата да са в една шепа хора,а другите да мизерстват... А и при ударно увеличаващият се етнос на индусите...Просто не ми се мисли...
18
5
 
4
 
! Отговори
безпартиен преди 5 години
На тези активисти дали има поне един на когото дядо или друг роднина е било съден от "народен съд" през 1944,интернирани или с конфискувано "в името на народа имущество",със забрана за продължаване на образованието?Всичко свързано с лустрация без да има изричен закон за нея от 1944 до 1989?Мисля,че няма такъв,а само свързани с различни нива на БКП,БЗНС,ДКМС или ДС номенклатурни кадри.Значи според тя битият си е бит а е...я си е е...н?Нагло!!!
17
1
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Преходът така и не започна,само грабежа е факт,при това организиран и добре режисиран
16
2
 
12
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Не знам дали може да се обяви краят на прехода,ама както е тръгнало много скоро(20г. макс) ще се обяви края на България...3млн.българи(2 от които пенсионери),3млн. ци*ани и 1млн.турци-това вече не е България!
15
1
 
14
 
! Отговори
42 преди 5 години
Преходът свърши. След него българи не останаха. А пък тези в чужбина с тези си инициативи ми приличат на тил по време на война.Една шепа се сражаваме реално, а те стоят далеч и само дават акъли и си мислят, че нещо зависи от тях. А накрая може да оберат и войнската слава, защото да си в чужбина е нещо много важно.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То нямаше преход. Просто един ден имаше "социализъюЪмЪ"* а на другия имахме това, което си имаме и днес :)
13
3
 
11
 
! Отговори
спецът преди 5 години
Преходът свърши при управлението на НДСВ. Тогава завърши приватизацията на по-важните държавни компании, започнала при Костов, а преди това блокирана от Виденов. На последния затова му спретнаха майдан и американци, и руснаци. Сегашното политико-икономическо състояние на страната е перманентно за съжаление.
12
1
 
15
 
! Отговори
Цинобър преди 5 години
80% от българите изобщо нямат представа как се живее без шуробаджанащина и без далавери. Свят, в който няма връзкарство, кражби и мошенничество е кошмар за тях. Сега като им спрете "прехода", все едно сте им спряли въздуха и водата.
11
7
 
8
 
! Отговори
Куно Пенев преди 5 години
'начи, който иска да си живее у преход, нема проблем. Само да не цвили у публичното пространство за комунисти и демократи, за САЩ и Русия, че нормалните ора страшно се нервим некой кат ни говори за разни конспирации отпреди 30 години. За мене примерно, прехода свърши през 2003 г. когат се дипломирах и си намерих хубава работа по специалността у една готина фирма. Оттогава съм сменил 4 фирмим но все си бачкам по специалността, повишавам си квалификацията и ми се дига заплатата.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прехода свърши. От едно по-справедливо и непрестъпно общество, днес имаме следните достижения:1. Националното богатство на България е разграбено от шепа олигарси.2. Имаме си мафиотска обвързаност между партия, държава и олигархобизнес.3. По медийна свобода сме на опашката на света - 111 място.4. Изборите се печелят с пари, медии и влияние.5. Конституцията е системно погазена, тоест правата на българските граждани.6. Подземните богатства са харизани на западни олигарси и българските лакеи.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прехода никога не е свършвал и няма да свърши, докато във властта има политици свързани по какъвто и да е начин със социализма, ако ще и охрана на Тодор Живков да са били... Самонарекли са се демократи за по-удобно и раздават шуробаджанащина....
8
12
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До АнонименПричината да сте най- бедни в ЕС сте самите вие. Лицемерни, злобни и завистливи интриганти. Възпитавани сте, че нещата не стават с труд и умения, а с подкупи и улслуги "аз на тебе, ти на мене". Кой ви е виновен, че само в супермаркета не сте готови да дадете рушвет, бе палячовци? Така са правили вашите родители, така са ви възпитали и вас, така и вие възпитавате децата си.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата на комунистическата ДС и на номенклатурата на БКП- БСП след като завършиха на запад с откраднатите от държавата пари , тържествено съобщават на народонаселението че са доволни от разбойническия преход през които на тях нищо не им е липсвало и да го ду хат .Няма друга такава държава която да не извърши лустрация и за това тези ни се подиграват, а и това е причината да сме най бедни в ЕС.Как не ги е срам!!??
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕХОДЪТ ЩЕ ЗАВЪРШИ, КОГАТО ВСИЧКИ ОЛИГАРСИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО- ИМА НОВ ЗАКОН НОВО ЗВЕНО АНТИМАФИЯ- ИСКАМЕ СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ ОГРАБЕНИ ВЛОЖИТЕЛИ- МНОГО ОТ ТЯХ СИ СЛОЖИХА ВЪЖЕТО ИЛИ ПОЛЕТЯХА, ВСИЧКИ С ИМОТИ И ФИРМИ С НЕДОКАЗАН ПРОИЗХОД В ЗАТВОРА.
5
1
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
кои ще поеме отговорност за неуспелия преход за кражбите и разрухата
4
6
 
24
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Това е малко неуместно тия българи, които бягат от България и на практика нямат реална представлява какво в същност се случва в страната да обявяват каквото и да било по тая тема.. Та, било то млади или стари..
3
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми то за Герберунгелите прехода свърши. Всички са около масата и делят баницата. И смятат, че са хванали господа за шлифера.А народа да го д.ха.