Млади българи обявяват края на прехода с кампания

Кампанията не цели заличаване на историческата памет
29 май 2018 16:23, Екип на Bloomberg
27
Млади българи обявяват края на прехода с кампания
Снимка: Pixabay

Маловажните теми от миналото, с които обществото все още живее, са в две основни насоки – носталгията по социализма и „ловът на вещици“ от страна на десницата за това кой е бил в структури като ДС. Това каза Калоян Буковски, член на УС на сдружението на младите българи в чужбина "Милениум клуб България", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Организацията обяви кампанията си „Краят на прехода“.

„Може би маловажните теми, с които обществото живее, са в две основни насоки. Залитането по носталгия към социалистическия период в България, който е признат за неуспешен. Има разделение в разбирането на населението за него, но на практика е обявен за такъв и ние трябва да извлечем нужните поуки. От другата страна имаме един „лов на вещици“ от страна на дясното, за които сякаш по-интересното е кой е бил в определени структури – ДС или подобни, а не толкова как да продължим напред“.

По думите на госта кампанията не цели заличаване на историческата памет.

"Краят (на прехода) не означава забрава, а да се помирим с неща, които са безвъзвратно загубени или не могат да бъдат по никакъв начин променени спрямо бъдещия поглед. Целта е да насочим поглед към бъдещите стратегически цели, базирани и аргументирани изцяло на настоящата позиция, взимайки си поуки от миналото. В крайна сметка това е една позиция, която е широко разпространена в западния свят и там няколко поколения са изграждали висок жизнен стандарт“.

Преди няколко дни беше обявен първият победител от стипендията „Милениум“ в размер на 13 хиляди лева, събрани от благотворителност. Те ще отидат в помощ на студент, който ще следва компютърни науки в Кембридж .

„Казва се Иван Иванов и сме много щастливи, защото се надяваме това да е началото на една традиция“.

По повод продължаването на образованието на българи в чужбина Калоян Буковски каза:

„Когато един представител на една от т.нар. по-елитни гимназии в България отиде да следва висше образование в западна образователна система, началният старт е много различен и той е в наша полза. Защото при изграждането на обща култура, на високо ниво на интелигентност и като цяло дори в специалните предмети ние ги превъзхождаме“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужас
1
10
 
20
 
! Отговори
Уточнение преди 5 години
Това не са `млади българи`, а млади герберасти.