Как новият пенсионен продукт на ЕС ще промени трудовия пазар?

Регламентът ще бъде гласуван до края на 2018 година и до две години след това ще бъде въведен
31 май 2018 12:52, Бойчо Попов
9
Как новият пенсионен продукт на ЕС ще промени трудовия пазар?
снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

Кога в Европейския съюз (ЕС) ще бъде въведен общ пенсионен продукт (PEPP) и как появата му ще промени пазара – това обсъждаха участниците в международната конференция “Общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване - регламент, ефекти и проблеми“, организирана от ВУЗФ и Investor.bg.  

„Решенията за създаване на общ пенсионен личен продукт искат хоризонт от 30 – 40 години. Надявам се дискусиите да имат добавена стойност и да се създаде унифициран пенсионен продукт за ЕС, който да предлага държавна гаранция, но да има и лична инициатива“, каза вицепремиерът Валери Симеонов при откриването на форума. 

Според доц. Хасан Адемов, председател на социалната комисия в парламента, предложеният пенсионен продукт има много общо с българския модел на доброволните пенсионни фондове, който развиваме през последните 24 години.

Очаква се с регламента на Европейската комисия (ЕК) за PEPP да се създаде единен пазар за лично пенсионно осигуряване, което обаче има и социална цена и връзка с инвестициите в ЕС, каза Адемов.

Той посочи, че с осигуряването на трансгранично движение ще се реши проблемът с фрагментирания пазар на пенсионни продукти, а физическите лица ще получат прозрачни и опростени правила.

Адемов коментира, че консултациите, които се правят от година насам, засягат фазата на натрупване, на изплащане, данъчните облекчения, формите на информация, прехвърлянето на партиди. По думите му има много трудности пред въвеждането на PEPP, защото осигурителното законодателство е различно за всяка държава членка.

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова заяви, че предложението за паневропейски пенсионен продукт цели да се създадат силни капиталови пазари. По думите й европейският потребител ще получи конкурентен продукт.

Тя напомни, че предизвикателство ще бъде доходността. Очаква се таксите да бъдат ниски и да снижат цените на услугите, които предлагат националните пенсионни фондове.

Председателят на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване  (EIOPA) Габриел Бернардино заяви, че PEPP е необходим, защото само 27% от европейците от 25 до 75 години имат лични пенсионни продукти с дългосрочен хоризонт. Затова неговата организация е развила предложението на ЕК за създаването на пенсионен продукт, който ще допринесе за развитието на пазара.Hidden Field

Бернардино подчерта, че по този начин ще се стимулират спестяванията и ще се осигури растежът на европейските пазари.

Европейците ще получат прозрачен, ефикасен и ефективен продукт, ще могат да сменят доставчиците и да пренасят спестяванията си в Европа, което ще направи и по-гъвкав трудовия пазар.

Ще бъде създаден европейския пенсионен паспорт по определени стандарти. EIOPA ще отговаря за сертифицирането на пенсионните продукти в ЕС и ще гарантира стандарта на продуктите.

EIOPA предлага всяка година да се публикуват доклади за  PEPP, от които да се вижда какви ангажименти са поели институциите, които доставят услугите, което ще помогне на потребителите да направят информиран избор.

Пропастта между различните страни в ЕС нараства заради разликата в доходите, каза той. „И след 30 години може да избухне бомба със закъснител, затова трябва да даваме дългосрочни решения“, предупреди Бернардино.

Според него PEPP не е „сребърният куршум“, който да отговори на този риск, но е финансов инструмент, който ще осигури по-устойчиви пенсии в Европа.

Натали Берже, началник отдел „Застраховане и пенсии в ГД „Финансова стабилност, финансови услуги и Съюз на капиталовите пазари“ в ЕК, каза, че това е първата конференция в Европа по темата за рамката на PEPP.

Продуктът е набор от инструменти, който задава рамката на доставчиците, които имат интерес да навлязат на пазара, който сега е много фрагментиран, допълни тя.

Евродепутатът София инт Велд заяви във видео обръщение, че ще се предлагат повече от пет пенсионни продукта в ЕС, но един от тях ще е най-масов, нещо като „конфекция“, а другите четири ще са по-сложни.

Тя обяви, че регламентът ще бъде гласуван до края на 2018 година, а през следващите две години трябва да бъде въведен. Най-голямо предизвикателство според нея ще са различните данъчни системи в ЕС.

Джъстин Рей, заместник ръководител на отдел „Политики“ в EIOPA, каза, че пенсионният продукт ще върви успоредно с националните пенсионни продукти и няма да влезе в конкуренция с тях.

Трябва да има връзка между натрупването и изплащането, каза експертът. Той смята, че от ключово значение ще бъде доверието на европейските потребители, тъй като продуктът е свързан с дългосрочни пенсионни перспективи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5 А едно Наднационално,спекулативно обезценяване на ойрото или една кризичка,като преди 10 години,как би ти подействала? Още повече,че в съвременния свят,където виртуалните пари изместват реалните това може лесно да се изрежисира и изиграе?
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тази новина терминът "продукт" е използван 19 пъти, а продукт на български означава нещо съвсем друго, различно от темата на новината и прави новината напълно объркваща. Писна ми от използването на продукт за щяло и нещяло.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсионен ПРОДУКТ. Продуктът яде ли, пие ли се, облича ли се или е някаква бяла или черна техника? Защо не използват български термини?
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята е супер, дано реализацията да е още по-супер. Въпреки, че в БГ сме на схемата на общия кюп, от който всеки гледа да източи без да е внасял, истината е в личните пенсионни сметки.Всеки човек още от най-ранна трудова възраст трябва да започва да си спестява за пенсия и да си носи сам отговорност за старините. Общ, наднационален ЕС продукт (фонд) ще е нещо прекрасно, тъй като гаранциите за спестителите ще са наднационални.
4
2
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
"Ще ,ще може би ще харесате ..Ще усвоим едни пари ,и това е.Прах в очите" Добре де, БКП/БСП като беше 10 г. на власт, вече вдигна минималната заплата на 2000 лв., мин. пенсия на 1000 лв. и помощите за хора с увреждания на 1000 лв. Какво искате повече, че все мрънкате? Все сте недоволни!!! Сега ще се надгражда над този минимум, който Партията-майка осигури на хората.
3
11
 
2
 
! Отговори
фсгб преди 5 години
поредна мушенгия?
2
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изцяло нова схема понци стават все по изобретателни. Ше развива капиталовия пазар! Точно като сащ, пенсията на борсата и пенсията изчезва при криза. Хаоса в ес ще стане още по голям! Явява се дефакто наднационален фонд в който всеки ще внася,той ше инвестира в евро печатницата, която ще дава пари но не на всички, а на западна европа. Т.е. С българските вноски ще се купуват немски и френски облигации и държавни и частни, пак намериха начин да ни ограбват, парите все да текат на запад!!!
1
12
 
6
 
! Отговори
468 преди 5 години
Ще ,ще може би ще харесате ..Ще усвоим едни пари ,и това е.Прах в очите