КЕВР поряза Булгаргаз за ръст на газта

Тя ще поскъпне, но не с поискания от дружеството размер
15 юни 2018 14:52, Бойчо Попов
18
КЕВР поряза Булгаргаз за ръст на газта
снимка: Pixabay

Цената на природния газ ще се повиши от 1 юли, но не в размера, поискан от "Булгаргаз". Това става ясно от доклад на работна група към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Експертите се съгласяват с изчисленията на газовата компания, но намират надвзет приход от минали периоди и поскъпването няма да бъде толкова шоково.

На 8 юни от "Булгаргаз" подадоха заявление за утвърждаване на цена от 427,12 лева за 1000 куб. метра природен газ за третото тримесечие. Това представлява ръст от 18,05% спрямо цената днес (361,82 лева). В нея те е не включена цената за пренос, достъп, акциз и ДДС.

От КЕВР обаче изчисляват, че цената през третото тримесечие трябва да бъде 400,95 лева за 1000 куб. метра.

През второто тримесечие енергийният регулатор също коригира цената на "Булгаргаз", мотивирайки се с надвзети приходи. Тогава компанията поиска повишение на цената от малко под 5%, а получи увеличение от 2,6 на сто. От изчисленията на КЕВР тогава беше видно, че през 2017 година има 18 млн. лева надвзет приход, а отрицателната корекция от 1 април беше в размер на 5,2 млн. лева.

"Булгаргаз" мотивира исканото поскъпване от 1 юли с очакваните по-високи цени на алтернативните горива на световните пазари - съответно с 11% на мазута и с 11,56% на газьола, което ще доведе до повишаване на доставните цени от "Газпром Експорт" с около 11,5%, съгласно договорките.

В същото време с малко над 3% се повишава и стойността на щатския долар на валутните пазари.

От доклада на работната група са заличени данните за задълженията на "Булгаргаз", размерът на транзитните такси през Румъния, количествата, които ще бъдат нагнетени в хранилището в Чирен, както и друга чувствителна търговска информация. От подаденото заявление обаче става ясно, че разходите, които общественият доставчик ще направи за доставка на газ до своите клиенти през следващите три месеца, възлизат на почти 208 млн. лева.

Цената на природния газ ще бъде обсъдена на заседание на енергийния регулатор по-късно през този месец и ще влезе в сила от 1 юли. При очакваното повишение КЕВР ще направи корекция и на цените на парното и топлата вода, както и на електроенергията, произвеждана по комбиниран способ от топлофикациите.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ехееее по-малко,но от сърце. До кога бе Българино ще търпиш тази гавра? Може би нови 500 години.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"КЕВР поряза Булгаргаз за ръст на газта"......Едно заглавие не можете да напишете, кой ви плаща за мърлящината?
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цената на газът трябваше да падне, а не да се вдигне с почти 11%. Иначе номерът с искането на двойно по-високо повишение на цената, отколкото ще получат вече се изтърка. В случая Българка са очаквали 9% повишение на цената, при поискано 18%, а получават 11% повишение.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СВРЪХ ЛЪЖЦИ!!!С РУСИЯ СЕ ДОГОВАРЯТ ПО-ЕВТИНИ ЦЕНИ НА ГАЗА А ТЕ ГО ВДИГАТ :DНЕКА МУ Е НА НАРОДА АЗ ЗА БУДА НЕ ГЛАСУВАХ НА ПОСЛЕДНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ОТДАВНА СЕ ВИДЯ КАКЪВ Е!
10
0
 
12
 
! Отговори
Овчар преди 5 години
Сценарии тип добро и лошо ченге все още минават безпроблемно по тези географски ширини.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година Булгаргаз предложи на КЕВР цената на газа да поевтинее със 7,29 %, заради по-етиния газ от Газпром, обаче КЕВР реши да запази същата цена "тъй като изменението на цената на природния газ не било голямо".
8
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Повишението на цените е поискано от активния любовник на самозвания "инж." Иван Иванов.
7
0
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Бреййй, тия от КЕВР са много строги и справедливи?!? Да ги наградят всички с орден "Стара планина", я как ни бранят от изедниците!!! Пълен цирк!!!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който се грее на братската дружба да плаща...моята къща е с термопомпа, а на покрива - фотоволтаечни панели !
5
0
 
24
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Трябва им 10 %, но искат 20%, за да си получат 10%. За толкова глупави ли ни смятате? Всички вие сте от отбора на мафията и сте срещу народа? Така ще увеличавате тока и на Гинка, като вземе ЧЕЗ.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мухобоико ти си срам и позор време е българина да те измете заедно с партньорите ти като паричен фонд и тем подобни
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми на газът. Скоро се махам от *** София и Топлофикацята с газ да я плаща друг балък.
2
0
 
20
 
! Отговори
Как не им омръзна! преди 5 години
Един и същи цирк за пред простичкият БЪЛГАРИН:Те искат 50 % КЕВР не им ги приема и казва само 25% и какво пак има увеличение и замазване на очите на хората.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи искат поскъпване поради "очакване" на по-високи цени. Дали обаче очакването се е оправдало не е важно, важното е да повишим цените, защото ни се струва че и световните ще се повишат. И защото шатския долар се бил покачил с 3%. А когато падна с 5% вие поискахте ли сваляне на цените? Мошеници!