Бездимните цигари: Лобизъм или здраве?

Може ли да се ограничи тютюнопушенето само с висока цена?
19 юли 2018 09:30,
22

Акцизът на бездимните цигари скача от 1 октомври. Една кутия, която в момента струва 5,50 лв. по всяка вероятност ще се увеличи с лев. В контекста на приетите промени, Световната здравна организация е изпратила писмо до министерството на здравеопазването, в което се цитира изследване, според което бездимните цигари са също толкова вредни колкото конвенционалните.

Още по темата

 
Д-р Маша Гаврилова от Сдружение "Без дим" смята, че мярката е правилна, защото така продуктите стават по-скъпи и недостъпни за повече хора, което от своя страна ограничава потреблението на тези изделия.

"Колкото е по-висок акцизът, толкова е по-добре по отношение на отказването от тютюнопушенето", каза в студиото на "България сутрин" д-р Гаврилова.

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация обаче не се съгласи, че само с висока цена може да се ограничава броят на пушачите.

"Истинската държавна политика по отказването на цигарите включва освен повишаване на акцизите на всички тютюневи изделия, не само на тези, които потенциално са по-малко вредни, включва създаването на програми за отказване, стриктно спазване на мерките за забрана на пушенето и т.н.", аргументира се д-р Хасърджиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него повишаването на акциза и съответно на цената на бездимните цигари, ще тласне хората към по-евтиния вариант на доказано вредните обикновени цигари.

Д-р Маша Гаврилова пък каза, че няма как да има дългосрочни данни за вредата на модерните бездимни изделия. Тя обясни, че и те са тютюневи изделия и като такива съдържат вредни вещества.

Двамата обаче бяха категорични, че трябва цялостна политика за ограничаване на тютюнопушенето сред населението и спазване на забраните, защото у нас процентът на младите пушачи е изключително голям.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без дим, а сега без па'ри... Тютюнопарение или здраве - изберете сами. Почваме борба с тютюнопарението.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сдружение "Без дим" срещу бездимните цигари?!? Смяяяях в залата, цирк...ОСТАВКА!
19
0
 
0
 
! Отговори
Ало преди 5 години
Акциза е само за думана, като няма думан няма акциз, нали тей?
18
0
 
14
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Забраните не работят ! Справка сухия режим. Ще се развихри още по голяма престъпност. Ако бездимните са 50% по безвредни от нормалните , то акциза тряба да е 50% по малък. Простичко и ясно :) Инъче ми се струва ,че някой лобира за булгартабак ...... или други компании. П.С. - не съм пушач
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Д-р Маша Гаврилова пък каза, че няма как да има дългосрочни данни за вредата на модерните бездимни изделия. Тя обясни, че и те са тютюневи изделия и като такива съдържат вредни вещества."===Д-р Маша, никой не твърди, че са безвредни. Но не можете да ме убедите, че цигари, които не изпускат дим и в изпаренията им няма катран и останалите отрови както при обикновените цигари са също толкова вредни. И колкото и да ви се обяснява, вие просто не поемате - едно си баба знае, едно си бае.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До !!!Що си мислиш, че вредно може да бъде нещо, което само се вижда. Разрови се малко в интернет и ще видиш, че PLA-филтъра е 100кратно по карцерогенен от конвенционалните цигари. С лула пишиш тютюн, цигара ти дава тютюн и хартия, а тези тютюн(който мирише на нещо химическо)пластмаса и евентуално от алуминия по малко вещества. Я пробвай да загрееш истински тютюн в това устройство да видиш какво ще стане. Явно, че тук е обработен с нещо, а то мирише и много гадно.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Д-р Маша Гаврилова от Сдружение "Без дим" смята, че мярката е правилна, защото така продуктите стават по-скъпи и недостъпни за повече хора, което от своя страна ограничава потреблението на тези изделия.===========Сещамсе за много животоспасяващи лекарства и операции, които могат да бъда описани по същия начин.На всички им е ясно, че просто става дума за пари.
14
0
 
1
 
! Отговори
Непушач преди 5 години
Какви са тия бездимни цигари?
13
3
 
3
 
! Отговори
Лаладжия преди 5 години
До !!!Доказано, доказано, но недоказано. Това, че във всяка платена статия от Филип Морис пише, че е доказано, не трябва да се хващаш като шаран. Светната здравна федерация и организацията за храните в щатите са ги обявили за вредни. Ти си вярвай на платените статии в дир.бг и марица... нали си умен
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да пуснат по аптеките чист никотин на конкурентни цени и пушачите да си го купуват.Така ще си го употребяват само те,а не като сега един да запали а 10 да смучат на аванта!
11
4
 
10
 
! Отговори
!!! преди 5 години
Мръсни, корумпирани ***! Били също толкова вредни, колкото конвенционалните! А бе вие *** ли сте, нас ли ни мислите за *** или за слепи, нали с просто око се вижда тъмно кафявата гнус по филтъра на обикновените, която напълно отсъства при нагреваемите, и къде е това становище бе, вие български не знаете, така че нищо чудно гоогле транслейт да ви е пообъркал, защото тези цигари са доказано многократно по-безвредни, има клипчета и в тубата дето ще можете да асимилирате с плоските си мозъци!
10
1
 
9
 
! Отговори
тутун индустриалец преди 5 години
всичко е основно за пари и е явен лобизъм. Нищо повече. Като се вдигнат цените, *** ще си купува евтина контрабанда, защото хем е по-евтино, хем прецаква държавата. Единственият вариант да се понижи потреблението е да се работи с младежите. Никакви снимки,картинки цени и т.н. няма да откажат пушачите. Само работа с младите хора - да им се говори защо не. Това е опита на по-напредналите страни.Ама ние сме по-умни та ще правим пародия за да върви далаверата за някого.....
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вдигайте акциза още и на цигари .и на алкохол.но не освобождавайте с лобиски поправки олигарси като Домусчиев от плащания към бюджета за 58 милиона.от разликата в акциза на цигарите 15 милиона..
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе каква е тая измислената докторка Всички знаем че става въпрос за пари повече в хазната повече ще откраднем
7
0
 
11
 
! Отговори
мнение преди 5 години
Разче се, че в съседни нам държави бездимните цигари са доста по-евтини. Ако е така, пътуванията до съседите ще зачестят!
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом акцизите се налагат на потенциално вредни за здравето стоки, тогава за кой вайвун горивата и електричеството също се облагат. Дали като ходят дистрибуторите с по 2 тона стоки на ГРЪБ, ще им бъде по-добре ? Или пък като не могат хората да си плащат тока за отопление, ще се греят на вътрешна топлина ? Не драги читатели, акцизните ставки отдавна се ползват, като държавна сопа с която се налагат търсените продукти. Така се обира двоен данък, веднъж от производство и втори път от продажба.
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не му пука за здравето ви. Ако беше така щяха да са забранени, като наркотиците. Въпроса е на лобита и кой колко печели. Тея цигари напреднахаа и удариха яко старите ...т0ва е работата.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи като вдигат цената на тока и водата го правят за наше добро !!!!!!
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лафкаджийския лоест мазньоч е в основата на всичко. А вдигането на акциз, по средата на годината, противоречи на закона. А това за да го знаеш, трябва да си чел, ама не винету до половината.
2
1
 
17
 
! Отговори
sto na sto преди 5 години
Става дума за абсолютен лобизъм. Имам много приятели в Филип Морис и всеки един ми казва, че фирмата използва възможността да си промотира ппродукта чрез социалните мрежи, чрез служителите и платени статии. Дали наистина е по-безвреден... никой не ми потвърди. Единственото което всеки казва е че фирмата печели в пъти повече заради минималния акциз който плаща.