Стачката на Ryanair проваля 4 полета от и до България

Пилотите настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд
10 авг 2018 09:37, Бойчо Попов
5
Стачката на Ryanair проваля 4 полета от и до България
снимка: Ройтерс

Ирландският нискотарифен авиопревозвач Ryanair се кани да посрещне най-голямата си еднодневна стачка в петък, след като пилоти, базирани в пет европейски държави, обявиха ефективни стачни действия и принудиха компанията да анулира около един на всеки шест всекидневни полета в разгара на ваканционния сезон.

Стачката на пилотите ще засегне и полети между София и Берлин и Брюксел, става ясно от информация на летището в българската столица.  

Авиокомпанията отменя четири полета от и до летище София:

- FR1148, пристигащ от Шьонефелд, Берлин в 19:10 ч. и FR1149, излитащ от София в 19:35 ч.

- FR6352, пристигащ от Шарлероа, Брюксел в 20:45 ч. и FR6351, излитащ от София в 21:10 ч.

В петък стачки обявиха пилотите от Холандия, Ирландия, Германия, Швеция и Белгия. 250 полета от и за Германия са анулирани, а 104 – в Белгия, и 42 – в Швеция и Ирландия, където четвърт от всички пилоти започват своя пети стачен ден, предава Ройтерс. Очаква се 85% от предвидените около 2400 полета да бъдат осигурени чрез заместващ персонал.

През миналата година авиокомпанията призна най-сетне синдикалните организации, но досега не е постигнала споразумения за колективни трудови договори с персонала в Европа.

Пилотите настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Служителите от Холандия, Германия, Швеция и Белгия взеха решение да стачкуват в подкрепа на ирландските си колеги, които започнаха протестни действия още през юли. 

Ryanair оперира над 2 000 полета на ден, обслужващи 223 летища в 37 страни в Европа и Северна Африка, и настоява, че няма да промени модела си на ниски разходи, който преобрази индустрията и направи от Ryanair най-печелившата авиокомпания в Европа.

Как реагираха пилотите вижте в продължението в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
PILOT преди 5 години
Браво на колегите , така се прави !
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не твърдя, че RaynAir са добра компания, но как може, цените им да са по 5-6 пъти по ниски, а запалтие им да са само с 20-30% по-малки от тези, на другите компании ?Не би ли трбявало, да са 5-6 пъти по-ниски.Или просто "Star Alliance" компаниите, правя мнооооого високи печалби, без да предлагат нищо специално и различно.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До !?Честно казано, не е задължително полетите да са по 120 евро, ако с 20-30 са можели да си подържат бизнеса. Дори екстра 5 евро към цената, ще е някъде между 16-7 до 25% екстра приходи за компанията.
1
1
 
4
 
! Отговори
!? преди 5 години
Абе , че трябва да се промени е ясно, но хората се научиха на билети по 20-30? и ще е трудно да им обясниш , че ще върнеш цените от преди няколко години, защото работниците ти изискват спазване на кодекса на труда.