Цената на горивото: 2,20 за литър – левче за държавата, 20 ст. за търговеца...

Близо 50% от цената на горивото за крайния клиент отива в хазната
15 ное 2018 12:45,
113
Цената на горивото: 2,20 за литър – левче за държавата, 20 ст. за търговеца...
Снимка: архив Reuters

Близо или дори над 50% от стойността на литър гориво, която плащаме на бензиностанцията, се прибира от държавата.

Грубата сметка показва, че след като се добави акцизът към цената на 1000 л гориво на едро, и към данъчната основа се прибави ДДС-то, горивото поскъпва почти двойно. След това пък в тази сметка трябва да добавим и печалбата за търговеца.

Според изчисленията за бюджета отива над 1 лев от литър бензин и дизел. Търговците на дребно работят с марж от 18-21 ст., а чистата им печалба е 3-4 ст. на литър, пише "24 часа".

Преди дни министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че ще предложи промяна в наредба, с която търговците ще са задължени да изписват на касовата бележка надценката, с която се продават бензина и дизела. Така клиентите ще имат информация каква част от парите отиват при търговеца и каква в хазната.

Още по темата

Текстовете все още не са изготвени и не е ясно как ще се процедира с тези, които не издават касови бележки. По такива бензиностанции горивата са с по-ниски цени заради ДДС схеми и "спестяване" на данъка, и обикновено се плаща само кеш, без да се дава документ на клиента.

В същото време легално регистрираните обекти издават касов бон за всяка продажба.

Днес представители на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) отиват на среща с вицепремиера Томислав Дончев, за да обсъждат цените, ситуацията на пазара и промените в наредби.

Според изчисления на БПГА 2/3 от стойността на литър идват oт данъците и петрола. Останалата част е за производителя и търговеца, като с нея те трябва да покрият разходите си - за доставки, наеми, режийни, за съхранение и за задължителни запаси, за опазване на околната среда и охрана на труда, за изследователска и развойна дейност, такси, за маркетинг и реклама, за амортизации и т.н.

Цените зависят и от транспортните разходи и дали има възможност за внос. Във Варна и Бургас например влияние оказват горива, внасяни през пристанищата, за крайдунавските региони - вносът от Румъния, за регионите на Пловдив, Благоевград, Кърджали и Кюстендил - от Гърция, в Софийски и Пловдивски - горива от Сърбия.

На това се дължали и по-ниските цени в граничните региони, особено в Кюстендил и близките до Турция области, където имало внос. В Северозападна България цените били едни от най-високите заради нейната отдалеченост от основните маршрути за доставка и слабите продажби, които са недостатъчни да покрият издръжката на бензиностанциите.

Има редица обекти в Северозападна България, чийто обороти са в пъти по-ниски. Те обаче не се закривали, тъй като хората нямало откъде другаде да заредят.

Наблюденията на търговците показват, че при равни други условия ключов фактор при избора на потребителите е цената, а след това е по-доброто качество на продуктите и услугите. Затова никоя верига или отделна бензиностанция нямала интерес  да повишава изкуствено цени, тъй като веднага намалявали продажбите.

Цените падат - но защо?

Цената на бензина вече успя да падне до малко над 2 лева на някои бензиностанции, а средно се търгува за 2,19 лв./л. Цената му е най-ниска от поне шест месеца насам. Дизелът пък се продава за между 2,38 и и 2,21 на различните бензиностанции у нас.

Причината за поевтиняването на горивата са падналите котировки на петрола. Те вече са малко над 66 долара за барел, а при поскъпването на бензин и дизел през октомври бяха стигнали 85 долара. Ако тези нива се задържат, е възможно до края на месеца да има ново намаление на горивата с 4-5 ст.

В сряда от Комисията за защита на конкуренцията пък съобщиха, че паралелно със започналото секторно проучване на конкурентната среда на пазара на горива се извършва и контрол за спазване на поетите задължения през март 2017 г. от страна на големите петролни компании.

Тогава се ангажираха да въведат вътрешни процедури, които да гарантират ефективната конкуренция. От ведомството на Юлия Нинкова уточняват, че тези процедури трябва да гарантират и липсата на възможност за антиконкурентни договорки и за координиране на пазарното поведение на дружествата при вземане на стратегически решения.

От регулатора допълват, че при осъществяване на контрола по изпълнение на поетите задължения може да се приемат сигнали и информация от всички физически и юридически лица, включително предприятия, сдружения, държавни органи и такива на местното самоуправление, неправителствени организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Левчето за държавата е акциза. Който ебазиран на цената, след като и е сложено ДДС, след всички печалби и разходи за вносител и търговец. Само тях да пресметнем наново и да сложим акциза над "чистата цена", ще падне с поне 15-20 стоиники.А и не мгоа да разбера, как бюджета 2018 е по-нисък от този 2011, а уж икономиката расте ли расте ??!
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой въобще вярва вече на лъжливи обяснения в платени статии?Значи по същата схема се твърди, че в България били мързеливи и затова заплатите били ниски. А същите тези българи като отидат на Запад и изведнъж се оказва, че са работливи и взимат големи заплати.Истината е, че на Запад българите се чудят как може да се плаща толкова много, а западняците се чудят как може българите да са мотивирани да работят като взимат по-малко от всички източноевропейци в чужбина. Поляците взимат 2 пъти повече.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От седемте най-големи вериги бензиностанции, само най-голямата сваля с 1 ст. само цената на бензина А-95. Останалите цени са вчерашните. На практика от 30 октомври досега, поевтиня само бензина, докато дизела и газта, поевтиняха символично, т.е. пак са си на високите нива.
19
1
 
23
 
! Отговори
мдааа преди 5 години
На 25.01.2018г. при цена за барел 68$ цената на дизела на Марешки беше 1.95лв/л.Днеска при цена 66$ за барел цена 2.22лв/л.А кажете ми как става това с марж от окло 20 ст/л.?Няма как.Маржа е много по голям бе *** от "24 Часа".Да бяхте проверили малко нещата преди да пишете.Реално в момента цената трябва да е около 1.90лв./л. ако гледаме какво е било отношението цена барел/литър дизел през 25.01.2018г.От тогава нищо не се е променило.Нито акциз, нито ДДС.Защо сега е по висока цената?
18
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На български медии не вярвам. Както и на български политици, журналисти и т. н.И в чужбина лъжат, но комунистите са просто изверги.Всичко е мафия. Цената на петрола в България не зависи от международните цени. Сега имаше протести и затова изведнъж се оказа, че цените се връзвали с международните. Ако нямаше протести, нямаше нищо да пада, само нагоре.И това важи не само за цената на петрола, а и за пшеницата и всичко. Мафията в България си определя каквато цена си пожелае.Нищо не е прозрачно
17
1
 
6
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Така е по директива, висок акциз, голяма ГО, мали три цилиндъра до 0.8 кубатура и с живот 5 г. Така е екологично но пък безумно. Интересно че уж имаме едни и същи ценности със сащ пък явно горивата средния размер двигатели не са сред тях
16
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония внася горивата от нефтохима в Бургас при тях дизела е 1.75 лв а при нас 2.30 до 2.40 лв на литър. Сутринта напълних резервора в Македония. Казах на македонския безинжия че горивото в БГ е с 60 ст по скъпо а той ми каза че сме си имали айдуци й ни крадът. Казах му че са законни айдуци озаконени от управниците. А той ми каза че ако спреме да зареждаме цените ще паднат до нормалните нива. Как да му обясня че племето не е задружно и това няма как да се случи. Ако бяха македонци може.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tarikatite na vlast se setiha da smaknat no tova e nischto odchte da smakvat bensins ili da fignat dohodite minim saplata 1600 minm pensia 550 pari ima sa rashodki po 4ujbina delegazii na boku jadat pijat obli4st hi bendin ne plaschtat schofiori ohrani tesidenzia nojana bes psrijivejat slugini gotva4i koi govori sa bkp partiizite partieza ot bkp boiko li saschto si bil komunjaga a sega pluesch bsp simionov van karaka4anov van saharieva van sram namate li ot bg narod ot maikite na bolnite deza
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той обаче отрано завърта и печеливш частен бизнес. През 1999 г. заедно с Детелин Сертов и Спартак Жаров (Мултигруп) създават холдинг Агрима. Той става един от най-големите в страната. Чрез гръцкия дистрибутор на Пепси кола получава изключителното право да разпространява напитката в България.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по думите на Дияна Дамянов. За заплатата му там се носят легенди, но официални данни няма. Единственият запис в регистрите е, че за миналата година шестимата членове на надзорния съвет на ЛУКойл Нефтохим, единият от които е Златев, са получили общо 667 000 лв. Възнаграждението му като шеф на ЛУКойл - България не се споменава никъде.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бащата на Сергей Станишев - някогашният секретар на ЦК на БКП Димитър Станишев, е стар другар със Златев - баща. Откакто Георги Първанов е президент, Валентин Златев се смята за един от особено близките му хора и чест другар в лова..
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега Валентин Златев е в надзорния съвет на ЛУКойл Нефтохим и генерален директор на неговото еднолично дружество ЛУКойл - България. Той продължава да е в прекрасни отношения с всяка следваща власт. През 2004 г. вицепремиерът в правителството на царя Милен Велчев му поднася приза Мистър икономика за цялостен принос в развитието на националното стопанство. Следващият премиер Сергей Станишев е гост на сватбата му.
10
4
 
3
 
! Отговори
Факт преди 5 години
При цена 2,20 са литър безнин, 1,08 лева са пряко за държавата като акциз и ДДС. Останалите 1,12 лева са разходи и печалба по веригата за производство и доставка, където има други данъци.
9
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера бяха 4ст за "търговеца" -(Златев).Днес са 20ст.утре ще станат 50ст.Бг медиите ЛЪЖАТ за ВСИЧКО.Точно както политиците а ла Боко-тиквата.ЛЪЖА му е майката!!!Народа е ***!!!!
8
9
 
31
 
! Отговори
Край преди 5 години
От протестите се вижда скалата не ценностите за българина.1. на децата му продават дрога и няма къде да играят от коли - трае си.2. бабите по селата ги бият изнасилват ограбват убиват - трае си.3. през КТБ политиците му открадват 4.3млрд лева -трае си.4. вдигат му лихвите в банките за жилище - трае си.5. барнаха му "луксозната" лимузина 5 употреба, нов внос - българчето скочи на бой.Диво "юнашко" племе.
7
0
 
34
 
! Отговори
аде де преди 5 години
През 2013 г. при цена на петрола 100-120$ за барел цената беше около 2,50 за литър сега при малко под 65$ за барел цената е около 2,20 за литър. Обяснете как сега при двойно по-ниска цена на петрола цената на литър гориво е по-ниска с някакви си стотинки.
6
2
 
24
 
! Отговори
А производителя? преди 5 години
А ще каже ли Горанов каква част от цената на горивото е печалба на производителя? Едва ли, нали Вальо Златев е част от мафията.
5
1
 
31
 
! Отговори
Австрия преди 5 години
Лъжат. В Австрия е същата цената на горивото. Обаче акциза е с 36 ст. повече на литър. Сигурно там веригите работят на загуба.Тук жуленето е печалба минимум 60 ст. за веригата от литър. Смятай как една Бензиностанция средно продава по 8000 литра дневно. Това е печалба от 4800 лв. Умбожено по 30 дни - 144 000 месечно
4
13
 
6
 
! Отговори
Край преди 5 години
Вкарайте и една еко такса в горивото - така най справедливо ще обложите тези който замърсяват въздуха. Който гори повече - повече замърсява.Разбира се трябва да се затегне и контрола за катализатори и фап филтри.
3
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
цели 7 години трябва да сте без нарушение за да има бонус. но ако имате нарушие, глобите и санкциите идват веднага.