Казана бизнес дума, хвърлен камък: Двуцифрен ръст на заплатите!

КРИБ: Пречка за повече пари е квалификацията на работниците
Обновена: 21 ное 2018 18:50 | 21 ное 2018 16:15, Веселина Йорданова
229
Казана бизнес дума, хвърлен камък: Двуцифрен ръст на заплатите!
Снимка: Dnes.bg

Бизнесът обеща ръст на заплатите и догодина, но сред коментарите, че той ще е двуцифрен, се прокраднаха и проценти под десет.

Работодатели, синдикати и министри разговаряха днес по темата за доходите при премиера Бойко Борисов.

Според шефа на КРИБ Кирил Домусчиев двуцифрен ръст на средните заплати има през последните две години и тази тенденция ще се запази през 2019 г. За още по-значително увеличение пречката била само квалификацията на работещите. Той обясни, че няма кадри и съответно желаещи за възнаграждения, които са "впечатляващи".

Още по темата

Според Пламен Димитров от КНСБ има нужда тази тенденция на двуцифрен ръст на доходите да бъде гарантирана през следващата година. Той посочи, че 78% от работещите са в частния сектор.

Според него за решаване на проблема с кадрите трябва да се търси начин за трайно привличане на хиляди българи, които в момента живеят в Молдова и Украйна.

Димитър Бранков от БСК потвърди, че очакванията са за растеж на средната работна заплата заради недостига на работна сила, но за повишение, което да не надхвърли 7-8%.

Цветан Симеонов от БТПП коментира, че бизнесът е вдигал заплати и без призиви в предходните години и това ще продължи. Ръстът в обществения сектор обаче трябвало да е свързан с поставени предварително цели и тяхното постигане.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че голямата тема е политиката по доходите, като подчерта, че от 3.1 млн. заети само половин милион са в публичния сектор. Това е и инструментът за привличане на квалифицирана работна сила, за която според Дончев трябва да се борим. Ръстът на заплатите обаче поставял нов въпрос – кои производства след това ще станат неконкурентоспособни и какви промени в икономиката ще предизвика това.

Икономическият министър Емил Караниколов изтъкна, че инвестициите у нас не са намалели, а отбелязват ръст с повече от 2%. Бизнесът пък инвестирал в машини и съоръжения, което показвало, че иска да остане в България.

Синдикатите засегнаха и темата за запазване на българския въгледобив. По нея ще има нов разговор при премиера Бойко Борисов следващата седмица преди предстоящата среща за климата в Катовице, на която страната ни ще бъде представена от президента Румен Радев.

На 29 ноември по инициатива на индустриалните федерации на "Подкрепа“ ще бъде организирано митинг шествие, което ще представи виждането пред институциите в подкрепа на родния въгледобив. То ще завърши пред сградата на ЕК у нас, тъй като тя налагала "да сме по-католици от папата“ по този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност минималната заплата се определя от Съвет за тристранно сътрудничество между министерски съвет, РАБОТОДАТЕЛИ и СИНДИКАТИ. И последните две като не подпишат, минималната заплата не вдига. А те играят заедно. Неслучайно оспориха предното вдигане в съда. Та айде стига с тази минимална заплата. Искайте доходи, не минимална.
145
2
 
17
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Как така някои хора обясняват тук,че нямало връзка със заплащането между бизнес,работник и държава,когато държавата е гласувала и определила един абсурден минимум на заплащане,работодателя съвсем законно се възползва от това и дава абсурдно ниски заплати,я нека държавата да определи нов минимум от 600 евро например,с условие и закон никой бизнес да не пада под него,пък да видим тогава дали нямало връзка.
144
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някъде да има закон да се дава минимална заплата? Или българинът чака да му увеличат заплата чрез вдигане на минималната от държавата, вместо да притисне работодателите и да ги накара да дават повече и да са коректни???!!!??? Та е казано долу. Искаш увеличение, смачкваш работодателите. Айде революционери. Почвайте да искате!!! Никой няма да ви оправи живота!!!
143
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** докато не се научи как и от кой да иска увеличение на доходите си, ще си плаче форуми и сайтове, и ще пие ракия за успокоение. Ама *** нали всичко знае....Казват му умните хора, ама *** се има за велик и не чуе.
142
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОПРЕДЕЛЯТ МРЗ. В провинцията бизнесът не плаща повече от МРЗ. Управляващите са в сговор с Велев и Домусчиев да държат ниска МРЗ.МРЗ трябва да стане 700-800 лв. още сега.Договорката с работодателите НЕ ЗНАЧИ НИЩО.Работодателите обещават, но не изпълняват обещанията. Сключват 1 ТД, после го променят. Работодателите не спазват КТ. ТРУДОВ ДОГОВОР И КОДЕКС НА ТРУДА НЕ ЗНАЧАТ НИЩО.
141
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
164 празноглавецо никой нищо не убеждава а ви се казват фактите. Искаш заплата- отиваш при РАБОТОДАТЕЛЯ. Това че си к.ух е твой проблем. Статията е за заплати. В частния сектор правителство от Швеция да докараш, пак няма ти вдигне заплатата. За други неща не говоря. 20 човека написаха как да се иска увеличение и да се постигне. Празни менчета си знаят заучени фрази.
140
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах го навремето тоя *** Домусчиев, нека си викне квалифицирани германци да му работят за тия впечатляващи заплати, тогава това обясняваше.
139
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правителството създава условия за бизнеса то прави правилата. Няма условия няма бизнес няма висок стандарт. ОСТАВКА!
138
1
 
19
 
! Отговори
До 162 преди 5 години
***, ти къде живееш. Кое е наред в тая държава че си се изтъпанил тук да убеждава някого че, виждаш ли от правителството нищо не зависело . Аман от демагози!
137
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съберете 5000 души и блокаж на Криб, АИКБ , Подкрепа, КНСБ. Велев, Домусчиев и ко да не мръднат от централите докато не разпишат ръст на заплатите с поне 20-25% . И изискване да парафират на триатранния съвет поне 700 лв минимална заплата. Не плямпайте а го направете ако искате промяна на възнагражденията!!! Или искайте заплащане на час!!!
136
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, не се хабете. Цял нормален свят им казва, че правителството не може да им увеличи заплатите като са в частния сектор, те си знаят дрънканиците от 1980 г. Казахте го милион пъти да настъпят синдикати и да протестират при работодателските организации, като искат ударно увеличение. Те ви слагат минуси. Еми техен проблем. Това е реалността. Тогава да си стоят с ниски заплати. Каза им се ясно. Ако искат промяна- ще чуят!!!
135
19
 
1
 
! Отговори
Валери преди 5 години
Борисов е велик.
134
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 150,не просто не съм МАЛумен и знам че ако работя в ЛИДЛ ще трябва да викам на шевката на ЛИДЛ не на Менда,който не го осъзнава не знам,да търси изход да не кажа лек.По-полека с тоя партизански патос,червената армия колкото и да искате няма да дойде отново.Да не говорим че "бизнесмените"са си баш от вашите другари,колко пъти да ви се каже.ИСКАЙТЕ СИ ПАРИТЕ ОТ КОРНЕЛА И КОМПАНИЯ.
133
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 3 дена шефовете на двата големи синдиката ясно каьаха в ефир , че който иска увеличение да се свърже с тях и да натиснат работодателите за увеличения. Но българинът си знае минимална заплата и живее в НРБ. Искаш заплата- натискаш РАБОТОДАТЕЛЯ. Стиска ли ви да протестирате на Домусчиев и ко? Като започне да ви стиска - ще имате заплати!!!!!
132
1
 
13
 
! Отговори
ГО= 3,2 милиона/ден преди 5 години
Задължителните застраховки: 4 милиона коли по 300 лв = 1 200 000 000, делено на 365 дни = 3 200 000 НА ДЕН. Какви обезщетения за катастрофи ще платят за 3,2 милиона на ден? Ето как се прави бизнес в България.
131
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво ви го казват- правителството не определя заплатите в частния вектор. На 2, 5 млн души се определят от работодателски организации и синдикати. Проумейте го и ги настъпете тях. Блокирайте им централите и заводите и им искайте заплати. Ще стане бързо. Научете се къде да искате!
130
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правителството не може да вдига заплати в частния сектор бе кухи *** дето искате "смяна на системата"ама не знаете какво е това и каква система искате,"по-високи доходи"пък викат пред празната зала на Министерски Съвет който плаща заплати САМО НА БЮДЖЕТАРИ И ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ!!!Тц,тц,тц,както казва Андрей Арнаудов от ФЕРМАТА-малък но затова пък много проС народ.
129
2
 
15
 
! Отговори
до 150 преди 5 години
До АнонименЯвно или си платен писач или един от народните изедници, за да пишеш такива глупости!На тази територия няма бизнес, има мафия и експлоатация, Ревнали големите бизнесмени,че нямало работна ръка и синдикатите,които уж са за да защитават работника, им предлагат да си внесат роби от други местаДържавата има как и може да урегулира нещата, но е по-лесно и доходно да се вземат едни пари и да не се прави нищо,а работника колкото и да е търпелив му писва и заминава на вън, а ВИЕ си рабо
128
1
 
5
 
! Отговори
До 150 преди 5 години
"Уважаеми" ти си жив пример за самодоволно малко човече,склонно да очерни всичко за шепа трохи!
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пост 152нА труд