Казана бизнес дума, хвърлен камък: Двуцифрен ръст на заплатите!

КРИБ: Пречка за повече пари е квалификацията на работниците
Обновена: 21 ное 2018 18:50 | 21 ное 2018 16:15, Веселина Йорданова
229
Казана бизнес дума, хвърлен камък: Двуцифрен ръст на заплатите!
Снимка: Dnes.bg

Бизнесът обеща ръст на заплатите и догодина, но сред коментарите, че той ще е двуцифрен, се прокраднаха и проценти под десет.

Работодатели, синдикати и министри разговаряха днес по темата за доходите при премиера Бойко Борисов.

Според шефа на КРИБ Кирил Домусчиев двуцифрен ръст на средните заплати има през последните две години и тази тенденция ще се запази през 2019 г. За още по-значително увеличение пречката била само квалификацията на работещите. Той обясни, че няма кадри и съответно желаещи за възнаграждения, които са "впечатляващи".

Още по темата

Според Пламен Димитров от КНСБ има нужда тази тенденция на двуцифрен ръст на доходите да бъде гарантирана през следващата година. Той посочи, че 78% от работещите са в частния сектор.

Според него за решаване на проблема с кадрите трябва да се търси начин за трайно привличане на хиляди българи, които в момента живеят в Молдова и Украйна.

Димитър Бранков от БСК потвърди, че очакванията са за растеж на средната работна заплата заради недостига на работна сила, но за повишение, което да не надхвърли 7-8%.

Цветан Симеонов от БТПП коментира, че бизнесът е вдигал заплати и без призиви в предходните години и това ще продължи. Ръстът в обществения сектор обаче трябвало да е свързан с поставени предварително цели и тяхното постигане.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че голямата тема е политиката по доходите, като подчерта, че от 3.1 млн. заети само половин милион са в публичния сектор. Това е и инструментът за привличане на квалифицирана работна сила, за която според Дончев трябва да се борим. Ръстът на заплатите обаче поставял нов въпрос – кои производства след това ще станат неконкурентоспособни и какви промени в икономиката ще предизвика това.

Икономическият министър Емил Караниколов изтъкна, че инвестициите у нас не са намалели, а отбелязват ръст с повече от 2%. Бизнесът пък инвестирал в машини и съоръжения, което показвало, че иска да остане в България.

Синдикатите засегнаха и темата за запазване на българския въгледобив. По нея ще има нов разговор при премиера Бойко Борисов следващата седмица преди предстоящата среща за климата в Катовице, на която страната ни ще бъде представена от президента Румен Радев.

На 29 ноември по инициатива на индустриалните федерации на "Подкрепа“ ще бъде организирано митинг шествие, което ще представи виждането пред институциите в подкрепа на родния въгледобив. То ще завърши пред сградата на ЕК у нас, тъй като тя налагала "да сме по-католици от папата“ по този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Думата на бизнеса не значи нищо.Думата на бизнеса е ЛЪЖА.Докато не се криминализира кражбата не труд, нещата няма да се оправят.
125
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Квалификацията на работещите???? А търсите бармани и сервитьори???? Хората избягаха, трябват много усиля за да върнат. МНОГО. МНОГО, защото аз съм от тези които се квалифицираха, но тук няма спокойствие. Моите близки не се чувстват добре, медиите по цял ден бълват траурни и стресиращи новини. Имам нормални доходи, но обмислям да се махам, защото няма спокойствие и щастие.
124
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросните 3000-4000 дето и те не знаят за какво протестират да отидат да викат пред кабинетите на шефовете им,Борисов,Владко и Менда в частни фирми заплати не могат да вдигат.Може ли пък дотам да си объл да не знаеш това?Иначе Крумчо Вълчо Зарков днес гледам пак е избил рибата,то бива бива,ама чак пък толкова да си просто?
123
1
 
2
 
! Отговори
Аусбилдунг преди 5 години
Обучавайте *** граждани/КИ по бързата процедура те са вашето спасение и бъдеще.
122
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига се оплаквахте. Блокирайте работодателските организации и синдикати. На 80% от българите, те определят заплатите. Правителството определя в държавния сектор само. Ако искате доходи се разправете с работодателите начело с Домусчийски и Велев.научете ги да дават заплати! Няма закон, че трябва да дават минималната заплата.
121
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Олигарси, монополи, картели, кръгове от фирми. Без добри заплати, няма добър бизнес. Потреблението захранва икономиката.
120
1
 
11
 
! Отговори
Бизнеса е кражба преди 5 години
Бизнесът в България се състои в източването на бюджета с обществени поръчки. А работодателите организират корпоративният вот и заплашват правителството с корпоративни протести. Мръснa игра с нашите пари.
119
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо си мислят че ще търсят хора от чужбина никой ли не разбира че проблема не е само в заплатите а в това че институциите не вършат нищо като хората ,че в бг всичко се свежда до там каде имаш връзки( познат доктор, адвокат ,полицаи и т.н) и ако някой се чувства удоволетворен от тях се намира решение
118
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесът в Бг е калпав. Бизнесът няма стратегия, визия, управленска култура. Неговата стратегия е- КРАЖБИ.Бизнесът иска кадри за момента- сега има 1 работа за вършене, трябва ми спешно професионалист, да я свърши за месец- два, бързо, качествено, да му платя минимално, да му внеса осигуровки наполовина и аре, чао. След 1/2 година пак му трябва специалист за 1 работа набързо за малко пари, но стария специалист не се лови на въдицата и бизнесът реве- НЯМА КАДРИ! Лъжа! Кадри има. Ама бягат от него
117
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама числото 9,99 (лева), е трицифрено, а вие казвате може и да бъде 10лв.
116
2
 
8
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
115
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двуцифрен ръст на заплатите" Ми, то 11 лв. (единадесет) си е двуцифрено, бе! :)
114
11
 
2
 
! Отговори
До 135-Бой по глават преди 5 години
Като ти гледам поста, на теб и с 2 лева да я вдигнат ще е много.Ако въобще имаш трудов стаж и специалност.
113
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 131Книжен плъх си ти, нищо повече.Ще работиш 12 часа на дена, 6 дена в седмицата, с хронична умора, недоспиване, изтощение, недохранване, подложен на стрес, ще изпълняваш норма всеки ден, + работа за още двама души и ще се специализираш в нещо странично, ще се развиваш професионално... Кога, бе? Ти в частна фирма работил си? 1 пирон забил си през живота си? От офиса навън излизал ли си?С какво се дро.гирате вие, бе, че сте все някъде из небесата?!
112
2
 
12
 
! Отговори
Майна преди 5 години
Доката няма страх у управляващите няма да има и реални резултати за обеството.
111
1
 
6
 
! Отговори
Много ясно преди 5 години
Не само оставка и публично разпорване на ББ и ЦЦ.Накрая нищо няма да стане...
110
1
 
13
 
! Отговори
Бой по главата преди 5 години
Бойко пак отърва кожата, собственоръчно ще вдигне заплатите с повече от 10 лв . УАУ.
109
1
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Не се радвайте на повишени заплати,радвайте се на ниски цени !Щото, чорбаджиите ще вдигнат заплати, няма къде да ходят, но тогава ще натоварят работника със свръхзадачи.
108
4
 
7
 
! Отговори
Май се задава преди 5 години
нова '96 година тогава имаше 5 цифрен ръст на всичко и всички станаха милионери!
107
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Персоналното развитие като човек на трудов договор, трябва да има следните задължения :- да се старае- да се интересува от нововъведенията в сферата която работи- да чете и да се интересува от странична дейност ( за да не е по лесно смяна на професията )Да изисква от работодателя :- достойно заплащане за знанията си- постоянно обучение и сертификация, за да е на нивоМного хора не го правят написаното по горе или просто го пренебрегват. Работодателите от своя страна няма къде да избягат.