За 3 г.: Домът поскъпна средно с 25%, София е рекордьор

Високите растежи са в градове, където и заплатите растат
106
За 3 г.: Домът поскъпна средно с 25%, София е рекордьор
Старото строителство е с по-голям ръст. Снимка: Булфото, архив

През последните три години цените на жилищата са скочили с малко над 24%, като очаквано най-голямото поскъпване е в София. Това сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от "Труд". През второто тримесечие на 2018 г. цените на имотите в столицата са били с 32,85% по-високи от същия период на 2015 г. През отделните тримесечия на 3-годишния период често жилищата в някои от останалите най-големи градове на страната с над 120 хил. жители са поскъпвали с по-бързи темпове, отколкото в София.

Още по темата

Веднага след София с много малка разлика се нарежда Пловдив, където цените на жилищата са нараснали с 31,23% за три години. В останалите четири града с над 120 хил. жители поскъпването на апартаментите също е с много сериозни темпове. В Русе цените на имотите са нараснали с 27,10% за три години, а в Стара Загора и Варна повишението на цените е с 25,37% и 23,5%. Като е важно да се подчертае, че в данните за Варна не са включени продажбите в курортни комплекси. В Бургас жилищата също поскъпват, но със значително по-бавни темпове – само с 15,85% за три години.

Данните на НСИ показват, че най-голям ръст в цените на имотите има в градовете, където заплатите нарастват бързо и фирмите разкриват нови работни места. Заради икономическото развитие на София и Пловдив, а и на останалите големи градове, много хора се преместват да живеят в тях, което води до по-голямо търсене и повишаване на цените на имотите.

Любопитна е обаче е и друга статистика - за цените на жилищата в старите сгради и новото строителство.

За 3-годишния период старите апартаменти са поскъпнали с 26,21%, докато при новото строителство увеличението е по-малко – с 20%. Поскъпването на старите апартаменти е по-голямо отколкото при новите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. От големите градове изключение прави само Стара Загора. Това се обяснява с факта, че се строи с бързи темпове и на пазара постоянно излизат нови апартаменти. Докато при старото строителство има дефицит на качествени апартаменти и цената им бързо се покачва. В резултат и средните цени при старото строителство бързо вървят нагоре.

В София е поскъпнало с 37,13%, докато при новите апартаменти увеличението на цените е значително по-малко – с 23,49%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
3
 
10
 
! Отговори
Прованса преди 5 години
Утре идвам в София да се изсекна на жълтите павета. Така ще покажа моето отношение към правителството.
88
5
 
4
 
! Отговори
Шоп от дървените преди 5 години
Коренно Население на София1930 година - 250 000 души2018 година - 125 000 души
87
4
 
5
 
! Отговори
Стойчо преди 5 години
В София въздуха за дишане е с 1 лв по-скъп за всяко вдишване отколкото в Каспичан. Елате в Каспичан да се надишате изгодно!
86
5
 
7
 
! Отговори
Шоп от дървените преди 5 години
Продаваш ниви, къщи и все що имаш на село. Емигрираш у софето. Купваш нов партамет у луксозно гето и си връхта на сладоледо. Те тека се става софиенец с претензии!
85
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си луд, за да живееш под наем в София, вместо за същите пари да плащаш вноска по кредита за собственото жилище.
84
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учен и шоп си говорили за ползите от ракията.Пръв се изказал Шопо:-Язе като се напием и пущината ме удари у краката!-Мен пък в главата..-Оно дека е слабо, тамо бие-пояснил философски Шопо.Та поуката е...Акъл се придобива, не се дава!
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен *** къде оди на градина, на Панчарево, у Младост или Гео Милев? Не че нещо, за един приател питам.*** тизе оти си богат може и илядо лева за гледачка да имаш?Дали се консумира като по филмите?Па за приятелО питам, де?
82
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Всеки живее както му изнася.Мен не ме интересува воя на уличните котки и бездомните кучета.Такива в наше село Нема, щото дивечО понамале и ако не познават животното ловците, селяни минава за диво и си е ловен трофей.
81
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"прекрасна" селска къща и двор и 2-3 часа пътуване до центъра на София, за да отида на работа. Не, благодаря. Живейте си на село, дишайте се селския въздух и не ми давайте акъл!
80
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В центъра на София всичко се изкупува на зелено и се заселва веднага. Който не е живял в центъра на София няма да разбере разликата с животът на село или в крайните квартали на София, някои от тях бивши села до София. Никога няма да отида да живея на село, а ще си живея в апартамент в центъра.
79
5
 
14
 
! Отговори
Даола преди 5 години
В последните двадесет години поради хаотичното капиталистическо застрояване и липса на градоустройствен план София се превърна в най-грозната столица в Европа. Над 100 000 апартамента стоят празни и се рушат. Мутрокапиталистите влагат парите си в тези бетонни гета, където няма инфраструктура, градинките са унищожени, колите паркирани по тестните улици пречат на движението. Пълно безхаберие и повсеместна подкупност на държавната администрация, която дава разрешенията за строеж.
78
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Празни,грозни нови уж сгради,отвратително малки кутии,всичко е под всякаква критика и ненужно.Не балон а космически кораб е ,жалко за тези които взимат кредити и продължават да идват в софия.Лековерен наивен е българинът
77
4
 
16
 
! Отговори
75, преди 5 години
Точно така е. В белите държави има нормален пазар и нормална кредитна политика. У нас обикновения човек, който разчита само на своите си доходи, жилище в София на тези надути цени и безбожни лихви трябва да е луд, за да си купи. Няма толкова високи лихви в Европа - нито при потребителските, нито при ипотечните кредити. Лично аз с такова нещо не се натоварвам по никакъв повод.
76
3
 
15
 
! Отговори
74, преди 5 години
"С заплата 400 700 лв ще си купиш апартамент сигурно ама в някое селце"Ако е 400 700 лв. заплатата хотел ще си купя. И няма да е в ***, ами ще е на Малдивите. Слагайте препинателни знаци, да е ясна мисълта, че се губи.
75
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените на жилищата и кредитите са непосилни за нас и не отговарят на доходите ни. Синът купи нова къща в Бърно от 160 квадрата на два етажа с газ, паркомясто и 100 квадрата градина, изолация за 220 000 евро с ипотека за 30г. с един процент лихва. Къщата е на 5 мин от центъра. В Чехия сключваш ипотека, но не я плащаш веднага. Банката дава на строителя парите, когато й представят акт 16 и протокол между купувача и строителя,че нямаш претенции към него и тогава почваш да плащаш. Така е в Европа
74
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С заплата 400 700 лв ще си купиш апартамент сигурно ама в някое селце
73
6
 
10
 
! Отговори
Селянина с колелото преди 5 години
До Анонимен И защо да го правиш? Като може в този имот да си построиш кокетно жилище на цвят и вкус, каквито ти харесат?Там те буди петелът или кучето, ти а не водата от пералнята,"тоалетната" на съседа...Ще се върнете по селата.По-умните вече го сториха.
72
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намираш отнякъде някаква начална сума, примерно от продажба на имот и в зависимост от големината на тази сума си купуваш някакво жилище с кредит за останалата част от сумата. Примерно, имаш 20000 евро налични и с кредит за още 20000 евро купуваш гарсониера, която изплащаш за 10 години с месечна вноска от 390 лева. После повтаряш операцията и купуваш двустайно жилище, а след още 10 ходини и тристайно жилище. Ако си с по-високи доходи може да съкратиш процедурата и по-бързо да си с по-нормално жи
71
1
 
20
 
! Отговори
Факт преди 5 години
На практика жилища в София, които да отговарят на търсенето, няма. Пробвайте да намерите двустаен апартамент 60-70 квадрата жилищна площ, тристаен 100-120 квадрата или четиристаен апартамент 120-150 квадрата, което да не е на първи или последен етаж, да не е в новите квартали, които нямат инфраструктура и да има покрит гараж за поне една кола. Квадратите са заради преустройствата на двустаен на тристаен и т.н. Жилищна площ, а не площ включваща общи части и какво ли не още.
70
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли още балъци да купуват жилище в София?